MARKO TODOROV Cropix
HRABRE ODLUKE

Ante Čačić i Valdas Dambrauskas za derbi su pripremili nešto što nitko nije očekivao

Treneri Dinama i Hajduka iznenadili su mnoge svojim odlukama uoči spektakla na Maksimiru
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. kolovoz 2022. 21:48

Ante Čačić i Valdas Dambrauskas odabrali su početne postave koje nitko nije očekivao. Iako je jasno da ih čekaju važne europske utakmice i da je ovaj derbi došao u času kad su europski nastupi u ključnog fazi i misli se na njih, pa je stajalo pitanje hoće li tko pomalo i kalkulirati, nitko nije najavljivao da će Mislav Oršić na početku utakmice biti na klupi i da će Hajduk igrati s trojicom stopera. Čačić je presložio "ljudske resurse", a Dambrauskas ponudio taktičku ideju koja je zaintrigirala.

Najbolji Dinamov igrač Oršić nije startao u Superkupu s Hajdukom, tada je Čačić kazao da nije bio spreman i sam je to tražio, a ovaj put Dinamov trener dao je još jednu prigodu na lijevom krilu Luki Ivanušecu. I Ivanušec i Petković, koji je dobio prigodu kao središnja špica, ispred Josipa Drmića, našli su se u prvih 11 iako su najviše bili podvrgnuti kritikama za nastupe u prvih mjesec dana sezone.

Osim što je zaigrao bez Oršića, Čačić je uglavnom sastavio predviđenu postavu, a još jednom nije iskazao vjeru u Petra Bočkaja premda je Hajduk ponudio formaciju koja mu generalno odgovara i može protiv nje puno napraviti. Špikić igra u životnoj formi, a Baturina je zvijezda u usponu koja Dinamovom nogometu daje plemeniti štih i logično je da igraju. Ispred golmana Livakovića je Čačić poredao obranu kojoj očito zasad najviše vjeruje - Ristovski, Boško Šutalo, Perić, Ljubičić, a par veznjaka su Mišić i Ademi.

Valdas Dambrauskas promijenio je formaciju, umjesto s četvoricom u obrani vratio se na sustav s trojicom koji je svojedobno prakticirao u Hajduku, ali je od njega bio odustao. No, to što je stručnjak iz Litve postavio raspored 3-4-1-2 za derbi na Maksimiru, možda, vidjet ćemo je li tako, nije samo strategija koju je odabrao za ogled s Modrima nego i priprema za gostovanje kod Villarreala. Iako, odgovori koje da nastup poput ovog na Maksimir utječu na rješenje u sljedećem susretu.

Dambrauskas je poprilično zavrtio ekipu u odnosu na dvoboj s Vitorijom u Giumaraesu, čak se pet novih imena našlo u startnih 11 – Borevković, Awaziem, Lovrencsics, Atanasov i Biuk. Pritom su Livaja i Biuk dobili zadaću da budu najistureniji, a Krovinović iza njih. Borevković i Awaziem, pojačanja koja su doveli ovog ljeta dobili su šansu da pokažu koliko vrijede Hajduku, s njima kao stoper i Simić, a Lovrencsics i Čolina dali su predah Mikanoviću i Melnjaku. U veznom redu Hajduk ima poteškoća i još traži najbolje opcije, Atanasovu i Grgiću je povjerena ta rola iza Krovinovića. Dakako, Lovre Kalinić se našao na vratima... Nikola Kalinić je dobio ulogu da čeka šansu s klupe.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 17:51