Stipe Biuk (drugi zdesna)

 JOSKO PONOS Cropix
UNOSNA PRODAJA

‘Sva je sila zainteresiranih, Atalanta nudi 7 milijuna i bonuse!‘: Finišira se veliki transfer s Poljuda

‘Tu se ne pita njega, on je miran, njemu je jedino važno da igra, odnosno da ne sjedi na klupi...‘
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 31. svibanj 2022. 08:08

Stipe Biuk, po općim ocjenama najtalentiraniji igrač Hajduka, s nepunu 21 godinu, definitivno je na odlasku u inozemstvo, tako nam je potvrdio jedan od odgovornih ljudi za njegovu karijeru.

- Čeka se prava ponuda, zainteresiranih klubova je sva sila. Tu se ne pita Biuka, on je sasvim miran, njemu je jedino važno da igra, odnosno da ne sjedi na klupi. Jer, on jedino kontinuiranim igranjem može brzo napredovati - kaže izvor blizak igraču.

Hajduk traži način kako će popuniti svoju blagajnu, pa su spremni na tržištu ponuditi niz uglavnom mlađih igrača, onih koji imaju dulji odgovor s "bijelima". Jedan od njih je Biuk koji s Hajdukom ima potpisan ugovor do 2026. godine. U posljednje vrijeme na stol predsjednika Lukše Jakobušića stigla je ponuda "teška" sedam milijuna eura od talijanskog prvoligaša Atalante, barem tako tvrdi skaut tog kluba Saša Bjelanović, bivši sportski direktor "bijelih".

Tajni kontakti

To je početna ponuda koja može nabubriti, pogotovo s raznim bonusima, i do desetak milijuna eura, što je izvanredna cijena. Na finalu Kupa na Poljudu bilo je skauta, oni iz berlinske Herthe stigli su baš zbog Stipe Biuka, premda je objavljen njihov interes i za Krovinovića. Uobičajena je praksa da skauti sebi daju na važnosti pa se javljaju u ime pojedinih klubova, ali je poznato da oni vruće zainteresirani za pojedinog igrača svoje kontakte odrađuju tajno, bez reflektora javnosti.

Tako se i sada plasiraju informacije da su za Biuka zanimanje pokazali Nica, Sampdoria, Granada, Fiorentina, Antwerpen... Iako, na prvi pogled, nije realno da većina klubova s navedenog popisa može zadovoljiti visoke apetite Hajduka u ovoj priči.

Prošle godine, kada je Biuk buknuo na HNL-sceni i sve oduševio, predsjednik Hajduka Jakobušić objavio je da je "Stipe igrač buduće vrijednosti od 20 milijuna eura". A i to je bilo pumpanje transfera, premda se može dogoditi da Biuk nadmaši svojim transferom sve dosadašnje.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Ipak je zanimljivo da na Poljudu baš i nisu vjerovali u Biukove potencijale. I prije nego što su shvatili koliko je taj mladić talentiran, dakle još u vrijeme juniorskog staža, skauti Borussije (Dortmund) i Austrije (Salzburg) pokazali su izuzetnu spremnost da ga, na svoj način, otmu "bijelima". Boro Primorac, šef Akademije, preuzeo je treniranje prve momčadi i u zimskoj stanci 2020/21. odveo "bijele" na pripreme u Postire na Braču bez Biuka.

A onda je naknadno pozvao njega, kao i Marina Ljubičića, pa je s njima potpisan ugovor do 2026. godine. To je uslijedilo poslije intervencije Dženisa Mujičića, Biukova menadžera, koji je, prema njegovoj izjavi, želio biti korektan, pa je došao najprije upozoriti vodstvo Hajduka da će svojeg štićenika odvesti u inozemstvo.

Nema licitacije

Čudne se stvari događaju s najtalentiranijima iz omladinskog pogona na Poljudu jer najbolji među njima pod pritiskom roditelja, ali i menadžera nalaze svoje destinacije u drugim klubovima. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius ima spremno opravdanje prema kojemu "Hajduk ne želi licitirati s prohtjevima mladih igrača", nego im nudi iste uvjete pod kojima su ugovore potpisali Biuk i Ljubičić.

Tako su iz inkubatora Hajduka otišli Mate Ivković (rođen 4. siječnja 2006.) u Romu, Luka Kapulica (18. siječnja 2005.) u Goricu, dok je Marko Brkljača (15. srpnja 2004.) definitivno otpisan kod Hajduka, pa će uskoro naći bogatog udomitelja (Brkljača je, prema objavi londonskog Guardiana u tekstu "New Generation", odabran među 60 najvećih europskih talenata).

Biuk je u protekloj sezoni odigrao 28 prvenstvenih utakmica te još pet u Kupu, uz napomenu da u pet navrata nije bio u sastavu, tri puta je ostao sjediti na klupi, a u osam je utakmica ulazio kao pričuva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 12:04