Nikola Kalinić i Robert Ljubičić

 DAMIR KRAJAC Cropix
DINAMO VS. HAJDUK

Ovakav derbi dugo se čekao: Evo tko prenosi prvi ovosezonski sraz dvije HR europske uzdanice

Pet je ključnih pitanja uoči velike utakmice na Maksimiru, a ona možda i neće dati sve odgovore.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. kolovoz 2022. 08:24

Derbi 5. kola HNL-a između Dinama i Hajduka igra se večeras na Maksimiru. Svaki sraz dva najjača hrvatska kluba isčekuje se, no ovaj je poseban. I jedni i drugi još su uvijek aktivni u europskim kupovima, Hajduku gostovanje na Maksimiru dolazi samo nekoliko dana uoči puta u Španjolsku, gdje će se susresti s Villarrealom u prvom dvoboju play-off runde kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Dinamo će pak, već u utorak biti u Norveškoj, na rubu arktičkog kruga, gdje će igrati kontra tamošnjeg prvaka Bodo/Glimta.

Uoči derbija, kojeg od 21.05 sati TV-gledatelji mogu pratiti na kanalu MaxSport 1 u ponudi platformi Hrvatskog telekoma, donosimo pet ključnih pitanja.

1. Je li termin Dinamova prednost?

Igra se po planu, Modri po prikazanom nisu bili uvjerljivi dosad u sezoni, iako su prvom dijelu s Ludogorecom pokazali više i dali naznake da bi mogli nuditi kvalitetnije partije ubuduće, po tome nije to neki poseban termin u korist Dinama, no Hajduk je u srijedu igrao u Guimaraesu, imao je dva putovanja i dan manje odmora, nema tako širok roster i logično bi bilo da se na njegovim igračima osjeti težina ritma. Više danas nego sljedećeg četvrtka.

2. Kome će pripasti lovorov vijenac?

Kakvu li je samo pretjeranu buru izazvala Ćorlukina izjava da su za njega najveće zvijezde Oršić, Livaković i igrači Dinama, nego Livaja. Iako je jasno istaknuo da zbog toga što je on navijač Dinama nikakvu prednost u reprezentaciji nemaju dinamovci. Uostalom, izbornik je deklarirani hajdukovac. Pa eto, zvijezde su uvelike i plod medijskog tretmana, a asovi su oni koji su najbolji na terenu. Pitanje dana jest tko će svoju kvalitetu bolje pokazati. I uzeti “lovorov vijenac”.

3. Trenerski sraz: Čačić ili Dambrauskas?

Litavcu je dobro išlo protiv Dinama jer imao je dvije pobjede i jedan remi kad je trener Modrih bio Željko Kopić. No, protiv Ante Čačića dosad nije imao sreće, tužan je izlazio iz oba nadmetanja. To je sraz dva trenerska profila, iskusnog Čačića, stručnjaka stare hrvatske škole, koji je gotovo četrdeset godina u tom poslu, te trenera novog kova iz Litve, koji zapravo tek gradi karijeru.

4. Postoji li faktor iznenađenja?

Iako se Dinamo i Hajduk jako dobro poznaju, a od prosinca protekle godine sastaju se čak šesti put, nije rijetko da u takvim susretima bude i faktor iznenađenja. Neki igrač poput svojedobno Pašalić, Čuića, Gondžića, nedavno Marina Baturine... koji se prometne u neočekivanog junaka ili neka taktička odluka trenera, što je ipak rjeđi slučaj.

5. Štima li Protokol o organizaciji?

Uoči ovog derbija prvi je put na snazi novi Protokol o organizacije utakmice i dolaska gostujućih navijača. Ovaj će susret pokazati štima li taj Protokol, tko je s organizacijom kakvu propisuje zadovoljan, a tko eventualno nije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 07:01