DAMIR KRAJAC Cropix
PARTIZAN PREVELIK UTEG?

Da se pitaju igrači Dinama, jasno je tko bi bio trener: Milanič otpada, procurilo tko je najveći favorit?

Dok se ne izabere trener, u Maksimiru sve stoji. Ne može se znati koji će se igrači vraćati s posudbe...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. svibanj 2022. 06:26

U Maksimiru vlada omerta, kodeks šutnje. Nitko ne želi govoriti o tome tko će biti novi trener, tko sportski direktor. Svaki poziv u Maksimirsku 128 je uzaludan, gubljenje vremena. Netko bi mogao pitati kako je to uopće moguće? Klub kao što je Dinamo nakon završetka sezone ne zna tko će mu biti trener iduće? Gdje je tu vizija? Zar se o tako bitnim, najbitnijim funkcijama u klubu odlučuje u zadnji trenutak, na "ho-ruk"? Nije baš tako...

Radili su u plavom domu planove, analizirali ideje, imali viziju kakvog trenera žele. Samo, malo ih je u cijeloj priči zaustavila, stopirala ova neizvjesna borba za naslovom prvaka. Istina, ništa se bitno, krucijalno ne bi promijenilo da su Modri završili drugi, ali opet, ne bi sve niti bilo isto. Možda bi se prioriteti složili drukčije, možda bi se drukčije gledalo na lik i djelo budućeg trenera. Uglavnom, sve su kapacitete Modri bacili na obranu titule, biranje trenera i sportskog direktora za novu sezonu palo je nekako u drugi plan.

image

Darko Milanič

NAINA HELEN JAMA Tt News Agency Via Afp

Međutim, još dok je trener bio Željko Kopić postavljeni su kriteriji za novog trenera. Oni su glasili "dovest ćemo trenera s europskim iskustvom, koji zna voditi momčad koja igra srijeda-nedjelja". Iz tog razloga je eto, Slovenac Darko Milanič kontaktiran, te je svjedočio derbiju Dinama i Hajduka. Činilo se kao da je "zicer", ali jučer smo iz nekih izvora čuli da je Milanič - otpao.

Prevelik mu je teret očito igranje za Partizan, priča da je "zaraženi partizanovac". Naravno da u normalnim vremenima to ne bi trebao biti nikakav problem, ali kod nas vremena već dugo nisu normalna. Znate kako bi to moglo zvučati od dijela javnosti "još je 1993. godine igrao za Partizan dok su Srbi i jugo-armija razarali Hrvatsku". Razne ankete koje se ovih dana u medijima sprovode na temu "novi trener Dinama" pokazuju da Milanič ima daleko najmanju podršku navijača Dinama i javnosti. Ali opet tko zna, otpadanje Milaniča nije službena informacija iz kluba, tako se samo špekulira s raznih adresa.

image

Goran Tomić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Kažu nam neki izvori da je zapravo i dalje najveći favorit za uzimanje Dinamove klupe - Goran Tomić. Već bi bio trener da se Rijeka nije plasirala u finale Kupa koje s Hajdukom igra na Poljudu. Koliko god bedasto zvučalo, njemu je taj doseg teret kad se radi o trenerskom poslu u plavom klubu. Jer Rijeka je prvo kiksala u završnici prvenstva, kao jedan od kandidata za naslov prvaka, prva je ispala iz trke, završila je na četvrtom mjestu. Niže ionako nije mogla... Dakle, kad se tako pogleda Tomićevo proljeće nije bilo uspješno. I što sad? Ako još izgubi finale Kupa na Poljudu ispalo bi da Dinamo kao novog trenera dovodi zapravo trenera - gubitnika. Iako naravno, Tomić sigurni ima veliko nogometno znanje i kapacitete za voditi Modre, takav rasplet sezone mu nikako ne bi išao u prilog. Ukoliko pak osvoji Kup i na Poljudu pobijedi Majstora s mora, onda mu je put prema Dinamovoj klupi širom otvoren.

image

Ante Čačić

DAMIR KRAJAC Cropix

Ante Čačić? Napravio je baš sve! Svoj zadatak u zadnjih pet kola odradio je za "pet plus". Momčad stoji iza njega, čujemo od igrača iz plave svlačionice da ga zovu, da se raspituju hoće li ostati trener, plavi dečki bi to željeli. No, njih se neće pitati... Nažalost po Antu. Jer po izboru igrača ne bi imao konkurenciju. Dobro Čačić stoji i u već spomenutim anketama. Iako je dočekan sa skepsom, u kratkom vremenu dobio je simpatije javnosti i navijača Modrih. Od svih navedenih trenera koji se spominju ima najbolji pedigre, uostalom bio je hrvatski izbornik, od UEFA-e je izabran za najboljeg izbornika Europskog prvenstva 2016. godine nakon prvog kruga, nakon pobjede nad Španjolskom.

Ima sve kad se radi o onim kriterijima koje je postavio Dinamo. No neke dobro obaviještene osobe bliske maksimirskom krugu kažu da u plavom domu ima mišljenja da možda nije idealan za momčad Modrih koja se bi se trebala graditi iduće sezone. Ti kažu da novog trenera Modrih sljedeće sezone čeka rudarski posao slaganja nove momčadi pa drže upitnim hoće li Čačić imati dovoljno energije za tako nešto. U šali će isti kazati "sad djeluje kao maneken, a nakon ljeta bi nakon tri mjeseca mogao izgledati kao 80-godišnjak spreman za starački dom". Nama se takve procjene izgledaju totalno promašenima, ali tko nas pita, zar ne? Po svim kriterijima, najlogičnija nam se čini odluka da Čačić ostane trener.

Dok se ne izabere trener, u Maksimiru sve stoji. Ne može se znati koji će se igrači vraćati s posudbe, tko će ostati na posudbi, tko bi eventualno mogao otići... Ne zna se hoće li se dovoditi još netko osim Drmića i Ljubičića, hoće li novi trener imati još nekakvih želja kakvi su mu planovi. Naravno, treba se imenovati i sportski direktor, Niti to ime još nije poznato...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 08:31