Martin Baturina

 MARKO TODOROV Cropix
DINAMOV DIJAMANT

Svi su oduševljeni modrim wunderkindom: ‘Na toj razini u njegovim godinama nije bio ni Luka Modrić!‘

Lončarević: Već dugo nisam vidio takvog igrača; Mlinarić: On je spoj Olma i Majera!
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. kolovoz 2022. 11:01

Martin Baturina (19) je protiv Hajduka u subotu postao igrač kojeg će se od sada gledati na potpuni drukčiji način. Ovacijama je ispraćen kad ga je trener Čačić pred kraj derbija izvukao iz igre kako bi dobio zasluženi pljesak s tribina koje su ustale na noge. Ne samo tribine, podigla se i novinarska loža, pljeskali su zaštitari, policajci, vatrogasci, djelatnici Hitne pomoći...

Rijetko koji igrač Dinama u posljednje je vrijeme doživio takvo odobravanje tribina, takav “standing ovation”. Bio je toliko glasan, pun oduševljenja, da smo se sjetili oproštaja Luke Modrića. Uostalom, s našim najvećim nogometnim velikanom mnogi su ga počeli uspoređivati. Vječni derbi je donio konačnu potvrdu kakvog nogometnog dragulja Dinamo ima u svojoj svlačionici.

- Pa, nisam mu bez razloga dao “desetku”!

To nam je prije nego što će se dogoditi subota kazao Ante Čačić u intervjuu za SN. Prije neki dan razgovarali smo s Baturinom, a nakon što se zahvalio Čačiću na toj “desetki”, zahvalio se i još jednom čovjeku iz plavog rostera.

- Hvala Bruni Petkoviću što mi je prepustio taj broj!

image

Martin Baturina

RANKO SUVAR Cropix

Da, plava svlačionica, stariji iskusniji igrači, iznimno cijene mladog Martina, svi drže da je zaslužio tu “desetku”. Pretpostavljali smo da će proljetos kod Željka Kopića imati više prilika, međutim, znamo kakva je bila neizvjesna borba za naslov prvaka, Kopić se očito nije usudio previše koristiti mladu igračku klasu.

Svaki mladi igrač mora imati trenera koji mu vjeruje, koji će mu dati priliku, Baturina ga je dobio u Čačiću.

Pravi dijamant

Čim je preuzeo klupu kako bi spasio prošlo prvenstvo, Čačić ga je protiv Lokomotive gurnuo u prvu postavu, protiv Osijeka je igrao šest minuta, a onda je došla utakmica koja je sve okrenula. Zadnji derbi s Hajdukom prošle sezone, ulazak s klupe u nadoknadi i gol i asistencija za Dinamovu pobjedu 3:1. Tu je sve počelo, a eto, u subotu, utakmica s Hajdukom ga je drugi put lansirala u orbitu. Svi sigurno znate priču kako su trojica braće, Roko, Martin i Marin, iz Hajduka preko RNK Split završila u Dinamu. Tata Mate, nekad sjajni napadač, doveo ih je u Maksimir, a već se tada pričalo da je “srednji”, Martin, najveći talent. Često smo razgovarali s Matom, iznimno simpatičnim čovjekom, ikonom nogometnih devedesetih, kojeg su mnogi zapamtili po onoj rečenici:

”Dikod uđe, dikod ne uđe”.

Kad smo ga god pitali, pa i zezali s rečenicom “Martin dikod uđe, dikod ne uđe”, samo se smiješio...

- Neću ja ništa govoriti o Martinu, neće ga u sastav Dinamo uvesti mediji, nego njegova igra.

Eto, uvela ga je...

Što o mladom igraču Dinama kaže hrvatski nogometni stručnjak Ilija Lončarević, trenutačni trener Kustošije, čovjek koji je radio u bogatoj karijeri s mnogo mladih talentiranih igrača.

image

Ilija Lončarević

RANKO SUVAR Cropix

- Već dugo nisam vidio takvog mladog igrača kakav je Martin Baturina! Poznajem sve mlade igrače, ali na vidiku ne vidim nikoga sličnog njemu. Neću kazati da mi je teško vjerovati to što vidim kad je Martin u pitanju, ali nakon Svjetskog prvenstva u Kataru mora biti pozvan u hrvatsku A reprezentaciju jer on je zaista ono što vi novinari nazivate “dijamantom” - kaže nam Lončarević, koji inače nije sklon velikim riječima kad govori o mladim igračima.

To je - to

Pitali smo ga podsjeća li na bivšeg dinamovca, sadašnjeg reprezentativca Španjolske Danija Olma?

- Martin jest najklasičniji vezni igrač s velikim dodatkom kad se radi o završnici i sposobnosti u zadnjoj zoni, u zoni šuta. Kod Baturine možete naći elemente svih naših vrhunskih igrača. Ima promjenu ritma kao Luka Modrić, izlazak iz duela, pregled igre, kompletnost, igra s obje noge... On je zadnji vezni, organizator igre, asistira, ima završnicu, zabija golove. Naravno, još nije gotov igrač, dapače. U njegovim godinama nitko od naših danas sjajnih i velikih igrača nije bio na toj razini, niti Modrić, niti Kovačič! Ne želim pretjerivati, ali mislim da je to - to! - zaključio je Lončarević.

Naravno da smo porazgovarali i s nekad velikom Dinamovom desetkom, Markom Mlinarićem.

- Meni se čini da je Martin Baturina spoj Danija Olma i Lovre Majera. On je na njihovoj razini. Već je u juniorima pokazivao nadarenost i superiornost. Posjeduje sjajnu kontrolu lopte, izvrstan pregled igre, čak u posljednjem trenutku može promijeniti već donesenu odluku. Rijetko gubi lopte, pas mu je točan. Vrlo je inteligentan igrač s odličnim udarcem, sa sjajnom frekvencijom koraka. Uvijek želi zabiti pogodak, što je sjajna karakteristika za veznog igrača. Kad se sve to zbroji što sam kazao, onda su to karakteristike koje imaju veliki igrači - kazao nam je u uvodu Mlinarić.

image

Marko Mlinarić

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Očita zrelost

Onda je kazao da nešto posebno mora istaknuti.

- Martin jako dobro igra obranu. Kad bi ga se još moglo rasteretiti da manje igra obranu, onda bi prema naprijed bio još bolji. Zašto su Messi i Ronaldo najbolji? Zato što ne igraju obranu. Ne bi nikad mogli to raditi da su igrali aktivnu obranu. Međutim, Martin je odgovoran i pošten igrač, koji se vraća u obranu. Zato mu katkad nedostaje svježine, ali s godinama će biti sve bolji i bolji. Meni je jako, jako drag igrač.

Na pitanje hoće li brzo do hrvatske A selekcije, sliježe ramenima...

- To ne znam, nisam ja izbornik. Ali, po svojoj kvaliteti i osobinama, ne vidim razlog da uskoro ne postane reprezentativac. Naravno, kad govorimo o njemu, ne treba biti euforičan. No, mora se priznati da u kontinuitetu igra izvrsno, jako je zreo za svoje godine. Martin bi trebao postati perjanica hrvatskog nogometa, veliki igrač. To vidi svaki laik.

Za kraj je nekad velika Dinamova “desetka” zaključila...

- Djeluje puno elegantnije nego što sam izgledao ja, ha, ha, ha... Želim mu da postane bolji igrač nego što sam ja bio - zaključio je Mlinka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 02:11