Dimitrios Diamantakos

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
ZABORAVLJENI ASOVI

‘Kad je došao u Hajduk, mislili smo da taj čovjek može sve! A kako je potonuo... Eduok? Ma neće ga čekati‘

‘Nisu njih dvojica ispunili očekivanja, ali Nigerijac je dao barem nešto, a i dalje je zanimljiv‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. lipanj 2022. 19:54

Dva napadača Bijelih, dva iskusna internacionalca, Hajdukovi su potencijali iz sjene. Samuel Eduok i Dimitrios Diamantakos dva su igrača koja još imaju godinu dana ugovora s Hajdukom, ali trenutačno su u statusu "zaboravljenih asova".

- Što se tiče Diamantakosa, moram reći, neshvatljivo! Nijednom drugom riječju ne mogu opisati njegov pad. Iznenađenje - kazao nam je trener Hari Vukas, koji je u ljeto 2020. godine dočekao Grka u Hajduku.

Vukas je prvo bio pomoćnik Igora Tudora, a potom i samostalni trener Bijelih.

- Dobro se sjećam, došao je Grk prije kraja sezone, bio je mjesec dana kod nas još dok nije imao pravo nastupa. Ali, kada je došao, svi smo rekli "kvaliteta koja nam je nedostajala". Svi smo imali istu procjenu. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, sve je veća bila njegova kriza realizacije. U prvoj utakmici jedan pogodak i kasnije ništa.

image

Hari Vukas

ANTE CIZMIC Cropix

Da je Diamantakos zabijao, možda bi Vukas dulje ostao trener te jeseni 2020.

- Istina, ali ne bih želio da priča ide u tom smjeru. Govorimo o Diamantakosu, koji je postajao sve nervozniji kako je prolazilo vrijeme bez njegovog postignutog pogotka. Vidjelo se koliko mu je stalo do toga da bude bolji, da ekipa s njim profitira...

Što je bio razlog tolikoj apstinencijskoj krizi?

- Da je znati razlog, svi bi imali rješenje. Dugo je bio skautiran, znalo se da je pravi igrač. Nije slučajno angažiran. Bio je "špic" kakvog smo željeli. Mogao je igrati leđima okrenut, na povratnu zabiti, odložiti loptu... Sve je mogao. Klasična devetka. Ali, jednostavno je nestao. Kasnije sam razgovarao s ljudima iz stožera kada je Boro Primorac preuzeo momčad. Nažalost, bio je sve lošiji i lošiji. Totalno je pao. Ne vjerujem da je izgubio samopouzdanje s obzirom na to da se radi o iskusnom igraču, ali zadnji pogodak za Hajduk postigao je još u prosincu 2020. godine. Nije niti na posudbi u Izraelu napravio nešto više. Veliko je iznenađenje kako se ugasio s obzirom na sve što je pokazivao kada je došao...

Kakva je budućnost Diamantakosa u Hajduku znat će sportski direktor Nikoličius i predsjednik Jakobušić, a što o statusu Grka u bliskoj budućnosti na Poljudu misli Vukas?

- Hajduk mora pronaći rješenje. Ne vjerujem da će se vratiti u formu kroz igre u Hajduku jer momčad ima Livaju, Kalinića i Mlakara. Tri igrača koji mogu igrati poziciju devetke. Realno, ne vidim da će tu biti mjesta za Diamantakosa jer čak je i Ljubičić otišao na posudbu da bi igrao. Ni sa čime Diamantakos nije pokazao da bi se mogao uskoro podići u formi. Na početku je sve radio nogometno, očekivalo se najbolje. Međutim, nevjerojatno je kako je čovjek potonuo, kako je ispao iz forme. Ne može se reći da ne zna, dapače, posjeduje kvalitetu, a Hajduk nema vremena čekati. Ima godina... Da je barem na posudbi nešto napravio. Srećom, koliko znam, nije Hajduk previše potrošio na grčkog napadača.

image

Dimitrios Diamantakos, Emir Dilaver

PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Toliko o Diamantakosu, za kojeg će očito biti sve manje prostora u Hajduku, a što napraviti s Eduokom? Nigerijski napadač je prošle sezone odigrao četiri susreta postigavši jedan pogodak, ali od rujna se borio s ozljedom i oporavkom. Gotovo deset mjeseci je izvan terena, a s Bijelima također ima još godinu dana ugovora.

- Prvi kontakt sa Eduokom bio je u Karabüksporu. Tada je Eduok bio u Kasimpaši, ali igrao je krilo. Nije bio "špic" kako ga se predstavilo u Hajduku. Iz Kasimpaše je išao u Erzurum, gdje je također bio standardan.

Gdje je problem s Eduokom? Zabio je jedan zgoditak prve sezone.

- Za razliku od Diamantakosa, puno je više donio. Interesantan je igrač, ali zna upasti u neke rupe. Nedvojbeno je da kvaliteta nije upitna. Nije ispunio očekivanja s obzirom na ulaganje. Ali, njegova je karijera isprekidana ozljedama. Nema kontinuitet, međutim, jako je zanimljiv igrač.

image

Samuel Eduok

VOJKO BASIC Cropix

U boljoj poziciji nego Diamantakos?

- Da, u nešto boljoj je poziciji Eduok, više bi mogao pružiti Hajduku. Međutim, zadnja godina ugovora je vrlo škakljiva.

To su dva igrača koja su trebali biti oslonci igre u prednjoj liniji...

- Trebali su, ali surov je profesionalizam. Nikoga se ne čeka dugo. Moraš igrama i pristupom dići svoj renome. Za Hajduk bi bilo najgore da ostanu do kraja ugovora. Jedino ako Hajduk uđe u europsku jesen moglo bi biti prostora, ali čak ni tada ne mogu obojica ostati. Vjerojatno Nikoličius i Dambrauskas znaju što će s njima napraviti jer očekivanja su velika. Titula, grupna faza Europe, trebat će ogroman kadar za veliki broj utakmica koji bi se mogao naći pred Hajdukom. Ali, čisto sumnjam da bi obojica i u tom najboljem scenariju mogli dobiti šansu - podvukao je na kraju Hari Vukas.

Strmoglavi pad vrijednosti Grka i Nigerijca na TM-u

Često se uzima Transfermarkt kao mjerilo cijene igrača, posebno kada je porast u pitanju, ali na TM znaju i padati vrijednosti. Takav je slučaj kod dvojice napadača Bijelih. Diamantakos je prilikom dolaska u Hajduk, u srpnju 2020. godine, u ulozi napadača St Paulija imao cijenu od 800.000 eura, dok danas cijena grčkog napadača na TM-u iznosi 250.000 eura. Eduok je u rujnu 2019. godine, nakon mjesec dana igranja u bijelom dresu, držao cijenu od dva milijuna eura, ali nepune tri godine kasnije isti specijalizirani web portal cijeni Nigerijca na 200.000 eura.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 02:17