Arijan Ademi i Lovro Majer
 GORAN MEHKEK/CROPIX
MAKSIMIRSKI REKORDER

‘Kakva godina, dobio sam sina, idem na Euro i s Dinamom imam proljeće u Europi! Transfer? Vidjet ćemo!‘

Dinamov kapetan ima 77 utakmica u europskim kupovima, više nego itko u plavoj povijesti
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. prosinac 2020. 12:16

Kapetan Arijan Ademi u Rotterdamu je oborio rekord i zauzeo posebno mjesto u klupskom almanahu. Uhvatio je brojku 77, toliko je europskih utakmica odigrao u plavom dresu. Dosadašnjeg je rekordera Sammira, koji se zaustavio na 76 utakmica, dostigao prošloga tjedna u pobjedi protiv Wolfsbergera u Klagenfurtu, a rotterdamske večeri u četvrtak i prestigao postavši samostalni rekorder.

U tom je razdoblju upisao četiri plasmana u Ligu prvaka i četiri u skupinu Europske lige u kojoj je dočekao i europsko proljeće dohvativši osminu finala. Ademi je u tih 77 utakmica upisao omjer od 37 pobjeda, 16 remija i 24 poraza.

Ademi je i najtrofejniji igrač u Dinamovoj povijesti. S Modrima je osvojio 17 trofeja, čime se pobjegao Tomislava Butini i Mihaela Mikiću koji su ostali na 16. Osvojio je devet naslova prvaka, pet Kupova i tri Superkupa. U Rotterdamu je opet bio među najboljima, asitirao je Kastratiju prije jedanaesterca, asistirao je Majeru za pogodak.

- Napravili smo veliku stvar plasmanom u europsko proljeće, pogotovo s ovom utakmicom u Rotterdamu, gdje smo stvarno pokazali moć i nastavili niz bez primljenog pogotka. Eto, i ja sam postao rekorder po broju odigranih europskih utakmica za Dinamo. Sigurno je sve to nešto prelijepo - kazao je za početak Ademi.

image
Ademi i Gavranović
GORAN MEHKEK/CROPIX

Je li uopće mogao vjerovati da će Dinamo nakon pet odigranih kola u skupini biti bez primljenog pogotka?
- Iskreno, o tome uopće nisam razmišljao. Ali, ovog trenutka ne znam što bih uopće komentirao kad se radi o tom pothvatu. Ta činjenica nije samo velika stvar za Dinamo, već i za veće momčadi. Jer, niti najveće momčadi u Europi tako nešto nisu uspjele napraviti.

U čemu je formula, kako ste uspjeli izdržati, kako ste uspijevali zaustaviti sve te napade suparnika?
- Nemam pojma, ha, ha, ha... Ali, dobro, svi radimo tu obranu, svih jedanaest igrača, počevši od napada, to jednostavno dobro funkcionira, to je najbitnije.

Zanimalo nas je iz kojeg se on “bunara mladosti” napio da sad igra u tako sjajnoj formi?
- Što ja znam... Kad dobro igra cijela momčad, onda dobro igram i ja. To je to... Puno znači i činjenica da u momčadi ima iskusnijih igrača koji su već odradili dosta europskih utakmica. Vrlo je to bitno.
Onda je spomenuo i jednog mladog momka, Joška Gvardiola.
- Gvardiolu se uopće ne može dati 18 godina koliko ima. Taj mladić igra tako rutinirano i sigurno, tako jednostavno. Posebno imponira kako jednostavno rješava sve stvari. Fenomenalan je. Sve govori činjenica da ga je Leipzig kupio za velike novce.

Ademiju je ova 2020. godina jako, jako uspješna. S Dinamom se plasirao u europsko proljeće, s reprezentacijom Sjeverne Makedonije na Europsko prvenstvo, a dobio je i sina. Baš ga ide...
- Baš se za mene ova godina dobro pokazala, neka tako i ostane. Ali, neka 2021. bude još uspješnija. Da, s reprezentacijom sam se plasirao na Europsko prvenstvo, sad s Dinamom u europsko proljeće. Naravno, dobio sam sina, to je najveća radost. To sam trebao reći prvo, zar ne, ha, ha, ha... Ma, ne znam gdje mi je glava, skroz sam u nogometu. S druge životne strane, ovu godinu neću pamtiti po dobrome, ta pandemija, pa potres. No, eto, na kraju je za mene ipak radost i veselje.

Pitali smo ga i ostaje li do kraja karijere u Dinamu?
- Ha, to ne znam, vidjet ćemo!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. travanj 2024 19:37