Mjesto sukoba policije i navijača kod odmorišta Desinec

 RANKO SUVAR Cropix
ISKUSTVA SVJEDOKA

Kako je počeo nezapamćeni sukob Torcide i policije? ‘Samo ti govori mrš, mrš, mrš... Pa nismo mi beštije!‘

Navijači su poželjeli stat na benzinsku crpku da se okrijepe, ali policija nije dozvolila...
Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 22. svibanj 2022. 15:17

Kažemo poprišta jer tamo se vodila prava bitka, kao u ratnim filmovima, nakon utakmice Dinamo - Hajduk: da je Torcida blokirala auto-put, pa je policija uredovala, izvlačila ljude iz automobila uz upotrebu pendreka, nastala je prava tučnjava, okršaj, kaos...

I sad se oko svega toga još raspliće priča, stižu razne poruke, ali i snimke gdje se vidi upotreba palica po leđima navijača i kako su uglavnom momci, mladići polegnuti uz auto-put... Epilog su i dvojica propucanih, jednog su operirali u bolnici Karlovcu, ima prostrijelnu ranu potkoljenice, navodno zalutali metak, ali uz suzavac vađeno je i oružje iz futrole, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je sve počelo? Moramo se vratiti nekoliko sati unatrag, Dinamo je odlučio da na jug, gdje se smještaju navijači Hajduka neće dopustiti unos transparenata koji su veći od dva puta jedan metar. Nisu navijačima splitske momčadi dopustili ni unos megafona ni bubnjeva, uobičajenih navijačkih rekvizita s kojima se Torcida inače služi i služila se i ranijim prigodama baš u Maksimiru. I svaka ih navijačka skupina ima, imali su ih uredno i Dinamovi navijači sa sjeverne strane stadiona, ali to sad nije bitno.

image

Mjesto sukoba policije i navijača kod odmorišta Desinec

RANKO SUVAR Cropix

Dinamo je propisao neka svoja pravila i navodno je poslao dopis da im se prijavi što se unosi na stadion. Ne znamo jesu li u Maksimiru uopće dobili odgovor iz Torcide, ali kad je Torcida pristigla, njih gotovo 2000, ma neka je i 1500, nije malo i to s uredno kupljenim ulaznicama, nisu im dopustili da unesu transparente, bubnjeve, megafon.

image

Mjesto sukoba policije i navijača kod odmorišta Desinec

RANKO SUVAR Cropix

- Što je ovo? Ovo ne može, ne može, ne može...

U takvim okolnostima, bez rekvizita, torcidaši su odbili ući na stadion.

Kad su nogometaši Hajduka istrčali na teren u čudu su pogledavali gdje su im navijači, jug je bio prazan, a navijači su ostali ispod tribina.

Kud ćeš sad s njima, ispod juga Maksimira... Sigurnosna procjena je bila da ih se tu zadrži(?!) dok traje utakmica, nisu ih odmah puštali kućama. Jer, policija je bila potrebna da bude na stadionu...

Kad su ih nakon utakmice, dakle četiri sata su čamili čekajući, napokon pustili da krenu u konvojima (kako je uobičajeno) put auto-puta, pravac Split (i obično ih policija prati do Karlovca), navijači su poželjeli stat na pumpnu stanicu, benzinsku crpku da se okrijepe.

Policija nije dopustila... Navijači su pukli. Torcida je, kažu, zaustavila svoje automobile, vozila, stvorila čep u sva tri reda auto-puta, zakrčila i zaustavnu traku, pričaju nam svjedoci. Možda su i pretrčavali na drugu stranu, svakako je to bila kaotična situacija.

image
RANKO SUVAR Cropix

U to je policija - uredovala, u punom smislu te riječi, sve do uporabe suzavca i oružja, jasno vam je da se dogodio okršaj velikih razmjera. Prekinut je promet auto-putem, vozila su se usmjeravala na lokalni put Lučko – Jastrebarsko – Karlovac.

Zatrpani smo porukama, svjedočenjima.

- Torcida je prosvjedovala, ne smiju unit' transparente, ne mogu uć na pumpu osvježit se, bilo je vruće, sparno, svo vrijeme. Ne možeš očekivat' da navijače držiš u stočnom režimu, a da oni neće reagirat, to nije bilo mudro. Imamo dva propucana, to se ne pamti u hrvatskoj državi – rečeno nam je.

Ivan Šundov, stari torcidaš, dobijao je informacije s "bojnog polja". Nije bio na licu mjestu, ali ima tko mu je prepričao, neće mu odati ime, međutim svjedočenje je autentično. Prepričao nam je:

- Samo ti govori mrš, mrš, mrš... Pa nismo mi beštije... Šta smo mi, građani drugog reda? Dođeš dvi ure prije utakmice, stojiš u redu, a ne možeš uć... Četiri sata te drže, a onda ni na pumpu ne daju. Ljudi su pukli!

Priča se i o tome da su navijači bili u autima i da je počeo padati pljusak,i onda su ih policajci počeli izvlačit iz auta, "kad mi kisnemo kisnit ćete i vi, ajmo, izlazi", agresivno su izvlačili ljude iz automobila. Pa ih polegli uz auto-put na travu, bili su svi mokri do gole kože jer se nakon omarine i sparnog popodneva i večeri sručio pravi potop uz grmljavinu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 03:00