Željko Pavlović s Nikom Kovačem

 Privatna arhiva
DOBAR POSAO U NJEMAČKOJ

Režiser transfera koji je iznenadio Hrvatsku! Bivši Vatreni otkrio: ‘Očijukanje je trajalo godinu dana‘

‘Siguran sam da su pred Bartolom najbolje utakmice karijere. Došao je u organiziranu i ambicioznu sredinu‘
Piše: Predrag Jurišić, SNObjavljeno: 28. lipanj 2022. 06:21

Maksimirski branič Bartol Franjić u ponedjeljak je i službeno postao novi nogometaš njemačkog Wolfsburga. Franjić je tako u Bundesligu otišao kao trostruki prvak Hrvatske, osvajao je trofeje 2020., 2021. i 2022. godine s time da je svoj drugi trofej začinio i dvostrukom krunom osvojivši i Kup. U prvoj je momčadi plavih upisao 82 službena nastupa uz jedan postignuti pogodak, i to baš onaj ključan za pobjedu protiv Legije u Varšavi.

Također valja istaknuti kako će ga u Wolfsburgu u trenerskoj ulozi dočekati nekadašnji kapetan, a apotom izbornik hrvatske reprezentacije Niko Kovač. Nakon što su odrađene sve službene obveze, iz Wolfsburga nam se javio Željko Pavlović, Bartolov ujak i menadžer...

- Sve je, hvala Bogu, uspješno okončano, Bartol je dobio petogodišnji ugovor i doista je vrlo zadovoljan. Ma, kako ne bi bio, došao je u vrhunski klub, ovdje su uvjeti fantastični. Bio sam u mnogim velikim klubovima i mogu bez imalo pretencioznosti reći da je Wolfsburg po svemu na toj najvišoj razini! Baš sam bio iznenađen, infrastrukturom, logistikom, klupskim sustavom, ma sve je top-klasa! Istina, rezultat ih prošle sezone nije mazio, završili su na 12. mjestu, nisu izborili nastup u Europi, ali osim tog plasmana na ljestvici Wolfsburg je po svemu klub u rangu Bayerna ili Borussije Dortmund - rekao je Pavlović.

image

Bartol Franjić

VFL-WOLFSBURG.DE

Novi trener Niko Kovač, svjestan razočaranja brojnih navijača kluba koji je pod patronatom Volkswagena, najavio je juriš na naslov u novoj sezoni! Je li to moguće nakon prošle, slabije sezone?

- Ne bih se želio miješati u Kovačeve vizije, Niko zna zašto je to rekao. Uglavnom, klub ima sve (pred)uvjete za visoki plasman, vidjet ćemo kako će to izgledati u novoj sezoni.

Vidjeli smo da je Bartol sjajno primljen u novom klubu, dočekao ga je natpis dobrodošlice na velikom ekranu u klupskim prostorijama...

- Ma, sve je bilo fantastično od naše prve sekunde boravka ovdje. U ranijim razgovorima s nekim ljudima koji znaju kako Wolfsburg funkcionira, bilo mi je i najavljeno da ćemo odmah po dolasku doživjeti lijepe trenutke. Kako i dolikuje velikom, izvrsno organiziranom klubu iz lige Petice, ukazali su nam veliko poštovanje i pozornost, Bartol je bio oduševljen. Prošao je sve obvezne liječničke preglede, a u utorak su pred njim testovi spremnosti koje prolazi svaki igrač uoči početka priprema, tako da bi se momčadi trebao priključiti u srijedu, tada će, bude li sve u redu, i prvi put trenirati u novoj sredini.

Što vam je rekao Niko Kovač?

- Fotografirali smo se s Nikom i Robertom Kovačem nakon potpisa ugovora, a Niko je uručio Bartolu zeleni Wolfsburgov dres s brojem 38, taj je broj imao i u Dinamu. Poželio mu je dobrodošlicu, rekao mu je da vjeruje u njega i da je želio da dođe u klub. A to je svakako izvrsno za Bartola, veliki je plus kad dolaziš u novu sredinu u kojoj te trener želi.

image

Bartol Franjić

CROPIX

Kako je i kada uopće počela ta storija o transferu u Wolfsburg?

- Gledajte, Bartol je uvijek bio zanimljiv brojnim skautima i menadžerima. Lagao bih kad bih sad pokušao točno reći kad je počelo Wolfsburgovo "očijukanje", ali to je trajalo sigurno nekih godinu dana, gledali su ga na brojnim utakmicama, stalno su ga pratili. A konkretni su se upiti pojavili prije nekih mjesec dana, osobno nam se javio glavni direktor Wolfsburga, Jörg Schmadtke, te je tada sve postalo ozbiljno. I sve što su nam predstavili u prvim razgovorima, sad se i ostvarilo. Bartol je bio u njihovoj "križaljci" za novu sezonu i iz razgovora s Nikom, koji je prije mjesec dana preuzeo Wolfsburg, očito je da ga želi koristiti na onim pozicijama na kojima je igrao i u Dinamu. Ta je Bartolova polivalentnost bila veliki plus u njihovoj odluci da ga dovedu.

Kako je na Bartola utjecala ozljeda gležnja zbog koje je propustio završnicu sezone? Podsjetimo, ozlijedio se krajem proljeća, posljednju je utakmicu odigrao protiv Istre u Maksimiru 15. travnja (3:0) u 31. kolu, tada je bio zamijenjen u poluvremenu. I nije ga bilo u preostalih pet utakmica...

- Nije mu bilo svejedno, bio je najprije vrlo potišten, Dinamo se žestoko borio za naslov, a znao je da ne može pomoći na terenu. U tim trenucima uopće nismo razmišljali o bilo kakvim transferima, svima nam je najvažnije bilo samo da ozdravi. Nismo ništa željeli forsirati, ni Dinamo, ni Bartol, a ni Bartolov otac i ja, koji brinemo o njegovoj karijeri. Bilo je najvažnije da ozdravi i da se na teren opet vrati zdrav i spreman, kako bi normalno mogao ući u novu sezonu. Jer, te ozljede gležnja mogu biti vrlo nezgodne i ako se posve ne zaliječe, igrač može u nastavku karijere imati opetovanih problema s tim gležnjem, može beskrajno vući taj problem i sve zakomplicirati. To smo, naravno, željeli izbjeći i Bartol je sad zdrav i može normalno krenuti u pripreme. Sve se, eto, na kraju fantastično okončalo, kao u najljepšim snovima, siguran sam da su pred Bartolom najbolje utakmice karijere. Došao je u fantastično organiziranu i ambicioznu sredinu, oduševljen je svime što je vidio i doživio u ovom kratkom vremenu. Ovaj je transfer, uvjeren sam, pun pogodak - rekao nam je Pavlović.

Sve je ostalo u obitelji...

U Wolfsburg je Franjić doputovao s ocem Ivicom i menadžerom Željkom Pavlovićem (51), bivšim odličnim vratarom hrvatske reprezentacije (sedam nastupa), te Željezničara, Dinama, Zagreba, LASK-a, Anderlechta, Austrije Salzburg... A kako je Pavlovićeva supruga Snježana Ivičina sestra, sve je ostalo u obitelji, Bartolu je zapravo ujak i menadžer.

Riječ je definitivno o nogometnoj obitelji, budući da je, podsjetimo, Bartolov otac Ivica igrao za Dugo Selo u onoj famoznoj utakmici šesnaestine finala Hrvatskog kupa, kad je tadašnji četvrtoligaš svladao Dinamo, odnosno, tadašnju Croatiju, 3:2 (0:2) i eliminirao je iz natjecanja! Franjić je bio srednji branič i čuvao je Marka Viduku, s kojim se tada žestoko "fajtao" tijekom dvoboja...

Linker
20. travanj 2024 11:13