Nikola Kalinić

 NIKOLA VILIC Cropix
NAJAVA SUPERKUPA

Kalinić: Mi smo najveći hrvatski klub, bolji smo od Dinama, dobili su nas samo u nebitnoj utakmici!

Dambrauskas: Malo smo kao taoci u Hajduku, jer kada igrate dobro, onda se očekuje još više...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. srpanj 2022. 15:19

Mjesec i pol dana nije Valdas Dambrauskas bio u novinarskom salonu, zaželio se trener društva medijskih predstavnika. Ali, prije svega se zaželio utakmica: - Najdosadnije razdoblje godine je iza nas, vraćamo se nogometu - poručio je sretni Dambrauskas.

Ali, jasno je da se morao suočiti sa pitanjima o rezultatima na pripremama. Nije bilo prilike da ga novinari o tome dosad detaljnije pitaju. Dva poraza, Cluj i Gent, ne mogu vas ostaviti ravnodušnim?

- Prvo moram reći, lijepo je startati s utakmicom s kojom smo završili sezonu, ali ovog puta se borimo za trofej. Nakoin dugo vremena smo opet tu gdje nismo bili proteklih sezona. Imali smo dobre pripreme, bili smo prvi put u Austriji. Imali smo naše zadatke, neke zahtjeve sa igračima i njihovom minutažom. To je ono što smo htjeli. Pritom nismo ostvarili pobjedu premda želiš dobiti svaku utakmicu, ali ne vjerujem da netko uzima te rezultate kao nešto previše ozbiljno. Početak je sezone, idemo u subotnju utakmicu, ali teško je predvidjeti kako će momčadi izgledati. Pogledajte na primjer utakmice kvalifikacija Lige prvaka u srijedu navečer, četiri od sedam utakmica završilo je 0:0, a neke su bile takve da protivnici nisu ni zapucali na vrata.

image

Trener Hajduka je najavio utakmicu Superkupa

VOJKO BASIC Cropix

Je li Hajduk slabiji nego protivničke sezone nakon odlazaka Ferra i Katića? Što očekujete od Borevkovića?

- Ne slažem se da smo oslabljeni, imamo četriri kvalitetna stopera, a uz to smo zadovoljni kako napreduju mladi poput Prpića. Borevković iza sebe ima tri godine dobre lige u Portugalu. Vjerujem da smo napravili dobar posao što smo ga doveli, jer igrao je u istom stilu kao što mi igramo. Međutim, treba dati momčadi vremena, tri-četiri utakmice za bodove da se vidi kakvi smo na terenu. Nemojte suditi po prijateljskim utakmicama, imali smo jake treninge.

Osvajanjem Kupa završili ste prošlu sezonu, bilo bi dobro novu sezonu otvoriti sa osvajanjem Superkupa...

- Nitko nije u top formi, tek smo počeli stvarati, Dinamo će igrati kvalifikacije Lige prvaka, mi Konferencijske lige i to je trenutno prvi cilj. Jasno, i titula prvaka je cilj, ali duga je sezona. Zato i subotnju utakmicu vidim kao ogled koji neće biti najljepši. Obje momčadi će primarno htjeti zaustaviti protivnika, mali detalji bi mogli napraviti razliku. Bitno je da smo mi spremni za borbu.

Kakve su funkcionalne sposobnosti igrača, u kakvoj su kondicijskoj pripremi u odnosu na prošlo ljeto?

- Brojke su bile visoke, posebno u drugom tjednu, ali ne vidim razloga komparirati. Predsezona prošle godine i današnja ima drukčije aktere.

Koliko ste zadovoljni mercatom, jer dojam je da Haduku nedostaje četiri-pet igrača, od vratara, dva stopera, veznog i lijevog krila?

- Najvažnije za trenera je da nismo puno mijenjali, da smo zadržali isti igrački stil i okosnicu momčadi. Prošlu sezonu smo završili na visokoj razini i sljedeće sezone treba nastaviti u istoj atmosferi. Ne može nijedna momčad u prijateljskim utakmicama doseći maksimum forme. Selektivni proces nikad ne prestaje, sve dok transferni rok traje. Igrači? Što da kažem, da nam nedostaje još više igrača, moramo organizirati pressicu sa sportskim direktorom da njega to pitate. Ja sam zadovoljan sa igračima koje imam, nitko ne fali, svi su spremni.

Što očekujete u novoj sezoni?

- Korak naprijed očekujem, to je logično. Apsurd je da smo mi taoci našeg rada. Očekivanja stavite visoko i nitko ne želi da napravite manje. Korak naprijed je uvijek jako težak. Bili smo prošle godine drugi i jedini korak naprijed je biti prvi. Osvojiti naslov... Nije korak naprijed ako opet osvojimo Kup. Korak naprijed možemo napraviti i u Europi. S druge strane, ja kao trener želim da igramo bolji nogomet, da dominiramo u svakoj utakmici.

Zadnja utakmica Hajduka i Dinama u finišu susreta ponudila je "run and gun" dvoboj. No, bio je to ipak izoliran slučaj.

- Nogomet ponekad ponudi iznenađenja, ali vjerujem da je prva stvar koju svaki trener želi jest pobjeda. Svaka od četiri utakmice koje smo igrali prošle sezone nije bila utakmica s prednošću. Sve te utakmice, uključujući i onu 0:0 koja je izazvala puno kritika, ušli smo sa istom idejom - dominirati, prtiskati i prvi napasti. Ali, to je ideja, međutim kada izađete na teren, puno stvari utječe na tijek dvoboja. Forma, teren, sudac...Mi i ovog puta idemo u Zagreb s jasnim ciljem. Idemo igrati dobru, ali ne i najbolju utakmicu, jer nismo još u toj formi.

Koliko je Dinamo jači sa Drmićem?

- Ne znam je li pitate pravog čovjeka, to je pitanje za trenera Dinama. Ne znam što želi Dinamo, ne znam njihovu početnu postavu. Ako pitate mene, ja vam mogu reći odgovore o Kaliniću i Livaji, a ne o Drmiću.

U redu, preformulirat ćemo, ima li Hajduk bolji napadački potencijal?

- Možemo mi o tome pričati, debatirati nakon press konferencije. Dinamo je klasna momčad, prvaci su s razlogom. Zagrepčani su momčad koju mi hvatamo, ali ono što znamo da smo ih češće pobjeđivali prošle sezone. Zato, cilj ostaje isti i dokazivanje na terenu, također.

Nikola Kalinić: Borit ćemo se za sve trofeje ove sezone!

Nikola Kalinić predstavljat će u subotu navečer jednu od najvećih opasnosti po vrata Modrih. Postigao je Kalinić zgoditak za Bijele u pobjedi nad Dinamom u travnju na Poljudu, ali nije Kalinić zabijao na pripremama u Austriji gdje su Bijeli upisali dva poraza od Cluja i Genta.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

- Dobro smo se pripremil unatoč porazima. Jasno, nikad nije lijepo izgubiti, ali ipak su to pripremne utakmice i rezultat nije u prvom planu. Bio je kratak odmor, ali držim da ćemo biti u pravoj formi kada bude trebalo. Kada se budemo borili za bodove, u subotu za trofej. Počinjemo sa derbijem, i vjerujem da ćemo biti na nivou kao i protekle sezone - kazao je Nikola Kalinić.

Kako ste spremni, kako se osjećate?

- Početak je sezone i kako trener reče, nećemo ni mi ni Dinamo biti u optimalnoj formi. Ali dobri smo i možemo još napredovati. s naglaskom da ćemo se dizati tijekom prvenstva. Utakmica će pokazati na kojoj smo trenutno razini.

Je li Dinamo jači nego prošle godine?

- Sada su se pojačali, ali i prošle godine su bili snažna momčad. Međutim, mi trebamo gledati sebe i kada smo mi pravi, nema straha. Dinamo je dobio i novog trenera, ali Hajduk je uvijek Hajduk.

Gdje je prednost Hajduka, gdje je vaš adut za pobjedu?

- Momčadski pristup. Nitko ne može sam riješiti utakmkicu i budemo li svi grizli zajedno, a uvjeren sam da hoćemo, onda rezultat neće izostati. Imamo samopouzdanje i mislim da smo bolji. U četiri utakmice dobili smo dvije, a oni samo jednu koja nije o ničem odlučivala. Bolji smo i mislim da ćemo to pokazati u subotu.

Što možete obećati navijačima nakon priprema, pred početak nove sezone?

- U nogometu nema obećanja, idemo utakmicu po utakmicu. Borit ćemo se za sve moguće trofeje koji su ispred nas. Igramo u najvećem klubu u Hrvatskoj, jer Hajduk je klub koji se mora boriti za svaki trofej. Bit će tako i ove godine. Navijači? Imamo najbolje navijače u Hrvatskoj. Mi ćemo pokušati dati maksimum i nadam se da će svaki od nas pružiti više od 100 % kako bi uzvratio navijačima na podršci. Znam da ih puno putuje vlakom u subotu prema Zagrebu. Bit će da pola vlaka i osobno poznajem.

Kakva su osobna očekivanja u novoj sezoni?

- Prošle godine smo bili drugi i osvojili smo Kup, a onda u novoj sezoni moramo očekivati poziciju više. Međutim, puno je utakmica ispred nas, i pritom i drugi imaju iste ciljeve. Zato, ne može se nikome ništa obećati. Tko bude najbolj slavit će naslov, ali jasno je da puno očekujem.

Istaknuo se Kalinić na priprema u ulozi novinara Gazzette dello Sport na šaljivoj press konferenciji igrača prilikom potpisa ugovora Lovre Kalinića. Hoćemo li možda postati kolege u budućnosti?

- Neću biti novinar. Svidjelo mi se biti novinar, volim direktno pitati, a ne okolišati. Dobro se snalazim, ali ne vidim se ipak u tom poslu.

Za kraj je stiglo i pitanje o reprezentaciji. je li Kalinić spreman uhvatiti se borbe za Katar? Međutim, ostalo je bez odgovora.

- Samo o Hajduku ovog puta. Drugom zgodom o reprezentaciji.

SVE OSTALE AKTIVNOSTI SLJEDEĆI TJEDAN

Glasnogovornik Hajduka Božo Pavković objasnio je javnosti gdje je iznenađenje koje je najavio Lukša Jakobušić prije tjedan dana u Austriji: - Pred utakmicu smo se fokusirali samo na obveze koje nam dolaze ovaj tjedan, tako da sve ostale aktivnosti ostavljamo za sljedeći tjedan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 16:00