Marko Brkljača u dresu Hajduka (lijevo)

 TOM DUBRAVEC Cropix
VRUĆI SLUČAJ HR NOGOMETA

Hajdukovac koji je izabrao Dinamo je istinski dragulj!? ‘On će biti hrvatsko nacionalno nogometno blago‘

‘Mi imamo dosta Brkljača, nije bitno je l’ se zovu Gabrijel ili Marko, Martin...‘, kaže Butina.
Piše: Davorin Olivari/SNObjavljeno: 06. srpanj 2022. 13:58

Tomislav Butina je u razgovoru za Sportske novosti progovorio i o nogometnim kvalitetama Marka Brkljače, dragulja hrvatskog nogometa koji je iz Hajduka sam odlučio otići u Dinamo, nezadovoljan tretmanom koji je imao u splitskom klubu.

Kakav je igrač Marko Brkljača, je li on zaista takav talent kako se piše i govori? Gdje ga Butina vidi za godinu, dvije, tri...

- Nikad ga nećemo odvojiti od ostalih naših mladih igrača. Marko je jednostavno talentirani klinac. U najosjetljivijim je godinama. Sad svi mi skupa trebamo vidjeti kako da ga se adekvatno promovira. Naravno, ne samo njega. Mi imamo dosta Brkljača, nije bitno je l’ se zovu Gabrijel ili Marko, Martin... Dinamo ima konstantnu koju ima rijetko tko na svijetu. Svakodnevno uživamo u tome jer znamo da će danas-sutra netko od njih završiti u najvećim svjetskim klubovima. Gdje će biti Marko? Došao je kad su pripreme već počele, u malom je deficitu, ali za njega će se naći rješenje. No, mi o Marku razmišljamo ne samo kao o Dinamovom, već o hrvatskom nacionalnom nogometnom blagu. On će jednog dana biti nacionalno blago. Nama je bitno da osim osvajanja trofeja s Dinamom, Marko i sva ostala djeca pronose slavu hrvatskog nogometa. Da uživamo kao što smo uživali u Rusiji, kad je u reprezentaciji igralo 14 igrača koji su bili dio Dinama. To je cilj, ponos Dinama. Nije nam bitno hoće li netko biti pravi igrač s 19 ili 22 godine, nama je bitno da jednog dana igra za hrvatsku reprezentaciju. To je ona moja rečenica s početka, šira slika Dinama je puno veća, ogromna. Nas neće zavarati što smo u mladim dobnim kategorijama osvojili deset od dvanaest trofeja prošle sezone. Nama je bitno koliko smo igrača proizveli za budućnost Dinama i hrvatskog nogometa. Što nama znači tih deset trofeja ako igrači nisu promovirani? Meni kao šefu je to krasno, svi čestitaju, ali to nije bit. Mi smo institucija koja hrani hrvatski nogomet - rekao je Butina.

Podsjetimo, Marko Brkljača je rođen 2004. godine u Zadru, a karijeru je kao dijete započeo u klubu NK Velebit Benkovac. Potom je stigao u redove Hajduka gdje je uz svoj nogometni razvoj kroz nekoliko godina prošle sezone kao član juniorske momčadi nastupao u Ligi prvaka mladih. Brkljača je kontinuirano i član mlađih uzrasta reprezentacije Hrvatske, a u tradicionalnom izboru britanskog Guardiana, ‘‘Next generation‘‘, Brkljača je 2021. godine uvršten na listu TOP 60 mladih talenata u svjetskom nogometu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 12:05