Ante Čizmić/Cropix
ČLANAK 84. NEMA MILOSTI

Livaja će biti drakonski kažnjen? Pravilnik je jasan, Hajduk bi njegovu nepromišljenost mogao skupo platiti

Bude li mu ‘odrezana‘ maksimalna kazna, Bijeli će bez njega biti jako dugo
Piše: SNObjavljeno: 25. svibanj 2023. 10:47

Nogometna Hrvatska bruji o sinoćnjem incidentu s Markom Livajom u glavnoj ulozi. Hajduk je, podsjetimo, osvojio Kup Hrvatske pobjedom nad Šibenikom (2:0) na riječkoj Rujevici. Livaja je zabio gol za konačan rezultat iz kaznenog udarca u petoj minuti sudačke nadoknade pa provocirao šibenske navijače na sjevernoj tribini pokazujući dva prsta. Simboliziralo je to ispadanje Narančastih u drugu ligu.

Nije to bilo sve, jer Livaja je nakon dodjele pehara i medalja s megafonom u ruci pred navijačima pjevao pogrdnu pjesmu za Šibenik. O frezama, traktorima, seoskim putevima i šibenskim p**kama već su napisani brojni članci, a sada se pažnja seli prema odluci Disciplinske komisije HNS-a. Kazna, budući da se radi o ponovljenom slučaju, neće biti blaga.

Livaja je prije godinu i pol dana nakon jedne pobjede Hajduka nad Dinamom u Zagrebu pjevao: "Mrzim Dinamo, srpsko ime to". Za taj je incident bio kažnjen s 35 tisuća kuna, i to prema članku 84. Disciplinskog pravilnika HNS-a. Isti takav članak za recidivizam ima i žešću propisanu kaznu.

Članak 84. izgleda ovako:

1) Nogometni djelatnici na koje se odnosi Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika koji prekrše neku od odredbi Kodeksa, a to ne predstavlja neki drugi prekršaj opisan u ovom Pravilniku kaznit će se:

- igrač - novčanom kaznom ili zabranom igranja do šest utakmica

- djelatnik - novčanom kaznom ili zabranom obavljanja funkcije do šest mjeseci

2) U ponovljenom ili težem slučaju bit će kažnjen:

- igrač - zabranom igranja na tri do dvanaest utakmica,

- djelatnik – novčanom kaznom i zabranom obavljanja funkcija do šest mjeseci.

Prevedeno, s obzirom na to da je Livaja već napravio jedan takav incident, na njega se odnosi broj 2), a on ne podrazumijeva novčanu kaznu, već samo suspenziju od tri do dvanaest utakmica. Hajduk bi bez njega mogao biti sve do jeseni...

Linker
15. travanj 2024 22:40