VLADO KOS/CROPIX
POTENCIJALNE ZAMJENE

Ulazi li Dinamo u veliki rizik? Oršiću se smiješi plaća iz snova, a evo i tko bi mogao sletjeti na Maksimir

Puno se potencijalnih igrača spominje, ali samo rijetki su ono što Modrima treba
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 27. siječanj 2022. 07:03

Da nije u igri Burnley, već, recimo, Leeds, Villa ili, naravno, Newcastle, vjerujemo da bi priča oko Oršićeva odlaska odavno bila riješena. Ovako, koliko doznajemo, Dinamov reprezentativac još važe između Zagreba i Lancashirea, između borbe u Europi i lovu na naslov prvaka i neizvjesne avanture borbe za ostanak u Premiershipu, koja lako može okončati padom u drugoligaški ambis. A s Katarom na obzoru, jesen u Championshipu i nije neka reprezentativna perspektiva. Pitajte, primjerice, Ivana Šunjića, koji je svojedobno bio "vatreni" kalibar, a danas se još uvijek teše u dresu Birminghama. No, i Dinamo se još uvijek cjenka.

Novac je svakako dobar, navodno se 29-godišnjaku smiješi dvostruka plaća u odnosu na Maksimir (oko 1,6 milijuna eura godišnje), kao i status, jer trener Sean Dyche Oršića vidi kao igrača prevage u borbi za ostanak. I dok Oršić mora izvagati što mu je bolje, Dinamu, s druge strane, odlaskom svog (ne samo) europskog talismana, prijeti barem kratkoročna neizvjesnost.

Neizvjesnost raste

Stvar je jasna: u slučaju da Oršić definitivno mahne na zbogom, uoči početka proljetnog dijela HNL-a, ususret derbiju s Rijekom u nedjelju, Željku Kopiću neće biti lako složiti napadačke ambicije. Ne samo za Rijeku, već i za neizvjestan lov na titulu. Pogotovo u kontekstu činjenice da je Petković (opet) ozlijeđen i da je bio ozlijeđen par puta prošle polusezone. A, bez zamjerke bilo kome, ući u borbu s Osijekom, Rijekom i Hajdukom s napadačkim tandemom Andrić - Jurić (Čop), nije baš isto kao kad na teren pošaljete Petkovića i - posebice! - Oršića. Upravo je taj okorjeli dinamovac otkad je stigao u "plave dvore", zaradio nadimak kraljevića, ne samo dojmom, već i konkretnim brojkama: Oršić je u posljednje četiri sezone prvi klupski strijelac - 13 (2018./19.), 21 (2019./20.), 24 (2020./21.), 9 (2021/22.), odnosno ukupno na kontu ima 67 golova, čak 19 više od Petkovića.

image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Odlaskom Oršića za 8,5, 10 ili 12 milijuna eura, ovisno o izvorima i pregovorima, Dinamo ulazi u veliki rizik. Nadomjestiti igrača prevage, koji karakterom blagotvorno utječe na svlačionicu, uz dodatak dinamovštine i lojalnosti, bit će težak zadatak. Ojeda? Osim Eduarda i Sammira (obojica iz Brazila), Južnoamerikanci (pogotovo Argentinci) nisu baš oduševili u plavom dresu. Ostali? I Lovrić i Murić više su krila nego napadači koje Kopić treba u svojoj 3-5-2 (3-4-1-2) taktičkoj opciji, a i napadački orijentiranima Emreliju, te eventualno Yansaneu, trebat će vremena za prilagodbu. A pobjede su imperativ.

Gubitak bi bio veći

Sevillu na stranu, Dinamo nema komfor da pojačanja može loviti do kraja prijelaznog roka 15 veljače, jer dotad ga čekaju i Rijeka i Istra i Gorica, a ubrzo nakon toga i Osijek u Gradskom vrtu. Postoji mogućnost da drži kakvog asa u rukavu (Čolak?), no iz ove perspektive Dinamo bi, novac na stranu, odlaskom Oršića mnogo više izgubio nego dobio.

Potencijalne zamjene

Puno ih se spominje, ali samo rijetki su ono što Dinamu treba

S Oršićem ili bez, Dinamo je u ovom prijelaznom roku nanišanio nekoliko potencijalnih pojačanja. Prvi među njima bio je Martin Ojeda, Argentinac iz Godoya, za kojeg je Dinamo poslao ponudu od 5,3 milijuna eura, čime se mislilo da priča riješena no od toga vjerojatno neće biti ništa, Oršićev odlazak ponovno rasplamsava želju za dovršetkom tog posla. Ako, pak, Ojeda i dođe, čini se da bi ga Kopić primarno vidio kao opciju za desnu stranu, ofenzivnog wing-backa, te, naravno, i kao zamjenu za Ivanušeca na "desetki", te partnera Petkoviću u napadu. To nalaže da uz njega Dinamo u slučaju Oršićeva odlaska mora naći još jednog napadača...

Prvi pik bio je Azer Emreli iz Legije, no i ta se priča (pre)otegnula, a vrijeme ide, HNL, pa i Sevilla, pred vratima su, a "modri" nemaju vremenski luksuz vječnog čekanja. Suparnici im to neće omogućiti. Je li sada u điru opet Čolak, ili je i dalje preskup? Možda je i zbog toga na mobitel sletjela poruka da bi Dinamo mogao posegnuti za - Momom Yansaneom, 24-godišnjim gvinejskim napadačem iz Šerifa, koji je Dinamu kao uspomenu ostavio jednu asistenciju u onom šamaranju u pretkolu LP-a. I on može pokriti više pozicija, ali primarno je napadač, koji ove sezone ima 18 nastupa i deset golova te tri asista (gol Šahtaru u LP-u), i vrijedi prihvatljivih 1,2 milijuna eura... Ili će na kraju Dinamo (čitaj Mamić) uzeti Murića u ime dobrih odnosa s Rijekom (čitaj Miškovićem)? Odgovori stižu, no s otprilike 10 milijuna od Oršića, opcija ima. Jedna od njih je, dakako, i Kristijan Lovrić. No zadnja dvojica su krila.

Linker
16. travanj 2024 15:18