TEO KAMOV/CROPIX Cropix
TEŠKE TEME

Je li posljednji potez Bjelice bio ultimatum? O njegovom ostanku u Osijeku odlučit će samo jedan čovjek

Bjelica je rekao svoje, vlasnici svoje, a ostaje za vidjeti hoće li svi čvrsto ostati na svojim pozicijama
Piše: SNObjavljeno: 02. svibanj 2022. 15:10

Piše: Gradimir Đukarić

Gospodin Lőrinc Mészáros je iskazao zadovoljstvo radom Uprave i naglasio da podržava projekte koji su odrađeni kao i one koji su planirani u idućoj sezoni čime je potvrdio da Klub zacrtanim putem nastavlja slijediti dogovorenu strategiju, kratko je priopćeno na Osijekovim klupskim stranicama nakon sastanka kojeg su predsjednik klupske Uprave Ferenc Sakalj i član Uprave Vladimir Čohar održali s glavnim klupskim financijerom.

Tema sastanka, neslužbeno doznajemo, bili su proračun za iduću natjecateljsku sezonu te nastavak financiranja izgradnje stadiona i kampa na obali Drave za što su planovi klupskih čelnika dobili "zeleno svjetlo". Financije, dakle, nisu i neće biti problem ni u idućoj natjecateljskoj godini. Problem bi mogao biti kako će zaključke s tog sastanka doživjeti Nenad Bjelica i kakva će biti njegova reakcija. Naime, dio priopćenja kako "Klub zacrtanim putem nastavlja slijediti dogovorenu strategiju" može se možda iščitati i kao poruka treneru bijelo-plavih koji je u posljednje vrijeme u nekoliko prilika javno iskazao svoje nezadovoljstvo načinom na koji je u određenim segmentima klub vođen.

image


DAMIR ŠKOMRLJ/CROPIX Cropix

- Odgovorno sam preuzeo glavnu ulogu u sportskom dijelu vođenja kluba, ali naravno da nisam zadužen za vođenje logistike. To sam rekao vlasnicima i predsjedniku kluba, na njima je da vide što i kako dalje te na koji način kao klub možemo biti klub u pravom smislu te riječi... Jako puno energije ulažem u dečke i tu imam dovoljno posla. Neke stvari iz tog drugog dijela mi tu energiju oduzimaju. Nisam očekivao da će baš tako biti. Ja očekujem reakciju odgovornih ljudi. Naravno da to nije moguće u jednom danu. Imao sam razgovor s predsjednikom i očekujem poboljšanje jer je to interes kluba, ali i vlasnika koji ulažu velike novce. Njima je u interesu da klub bude posložen onako kako nogometni klub treba biti posložen i s gardom kakav bi trebao imati. Vidjet ćemo hoće li biti pomaka po tom pitanju - kazao je Bjelica prije nekoliko dana.

Odgovor iz Budimpešte mogao bi se, pak, prevesti kako o klupskoj strategiji odlučuju oni koji osiguravaju novac.

A ne tako davno, do prije svega dva-tri mjeseca sve u i oko Gradskog vrta se činilo idealnim. Euforija među navijačima bijelo-plavih nakon potpisa Mije Caktaša kulminirala je spektakularnim dočekom za Kristijana Lovrića za kojeg je posljednjeg dana prijelaznog roka isplaćena milijunska odšteta. Konačno su te večeri srušeni i svi zidovi između Bjelice i dijela navijača koji su mu još zamjerali boravak na klupi Dinama pa se nakon više od dva desetljeća opet horski skandiralo njegovo ime. Istovremeno, momčad je bila pred plasmanom u finale Kupa bez kojeg je kasnije nesretno ostala, a u prvenstvu puhala za vratom vodećem Dinamu, dok se na tribinama osjetno povećala brojnost gledatelja. Činilo se tada kako svi pušu u isti rog, ali taj privid nije dugo potrajao. Jer danas u Gradskom vrtu vlada neizvjesnost. U tjednu pred gostovanje na Maksimiru glavna tema među navijačima nažalost nije utakmica protiv Dinama u kojoj se bez obzira na osvojen samo jedan bod u posljednja dva prvenstvena ogleda bijelo-plavi opet mogu vratiti u utrku za naslov prvaka nego hoće li Nenad Bjelica ostati trener Osijeka i iduće sezone.

image
DAMIR ŠKOMRLJ/CROPIX Cropix

Kada je u listopadu 2020. došao u Gradski vrt bila je to potencijalno filmska priča, vratio se kao trener s Osijekom napraviti ono što nije uspio kao igrač i osvojiti trofej. Bjelica je dobio slobodne ruke u kreiranju politike kluba u sportskom segmentu i postavljanja nove hijerarhije počevši od Škole nogometa, a istovremeno je ubrzano mijenjao i lice momčadi. Uostalom, u posljednjoj, 75. utakmici Nenada Bjelice na klupi Osijeka u odnosu na prvu koju je vodio prije godinu i pol dana u zapisniku se našlo čak 15 novih igrača! Vlasnici su financijski ispratili natjecateljske ambicije, no Bjelicu su neke stvari, međutim, očito vjerojatno dulje vremena frustrirale.

Činjenica je kako je ostajao u nekim situacijama sam, bez javne potpore klupskih struktura kada je govorio o stvarima koje njegovu momčad stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na konkurente, a taj "teret" s njim u javnosti nisu podijelili ni predsjednik Sakalj, ni prvi klupski operativac Čohara ili netko treći. U iskazivanju nezadovoljstva Bjelica je otišao do točke da je otvorenom ostavio i mogućnost svoga odlaska. "Tajming" za takvu objavu, međutim, nije mogao biti lošiji, Bjelica vjerojatno nije mogao izabrati gori trenutak u kojem je odlučio izaći van, u završnici sezone u trenutku kada je Osijek bio prvi izazivač za naslov prvaka s dobrim šansama za povijesnu titulu. "Teške" teme, o kojima se treba razgovarati i koje bi prije ili kasnije došle na dnevni red, iz perspektive trenutka u kojem se momčad nalazi, otvorile su se u potpuno pogrešno vrijeme. Klasični pucanj u nogu. Zbunila je najavljena mogućnost odlaska navijače, promijenila energiju na tribinama, a je li imala utjecaja i na momčad koja je posustala u posljednjih nekoliko utakmica može se samo nagađati. Kao i jesu li se prethodno, prije nego što su postali javni, problemi u Wilsonovoj ulici pokušali riješiti unutar četiri zida.

Što se, pak, klupskih financijera tiče - oni su zadovoljni s Bjeličinim radom i njegov status ne dovode u pitanje. Uostalom, rezultatski pomak je egzaktan, klub je u posljednje dvije sezone otkako je na klupi napokon postao konkurentan Dinamu do same završnice prvenstvene utrke. Kao konkretna potvrda natjecateljskog napretka nedostaju još samo trofeji koji ionako u ovom trenutku još nisu postavljeni kao imperativ i o čijem bi (ne)osvajanju ovisila konačna ocijena je li sezona bila uspješna ili ne. Želja za nastavkom suradnje s trenerom koji iduće sezone ulazi u posljednju godinu ugovora za njih nije sporna kao ni spremnost za dodatna ulaganja u momčad u prijelaznom roku koji je pred vratima. Ali... Bjelica je rekao svoje, vlasnici svoje, a ostaje za vidjeti hoće li dvije strane u tjednima koji slijede čvrsto ostati na svojim pozicijama, je li istup trenera bio i njegov ultimatum ili je još ostalo prostora da se pronađe zajednički jezik. Hoće li Nenad Bjelica iduće sezone sjediti na klupi Osijeka danas je stoga zbilja teško reći. Odgovor zna samo Nenad Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 09:36