MARKO TODOROV Cropix
HOĆE LI SE TO PROMIJENITI?

Nestali su svi obrisi bratstva: Delegacije Dinama i Hajduka sada se nalaze samo - na policiji!

Odnosi dva kluba zapravo uopće više ne postoje, osim onih službenih ‘pod moraš‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. kolovoz 2022. 22:36

”Dinamo i Hajduk dva su kluba bratska, njima se ponosi čitava Hrvatska”. Orio se taj refren početkom 90-ih godina iz Maksimira i Poljuda. Na obostrano oduševljenje, koje je, međutim, trajalo vrlo kratko. Ubrzo je došlo do antagonizma između dva kluba, koje traje do danas, a u mnogočemu je preraslo nogometne okvire, možemo sad čak govoriti o antagonizmu nogometnog sjevera i juga. Verbalni ispadi, javna ponižavanja, ruganja, uvredljivi refreni... Sve je to posljednjih godina bilo na repertoaru kad se radi o dva najveća hrvatska kluba.

U prošlosti smo znali svjedočiti i zajedničkim ručkovima Dinama i Hajduka prije derbija na kojima su se barem vodili kurtoazni razgovori između delegacija, barem se uz stol iskazivalo poštovanje. Sada toga više nema, nestali su svi obrisi bratstva. Delegacije Dinama i Hajduka sada se nalaze samo - na policiji! Tako su se našli u petak kako bi potpisali “policijski protokol” u svezi utakmice. Odnosi dva kluba zapravo uopće više ne postoje, osim onih službenih “pod moraš”. I ne sluti da će se ubrzo popraviti. Danas je gotovo suludo napisati da bi se u skoro vrijeme mogli popraviti, da bi se priča ikad više mogla vratiti na staro.

Normalno jest da su dva najveća hrvatska nogometna kluba s godinama razvili ogromno sportsko suparništvo, ali uvijek je između njih postojala sportska kultura, međusobno uvažavanje, No onda je sve isparilo. Možda još uvijek ima nade da bi se to moglo popraviti? Ponavljamo, nismo optimisti. Ali, eto, u predvečerje derbija, trener Modrih Ante Čačić je, recimo to tako, povukao prvi korak kad se radi o smanjivanju tenzija. Na početku press-konferencije koja je najavljivala subotnji derbi prvo je čestitao Hajduku na plasmanu u play-off Konferencijske lige, nešto kasnije je, pak, Valdas Dambrauskas na splitskoj press-konferenciji čestitao Dinamu na ulasku u play-off Lige prvaka. Hoće li Čačić postati pionir uspostavljanja korektnijih odnosa Dinama i Hajduka ili će ta njegova čestitka biti od onih koja će biti bačena u smeće, kao da nikad nije niti došla?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 10:23