MATS TORBERGSEN Afp
PLAYOFF LIGE PRVAKA

Dinamo izgubio od Glimta na sjeveru Norveške! Bruno Petković u završnici promašio čisti zicer

Dinamo je s minimalnih 1:0 poražen od Bodo/Glimta u prvoj utakmici playoffa Lige prvaka
Piše: Predrag Jurišić/SNObjavljeno: 16. kolovoz 2022. 23:03

BODO/GLIMT - DINAMO 1:0 (Pellegrino 37‘)

BODO/GLIMT (4-3-3): Haikin - Sampsted, Amundsen, Hoibraten, Wembangomo - Saltnes, Hagen (Od 81. Gronbaek), Vetlesen - Mvuka (Od 81. Koomson), Salvesen (Od 68. Epsejord), Pellegrino

DINAMO (4-2-3-1): Livaković - Ristovski, B. Šutalo, Lauritsen, Ljubičić - Mišić, Ademi - Špikić (Od 46. Ivanušec), Baturina (Od 77. Gojak), Oršić (Od 69. Emreli) - Drmić (Od 46. Petković)

Bodø - Stadion Aspmyra. Gledatelja: 7,750. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska)



Nisu Dinamovi nogometaši uspjeli ostvariti pozitivan rezultat u prvoj utakmici doigravanja za ulazak u Ligu prvaka, iz Norveške se vraćaju s minimalnim 0:1 (0:1) porazom. Bodo će tako sljedeće srijede na uzvratu u Maksimiru braniti tu prednost, bit će to posve drukčija utakmica od ove, Maksimir će "gorjeti" i nositi Plave u skupinu elitnog natjecanja.

GOL ZA VODSTVO NORVEŽANA POGLEDAJTE OVDJE.

Nadajmo se samo da neće biti koban propušteni "zicer" Petkovića četiri minute prije kraja, vjerujmo da će Dinamo biti kudikamo opasniji, hrabriji i konkretniji nego što je bio u Bodu. Nije to, posebno u prvom dijelu, bio onaj Dinamo kojeg smo vidjeli protiv Hajduka, nije bilo silovitosti i napadačke agresije, poa je iznimno organizirani, disciplinirani i uigrani domaćin znao pronaći slabosti Plavih i dohvatiti pobjedu. Dodajmo i da će Dinamo na uzvratu igrati bez Mišića, koji je zaradio drugi žuti karton...

image
MATS TORBERGSEN Afp

Obostrano je mnogo respekta bilo u prvom poluvremenu, očito su i jedni i drugi dobro analizirali suparnika i nitko nije želio srljati "grlom u jagode". Norveški su se meteorolozi ovaj put prevarili, najavljene kiše nije bilo (počela je padati tek pred kraj dvoboja), temperatura je na sjeveru ove zemlje bila 19 stupnjeva Celzija. Dinamovi su se nogometaši solidno priviknuli na tu famoznu umjetnu travu, nije se vidjelo da je to nekakva prednost Boda, iako su u drugom dijelu zagrebački nogometaši u nekoliko navrata "proklizali", kad je kiša natopila i ubrzala ionako brzu podlogu.

Malo je bilo opasnih situacija u 16-ercima, ni Bodo ni Dinamo nisu ponudili potrebni rizik u igri, pa je lopta pretežno bila na sredini travnjaka, uz laganu inicijativu domaćina. Plavi su dobro parirali, ali bili su nekako previše suzdržani u igri prema naprijed. Imali smo dojam kako je moglo biti nereda ispred norveških vrata da je hrvatski prvak bio odlučniji i hrabriji, jer je bilo mnogo prostora za protunapade.

image
MATS TORBERGSEN Afp

No, očito je da su se Zagrepčani u prvom dijelu igre zadovoljili isključivo zatvaranjem prilaza svojim vratima, ali i u takvoj igri, u prvih je pola sata, Dinamo bio bliži pogotku. Zbilo se to u 23. minuti, kad je Oršić opalio s 25 metara, no vratar Haikin, koji se ipak oporavio od ozljede i stao je između vratnica, obranio je taj udarac.

A onda je uslijedio Dinamov pad u završnici prvoga dijela, kad je Bodo u nekoliko navrata opasno zaprijetio, u 37. minuti je i poveo. Očito je pala koncentracija kod Dinamovih obrambenih igrača, jer je pet minuta nakon olako primljenog pogotka, Salvesen udarcem glavom s pet metara, nakon ubacivanja iz kuta, uzdrmao gredu, najviše skočivši u "buketu" igrača u plavim dresovima.

image
MATS TORBERGSEN Afp

U dva su navrata pri kraju poluvremena "dinamovci" neoprezno napravili i dva prekršaja u opasnoj zoni, na 20-ak metara od vrata, no posljedica ipak nije bilo i na odmor se otišlo minimalnom prednošću domaćina. Šteta je što su Plavi pali u tih posljednjih 15-ak minuta i dopustili Bodu da povede i usmjeri utakmicu u svoju ulicu...

U poluvremenu je trener Plavih Ante Čačić u svlačionici ostavio Špikića i Drmića, u igru su ušli Ivanušec i Petković. Veliku su priliku imali Norvežani u 54. minuti, no Pellegrini je sa 14 metara tukao pola metra pokraj vrata. A onda se Dinamo probudio i uslijedio je najboljih 15-ak minuta igre Plavih, u kojima su postigli i pogodak (Baturina, 71. minuta), no poništen je zbog ranijeg zaleđa Petkovića.

Oršić i Petković u tri su navrata zaprijetili domaćinu u razmaku od samo četiri minute (od 60. do 64.), Dinamo je tada bio agilniji, visokim je presingom tjerao domaćina na pogreške i bilo je to pravo i obećavajuće lice Plavih, kakvo smo željeli vidjeti i u prvom poluvremenu. Osam minuta prije kraja, Ademi je sa šest metara tukao glavom, no loptu je u korner izbio vratar Haikin. Domaćin je, pak, povremeno prijetio ("curilo" je po lijevom boku...), no Dinamova je obrana, gdjekad i uz probleme, raščišćavala sve opasne situacije.

image
MATS TORBERGSEN Afp

A najveću je zgodu za Zagrepčane propustio Bruno Petković u 86. minuti, sjajno se oslobodio domaćih srednjih braniča, ušao je u kazneni prostor i tukao nekoliko centimetara pokraj lijevih rašlji vratara Haikina! Čudesna šansa, čekana cijelu utakmicu, otišla je u nepovrat...


PRIJENOS UŽIVO:

90+3 - Kraj! Dinamo je minimalno poražen u Norveškoj. Uzvrat je u iduću srijedu na Maksimiru.

86 - Što je sada promašio Bruno Petković! Ristovski ga je izbacio samog pred golmana, Petković se izborio za udarac, ali pucao pokraj gola.

84 - Sijeva sa svih strana. Najprije je Dinamo probao preko Emrelija, pa Bode odgovorio preko Gronbaeka. Mreže su ostale mirne.

82 - Sjajna prilika za Dinamo. Ademi je glavom gađao uz samu vratnicu, ali Haikin je uspio odbiti u korner iz kojeg su Modri opet zaprijetili preko Petkovića, ali domaći golman lako hvata tu loptu.

image
MATS TORBERGSEN Afp

81 - Dvostruka izmjena kod domaćina. Izlaze Mvuka i Hagen, a ulaze Koomson i Gronbaek.

77 - Izlazi Baturina, ulazi Gojak (Dinamo).

74 - Bodo je opet zaprijetio iz kornera, ali sudac je dosudio prekršaj u korist Dinama nakon što su Norvežani faulirali Livakovića.

71 - Dinamo je zabio gol, ali on će biti poništen jer je Petković u začetku akcije bio u zaleđu. Zabio je Baturina slično kao i protiv Hajduka, ali ovoga puta mu je gol poništen.

69 - Mijenja i Dinamo. Izlazi Oršić, ulazi Emreli.

68 - Prva izmjena kod domaćina. Izlazi Salvesen, ulazi Espejord.

66 - Hagen je opalio prema golu, ali pogodio je samo u Ademija od kojeg se lopta odbila u korner.

60 - Petković je izborio loptu nakon greške domaćina i uposlio Oršića koji puca pokraj gola.

60 - Petković je pucao glavom nakon ubačaja Oršića, ali malo preko gola.

55 - Livaković je sada sjajno obranio novi pokušaj domaćina. Mvuka je pokušao zabiti u prvi kut, nije uspio.

54 - Pellegrino je sada pucao iskosa, ali srećom pokraj gola.

52 - Mišić (Dinamo) je dobio žuti karton.

50 - Drugi dio je nastavljen jednakim tempom kakvim se igralo i u prvom. Bode i dalje igra brzo i agresivno i ide po novi gol. Dinamo se za sada brani i čeka priliku iz kontre.

46 - Dvostruka promjena kod Dinama. U svlačionici su ostali Drmić i Špikić, a u igri su Petković i Ivanušec.

image
MATS TORBERGSEN Afp

46 - Počelo je drugo poluvrijeme.

45 - KRAJ PRVOG DIJELA. BODO VODI 1:0.

42 - VRATNICA! Salvesen je opet uspio pucati glavom nakon kornera, nadskočio je Špikića i pogodio vratnicu.

37 - GOOL! Bodo/Glimt vodi. Pellegrino je ovoga puta uspio glavom pogoditi za vodstvo. Cijela obrana Dinama je zaspala, a napadač norveškog prvaka je među tri braniča uspio zabiti.

GOL ZA VODSTVO NORVEŽANA POGLEDAJTE OVDJE.

35 - Vetlesen je probao iz daljine, ali preko gola.

30 - Sada je u šansi bio Špikić, ali nije se najbolje snašao u šesnaestercu domaćina pa ga je obrana uspjela zatvoriti.

23 - Oršić je sada opalio s 20-ak metara. Lopta se odbila od terena i krenula prema prvom kutu, Haikin je jedva odbio u korner.

17 - Dinamo je sada složio dobru kontru, Špikić je uposlio Ristovskog na boku, ali on nije uspio poslati loptu u sredinu. Pri pokušaju je završio i preko reklama, ali bez posljedica.

15 - Wembangomo je pucao s ruba šesnaesterca, ali nisu ti pokušaji domaćina toliko dobri da bi ugrozili Livakovića i Dinamo.

12 - Probao je Salvesen glavom, ali njegov pokušaj je otišao pokraj gola.

image
MATS TORBERGSEN Afp

7 - Prvi pokušaj Dinama. Drmić je pucao iskosa, ali preko gola.

5 - Vetlesen je opalio od malo izvan šesnaesterca, ali od bloka je lopta došla u ruke Livakovića koji ni ovoga puta nije imao problema.

3 - Bodo je prvi došao do gola, ali bio je totalno neopasan. Livaković je lako pokupio ubačaj domaćina.

1 - Počela je utakmica u Norveškoj!


19:45 - Iako se očekivalo da će u prvih 11 Čačić staviti Dinu Perića, ipak je prednost dobio Danac Rasmus Lauritsen. Iznenadili su i Danci pa su umjesto Lunda na gol stavili Haikina, a Moea je zamijenio Amundsen.

17.50: Zanimljivosti:

Veznjak Bodø/Glimta Anders Konradsen igrao je u obje utakmice za Rosenborg protiv Dinama u sezoni 2019/20. Osim toga, Konradsen je bio suigrač Kévinu Théophile-Catherineu u Rennesu između 2012. i 2013. godine.

image

Anders Konradsen

FRANK PERRY/AFP/PROFIMEDIA Frank Perry/Afp/Profimedia

Branič Bodø/Glimta Alfons Sampsted i dinamovac Rasmus Lauritsen igrali su zajedno u švedskom Norrköpingu 2019. godine.

image

Alfons Sampsted

GIUSEPPE MAFFIA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Giuseppe Maffia/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

17.00: Dobrodošlica Dinamu.

U norveškom gradiću na sjeveru Norveške, na njihovu Aspmyra Stadionu, osvanula je topla poruka - Dobrodošli u Bodø!

Modra je marketinška služba uzvratila na svojim društvenim mrežama riječima - Takk, Fotballklubben Bodø/Glimt!

Takk, razumije se, na norveškome jeziku znači ‘hvala‘.

Linker
23. travanj 2024 08:25