Nenad Bjelica

 MARKO MRKONJIC Cropix
NA IZLAZNIM VRATIMA

Bjelica i Mađari sjedaju za stol. Trener Osijeka je spreman otići uz veliki ustupak, evo tko bi mogao na klupu

Nenad Bjelica danas će sjesti s predsjednikom Osijeka Ferencom Sakaljem te probati pronaći model za rastanak
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 15. kolovoz 2022. 07:42

Nešto što se moralo dogoditi još početkom svibnja kada je Bjelica javno prozvao klub zbog "toga što klub nije u stanju pratiti ambicije njega kao trenera i svlačionice" danas bi tako trebalo dobiti završni čin. Slaba igra Osijeka i remi protiv Varaždina samo su potvrdili veliku krizu koja žurno mora biti okončana kako sezona ne bi potpuno otišla kvragu.

Puno se već pisalo o tome da su i Bjelica i Mađari zbog novca taktizirali glede neizbježnog rastanka zbog. Bjelica je u posljednjoj godini trogodišnjeg ugovora koji mu jamči kompletan iznos u slučaju da mu klub uruči otkaz. Međutim, istu takvu obvezu po slovu ugovora ima i Bjelica otkaže li on ugovor. Kako je riječ o golemim novcima - Bjelica godišnje od klubova dobije 10.7 milijuna kuna - taktiziranje i nadmudrivanje traje već gotovo tri mjeseca. Što nikako nije bilo dobro za klub, o čemu najbolje svjedoče Osijekovi rezultati.

U posljednjih 12 utakmica Osijek je upisao čak pet poraza, četiri remija i samo tri pobjede. Što je daleko ispod bodovnog učinka koji je Osijek s Bjelicom imao do tada. I daleko ispod vrijednosti igrača koji su dvije godine bili sam vrh hrvatskog nogometa. Posebno je Osijek loš u ovoj sezoni u kojoj je u Europi posrnuo već na prvoj stepenici, premda mu je suparnik bio slabašni Kizilžar iz Kazahstana, a u prvenstvu nakon pet kola ima samo pet bodova.

Naravno da će ključna tema današnjeg razgovora Bjelice i Sekelja biti novac. Tko će biti spreman više popustiti po pitanju otpremnine i na kojem bi se iznosu mogli naći. Sinoć se na tribinama Gradskog vrta pričalo da je Bjelica spreman otići bez kune naknade, ali traži da pripadnici njegovog stožera dobiju iznos koji im slovom ugovora pripada, odnosno da budu isplaćeni o kraja. Premda su nas mnogu uvjeravali da Bjeličin dosta brojan stožer zarađuje skoro koliko i Bjelica, to ipak nije istina. Navodno je riječ o ukupnom iznosu koji se kreće oko 50-tak tisuća eura mjesečno, što bi značilo da im Osijek mora izbrojiti 500-tinjak tisuća eura do kraja ugovora. Što bi trebao biti prihvatljiv iznos za klub.

Kako je Bjelica u Osijeku doslovno bio 90 posto kluba - trener, sportski direktor koji je bio glavni za sva sportska pitanja u klubu, od prve, preko B momčadi, do omladinskog pogona - jasno je da će iza njega ostati velika rupa, koju će klub morati što je moguće prije popuniti.

Najlogičnije je da ulogu trenera na neko vrijeme preuzme Ivica Kulešević, koji je i bio trener prije dolaska Bjelice, a i dalje je zaposlenik kluba. Sportskog direktora imaju vremena tražiti, jer dolazaka novih igrača u klub sigurno neće biti do kraja prijelaznog roka - svlačionica i ovako ima 10-tak igrača više nego što su trenutačne potrebe momčadi - a za eventualne izlazne transfere već se netko tehnički pobrinuti, jer ionako su menadžeri igrača ti koji najčešće donose ponude klubova. Napokon, neće Osijek propasti ako do konca kolovoza ne uspije nikoga prodati. Mađari će i tu "rupu" već nekako riješiti.

Direktora Vladu Čohara potom čeka traženje novog trenera. Vidjet ćemo tko bi to mogao biti, a već sad smo spremni potpisati da tko god dođe sigurno više neće imati ovlasti kakve je imao Bjelica. Takve ovlasti nikada nitko nije imao u hrvatskom nogometu, a nakon Osijekovog iskustva teško će ih itko ikada više i imati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 02:17