ADRIAN DENNIS Afp
POČINJE NOVA ERA

Podatak koji zvuči nestvarno: Dinamo je u HNL-u ostvarivao bolje rezultate kad Mislav Oršić - nije igrao!

Što smjera Čačić u nastavku sezone, tko će na lijevo krilo umjesto novog člana Southamptona?
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 16. siječanj 2023. 18:13

U srijedu je debitirao za Southampton u velikoj pobjedi protiv Manchester Cityja u četvrtfinalu Liga kupa, menadžer Nathan Jones dao mu je priliku od 83. minute. Osjetio je Mislav Oršić kratko moćni engleski nogomet i očekivalo se da bi u subotu u Liverpoolu na gostovanju kod Evertona u prvenstvu mogao dobiti veću minutažu. No Oršić je na Goodison Parku ostao na klupi, suigrači su posao uspješno odradili i bez njega, James Ward-Prowse je u drugom poluvremenu dvaput poentirao i Sveci su preokretom došli do važnog trijumfa. Nije im on donio pomak s posljednje pozicije na premierligaškoj ljestvici, ali barem je uhvaćen priključak, sigurna zona je sada blizu.

Dobili 11 zaredom

No Oršić ne mora biti ni nezadovoljan niti nestrpljiv, do kraja je ostalo još 19 kola i neupitno je da će dobiti svoju šansu u polusezoni u kojoj će njegova momčad tražiti ostanak u najjačem ligaškom natjecanju na svijetu. Vjerojatno će već sljedeće subote protiv Aston Ville na domaćem travnjaku odraditi svoje prve minute u Premier ligi.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Potkraj tog dvoboja na stadionu Svete Marije u akciju će krenuti i Oršićevi bivši suigrači. Dinamo kreće u novu eru, počinje razdoblje bez igrača koji je obilježio protekle četiri i pol godine u Maksimiru. U prvom kolu HNL-a u 2023. godini, ukupno 18. ove sezone, Dinamu u goste stiže davljenik Gorica. Družina koja protiv Modrih u elitnom razredu hrvatskog nogometa ima 16 poraza i tek jedan remi, tradicionalna mušterija aktualnog prvaka i lidera. Momčad protiv koje je Oršić odigrao 12 HNL dvoboja i zabio joj šest pogodaka uz jednu asistenciju...

image
SN

Razloga za paniku Ante Čačić definitivno nema, i bez Oršića na raspolaganju ima dovoljno kvalitete da novu godinu otvori novom pobjedom. Uostalom, Dinamo je od dolaska Oršića u ljeto 2018. godine ostvarivao bolje rezultate u prvenstvu kad Oršić nije igrao, nego kad je on bio u sastavu! Otkako se vratio u Hrvatsku iz južnokorejskog Ulsan Hyundaija, Oršić je propustio 28 ligaških dvoboja i u njima su dinamovci ostvarili čak 23 pobjede, tri remija i tek dva poraza.

Osvojeno je 85,7 posto bodova u tim utakmicama, osjetno više od 77,0 posto u 132 okršaja u kojima je Oršić igrao (94 pobjede, 23 remija i pet poraza). Bez Oršića u sastavu Dinamo je u prvenstvu Hrvatske trijumfirao u posljednjih 11 ligaških dvoboja u nizu koji traje od 21. rujna 2019. kad su Modri poraženi kod Varaždina. Tri godine i četiri mjeseca kasnije Dinamo će ugostiti Velikogoričane i pokušati nastaviti seriju, koja će ipak jednog dana morati stati. Vidjet ćemo kada. Mnogi su već unaprijed upisali bodove Dinamu u sljedećih pet ligaških kola (Gorica i Lokomotiva doma, Belupo u gostima, Istra 1961 doma, Varaždin u gostima), a onda slijede dva derbija u Maksimiru s Hajdukom (oko 25. veljače) i Osijekom (oko 4. ožujka) u kojem bi se trebalo lomiti prvenstvo. No znaju Čačić i njegovi momci da prvo trebaju skočiti pa reći hop, da im bodovi neće sami sjesti na konto.

Odigrao 44 od zadnjih 45

Bez Oršića će to, jasno je, biti puno teže napraviti. Pustimo brojke koje govore da Dinamo bez Oršića može, njegov odlazak neće biti tako lako nadoknaditi. Od jesenskog dijela 2018. do jesenskog dijela 2022. Oršićeve ere, upravo je on bio najefikasniji igrač HNL-a s 57 golova i 29 asistencija, ukupno 86 kombiniranih bodova, osam više nego što su ih upisale današnje Osijekove zvijezde Mijo Caktaš i Kristijan Lovrić, 12 više od drugog najuspješnijeg dinamovca Brune Petkovića i 20 više od Marka Livaje, koji se, doduše, u Hajduk vratio tek početkom 2021. godine i možda već do kraja ove sezone ugrozi Oršićeve fantastične brojke.

Što smjera Čačić, tko će na lijevo krilo umjesto novog člana Southamptona? U jedinoj ligaškoj utakmici koju je propustio prošle sezone startna krila su bili Dario Špikić i Petar Bočkaj (tako je bilo i u prijateljskom dvoboju s Celjem 12. ožujka), možda veću šansu dobije Luka Menalo, na krilo ode Luka Ivanušec ili mladi Gabrijel Rukavina bude Čačićevo proljetno otkriće... Vidjet ćemo, ovo je situacija na koju Dinamo svakako nije navikao. Od posljednjih 45 Dinamovih HNL utakmica, Oršić ih je odigrao 44. Da, u Maksimiru u subotu počinje nova era.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 04:50