Mislav Oršić zabija kao na traci, ali obrana prima previše

 MATIJA DJANJESIC Cropix
A SAD - SALZBURG

Želi li Dinamo u euro-proljeće, mora prestati - curiti! Napadački arsenal do sad je sve pokrivao, ali...

Dinamo ove sezone nije primio gol na samo 4 utakmice. Trebat će ‘zabetonirati‘ tu obranu...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. listopad 2022. 23:24

A sad - Salzburg! Sve su važne, ali ove dvije s prvakom Austrije možda i najvažnije kad se radi o mogućem Dinamovom plasmanu u europsko proljeće. Nema tajni, nitko to u Maksimiru neće glasno ustvrditi, ali da, cilja se proljeće u Ligi prvaka. Za takav fenomenalni doseg potrebno je uzeti što više bodova Bikovima iz Salzburga. Treba krenuti već u srijedu.

"Uspio sam gledati dio prvog poluvremena utakmice Salzburga i LASK-a, ali vidio sam kasnije i ta dva gola. Salzburg je vrlo dobra momčad, koja je selektirana na specifičan način. Dosta su mladi, motorični, brzi, igraju okomito, puno trče, s puno igrača sudjeluju u završnici. Uostalom, prve dvije utakmice u Ligi prvaka govore tome u prilog. Ali, nismo ni mi ništa manje ozbiljni. Ponavljam, nismo ni u jednoj utakmici favoriti, ali nismo baš ni autsajderi, učinit ćemo sve da budemo dobri", kaže trener Modrih Ante Čačić.

Da bi se uspjelo u Salzburgu, trebat će jako dobra predstava, a strateg Modrih posebno se nakon utakmice sa Slavenom Belupom posvetio priči o obrani svoje momčadi. Očito ga smeta što njegovi dečki primaju golove skoro na svakoj utakmici. Sve ide super, samo eto, primljeni golovi su problem.

"Da, zabijamo puno pogodaka, ali malo me žalosti broj primljenih. Gotovo u svakoj utakmici primimo neki gol, a to nam se ne bi smjelo događati želimo li ozbiljne stvari u Europi. Sve je to možda malo i cijena te ofenzivne igre, a malo i pada koncentracije. U redu, protiv Slavena Belupa smo primili gol u trenucima kad smo imali desetoricu na terenu nakon Mišićeve ozljede pa je njihov igrač ostao nečuvan i suviše blizu našem golu. Ali, upozoravamo na to, radimo", priča trener Modrih.

Ne smije curiti

Dinamo ove sezone nije primio gol samo na četiri utakmice. Protiv Hajduka u Superkupu, na gostovanju kod Škupija, protiv Gorice i - Chelseaja! Kup utakmicu protiv Borinaca ipak nećemo računati u tu statistiku... Ima pravo Čačić, nisu to dobri podaci. Nisu se pokazali naravno fatalnima, jer Dinamo zabija ogroman broj pogodaka, pa uspjesi u valovima dolaze jedan za drugim.

image

Ante Čačić nije zadovoljan brojem primljenih golova

DAMIR KRAJAC Cropix

Kad se radi o HNL-u primljeni golovi ne predstavljaju problem, Modri ih uvijek mogu zabiti više nego što ih prime. Nije bili problem niti u kvalifikacijama za Ligu prvaka, jer su i tu Plavi zabijali. Protiv Škupija su u Maksimiru primili dva, ali su ukupno zabili tri, protiv Ludogoreca u primili ukupno tri, ali su zabili šest, protiv Bodo/Glimta su inkasirali dva, ali su zabili četiri... Jaki napadački arsenal pokrio je sve propuste obrane. Ali, ako se želi dosegnuti europsko proljeće, onda će biti bitno “zabetonirati” obrambene redove, jer pitanje jest hoće li se u dva ogleda sa Salzburgom, te protiv Milana i Chelseaja moći zabijati pobjednički golovi ako će obrana curiti na sve strane. Eto, Dinamo je zabio i na San Siru Milanu, ali je primio tri “komada”.

Chelsea kao primjer

Naravno, kad se govori o obrani, onda jest važno naglasiti da je ne igraju samo igrači koje zovemo obrambenim igračima. Niste sigurno prvi put čuli da obranu igra kompletna momčad, od napada pa do vratara. Najbolji primjer za tu konstataciju jest svakako utakmica s Chelseajem u Maksimiru. Taj sraz je bio ogledni primjer kako se koncentriranom i fokusiranom igrom mogu zaustaviti i europski velikani. Modri su svoj posao protiv londonskog kluba odradili na vrhunski način. Znači da mogu... Upravo je za utakmice sa Salzburgom pravi recept igrati onako kako se igralo protiv Engleza. Ne kao protiv Milana kad je recimo Josip Šutalo neoprezno skrivio jedanaesterac, a i druga dva pogotka pala su zbog propuha u zadnjoj liniji, ali i propusta vezne linije. Do prve utakmice sa Salzburgom u srijedu, Čačić će morati najviše raditi na tome kako da se sačuva mreža. Jer nekako smo uvjereni da će plavi dečki zahvaljujući majstorima u napadu zabiti. Zabili su do sada svim protivnicima u Europi. Ukupno čak 15 golova! Šest Ludogorecu, četiri Bodo/Glimtu, tri Škupiju, po jedan Chelseaju i Milanu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 19:28