Sergej Jakirović

 CROPIX
RJEŠENJE ZA MODRE?

Poskidao je rekorde u susjedstvu, evo što sjajni HR trener kaže o mogućem preuzimanju Dinama

‘Dinamo je već dugo godina realno najbolji klub na prostoru bivše države. Vidjet ćemo...‘
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 06. prosinac 2021. 23:02

Sergej Jakirović briljantno je zaključio polusezonu na klupi bosanskohercegovačkog premijerligaša Zrinjskog. Mostarska družina okitila se titulom jesenskog prvaka i uvjerljivo nadmašila konkurenciju. Koliko je momčad bivšeg trenera Gorice bila dominantna u odnosu na suparnike dovoljno govori činjenica da je Zrinjski u 19 prvenstvenih utakmica ostvario učinak od 15 pobjeda, tri neodlučena ishoda uz samo jedan poraz na kontu, dok je pod Jakirovićevim vodstvom oboren i klupski rekord od devet uzastopnih prvenstvenih pobjeda.

- Zrinjski uvijek ima visoke ciljeve, realnost je borba za naslov prvaka ili barem mjesta koja vode na kraju prvenstvene utrke u Europu, no i mene je na određeni način ipak malo pozitivno iznenadilo što smo toliko dominirali u odnosu na konkurenciju, pogotovo što smo imali težak raspored, derbi za derbijem. No, temelji za postignute rezultate napravljeni su na kraju prošle sezone kada smo učinili totalni preobražaj kada je u pitanju igrački kadar. Uprava kluba također je bez sumnje odradila odličan posao, pogodili smo i s dovođenjem igrača i zasluženo možemo uživati u prvenstvenoj stanci u onome što smo postigli - istaknuo je Jakirović, koji je posebno apostrofirao jedno ime u svojoj momčadi...

- Nemanja Bilbija bio je bez ikakve sumnje igrač prevage i istinska klasa koja radi razliku na travnjaku u svakom pogledu, ne samo kada su pogoci u pitanju. Naravno da je 18 postignutih pogodaka u polusezoni doseg koji je bio ključan da osvojimo 1. mjesto, no ono još važnije jest da Bilbija radi i igra na travnjaku za momčad, a momčad isto tako radi i igra za Bilbiju. Rezultat takvog pristupa je broj Bilbijinih pogodaka i naša dominantna pozicija na prvenstvenoj ljestvici.

Osim trenera Jakirovića, brojna je i hrvatska igračka kolonija u kadru Zrinjskog, koja je također dala veliki obol osvajanju jesenskog naslova na tako uvjerljiv način. Juranović, Tičinović, Čondrić, Barišić, Kamenar, Malekinušić, Gadže, Magdić, Tešija, Jukić, Jajalo, žive u Mostaru šampionske snove...

- Dosta je hrvatskih igrača koji su dali veliki doprinos svemu onom što smo do sada napravili. Netko se brzo navikne na novu ligu i okruženje, ali nitko nije razočarao, što se najbolje ogleda u rezultatima. U proljeće očekujem njihove još bolje igre, a vjerujem da Kamenar i Malekinušić imaju još puno prostora za napredak - ističe Jakirović.

Niti trenerska hrvatska kolonija u elitnom razredu bosanskohercegovačkog nogometa nije mala, a Jakirović je bio rezultatski uspješniji od Gorana Sablića (Sarajevo), Tomislava Ivkovića (Željezničar) i Stipe Balajića (Posušje).

- Riječ je o odličnim trenerima i možemo svi zajedno biti ponosni da vodimo svoje momčadi. Ovog puta sam ja bio nešto uspješniji, ali to nikako ne znači da su moje kolege odradile loš posao, naprotiv.

Iako sa svojom momčadi za sada uživa s velikom prednošću na prvom mjestu, Jakirović nije sklon bilo kakvoj euforiji s obzirom da je još podosta iskušenja do konačnog cilja.

- Ukoliko budemo imali gard i razmišljanje da smo već sada osvojili titulu možemo samo sami sebi kreirati nepotrebne probleme. Najbolji nam primjer može biti sezona u kojoj je Sarajevo u jednom trenutku imalo 13 bodova prednosti u odnosu na Borac, pa je na kraju momčad iz Banja Luke bila prvak. Ipak, vjerujem da smo dovoljno ozbiljni i kvalitetni da se na kraju okitimo titulom prvaka BiH.

Očekivano, Sergej Jakirović pozorno prati zbivanja u elitnom razredu hrvatskog nogometa, a da pothvat sa Zrinjskim nije prošao nezapaženo niti u Hrvatskoj najbolje sugerira spoznaja da se Jakirović spominje u kontekstu novog trenera zagrebačkog Dinama.

- Bilo bi neozbiljno bilo što pričati o toj temi, ja sam trener Zrinjskog s kojim imam ugovor, ali naravno da mi je drago da se moje ime veže uz Dinamo, što samo po sebi govori da sam i izvan Hrvatske napravio dobar posao. Dinamo je već dugo godina realno najbolji klub na prostoru bivše države, ali sada nešto senzacionalno najavljivati i govoriti po to pitanju je nepotrebno i neozbiljno i prema Dinamu i Zrinjskom. Vidjet ćemo što donose dani koji su pred nama...

Nakon dugo vremena čak četiri momčadi nadaju se osvajanju naslova prvaka Hrvatske.

- Dinamo je u prvenstvu imao dosta problema, jer su suparnici bolji nego prije, ali najviše zbog europskih nastupa i činjenice da reprezentativci zbog Europskog prvenstva nisu imali praktički nikakav odmor. Usprkos svemu, za mene su Modri i dalje najbolja momčad i prvi favorit za osvajanje naslova prvaka Hrvatske. Osijek očekivano kvalitetan, Goran Tomić u Rijeci radi vrhunski posao, a Hajduk je uvijek posebna priča zbog specifičnih navijača i okruženja, pa samim tim i euforije koja se brzo stvori. No, nema sumnje da je Hajduk nakon dugo godina konkurentan i da je puno dobio dolaskom novog rukovodstva, kako na travnjaku, tako i izvan njega. Moj bivši klub Gorica etablirala se u kvalitetnu konstantu hrvatskog nogometa. Možda će upravo Gorica 'kreirati' novog prvaka, jer je momčad trenera Krunoslava Rendulića potencijalna 'nagazna mina' za veliku četvorku u drugom dijelu sezone - zaključio je trener Zrinjskog Sergej Jakirović.

Rekordi koje je Jakirović postigao sa Zrinjskim

- broj uzastopnih prvenstvenih pobjeda (9)

- najviše bodova uoči zimske stanke (48)

- najbolja gol-razlika (+34)

- rekordni broj pobjeda (15)

Linker
18. travanj 2024 11:08