NK Osijek

 BRUNO MIOč
USUSRET SEZONI

Sjajna atmosfera na pripremama Osijeka: ‘Ajmo dečki trgnite se. 50 kuna nije malo. Nećete se valjda predati‘

Trening u četvrtak prijepodne bio je jedan od onih u kojima je do kraja došla do izražaja ona natjecateljska atmosfera
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 01. srpanj 2022. 18:34

Otkucavaju posljednji sati dvotjednog međimurskog dijela priprema nogometaša Osijeka za novu sezonu. Iz Svetog Martina na Muri 'bijelo-plavi' su i prošloga ljeta krenuli u pohode koji su ih odveli u nikad neizvjesniju utrku za prvaka Hrvatske, gdje su pokleknuli u samoj završnici, a sjajni uvjeti koje nude sada već nadaleko poznate Toplice i odlični nogometni tereni lokalnog trećeligaša Poleta nisu ostavili previše dvojbe Nenadu Bjelici za odluku o tome gdje će i ovoga ljeta povesti momčad na tzv. visinske pripreme. Iza njih je 11 dana žestokog rada po ne baš ugodnom vremenu, jer preuranjeno ekstremno vruće ljeto nije zaobišlo ni sjevernu Hrvatsku, a ni vlaga u zraku, koja se često u zavičaju Osječana ističe kao veći problem od same temperature zraka, nije bila ništa manja nego što je u Slavoniji u ovo doba godine. Igračima nije bilo lako. Treniralo se dva puta dnevno, jakim intenzitetom o čemu svjedoče i izjave nekih od njih.

image

NK Osijek

BRUNO MIOč

- Nikada nije bilo ovako teško. Ovo su mi treće pripreme s Osijekom otkako je došao Nenad Bjelica, ali definitivno najteže – priznao je Dion Drena Beljo, predvodnik garde tinejdžera od kojih bi neki već u ovoj sezoni mogli dobiti pravu priliku, ali i pokazati se kao rješenja, ne za budućnost, već sadašnjost. Mladi jeleni poput Belje, ali i Adriana Leona Barišića, Ivana Cvijanovića te crnogorskog dvojca Nikola Janjić i Ognjen Bakić, pokazali su na ovim pripremama zanimljive stvari. Neki će vjerojatno ipak sezonu provesti na posudbi, pri čemu će se za njih tražiti isključivo prvoligaški klubovi, jer bi sve drugo bio korak unatrag, dok će neki ostati u Bjeličinom kadru, osobito ako se ostvari povijesni plasman u grupnu fazu Konferencijske lige, na čemu će biti foku ovoga ljeta. Posljednja 2-3 dana priprema intenzitet rada ipak je spušten, odnosno prešlo se na fazu u kojoj se dodatno uigravaju automatizmi, posebno radi na završnici, posebno na defenzivi, visokom presingu, prekidima...

Trening u četvrtak prijepodne bio je jedan od onih u kojima je do kraja došla do izražaja ona natjecateljska atmosfera koju svi igrači Osijeka u medijskim istupima navode kao jedan od zaštitnih znakova rada pod Bjelicom, gdje se u svakoj vježbi nastoji igrače potaknuti na dodatni angažman i motivirati ih za borbu kao da je riječ o finalu Lige prvaka, a ne jednom običnom treningu. Radila se završnica. Igrači su podijeljeni u dvije skupine, svaka je radila na jednoj polovici terena, a cilj je bio, naravno, zabiti što više golova. Ulog nije bio malen. 50 kuna po svakom igraču poražene skupine za zajedničku 'kasicu prasicu'.

- Prošli tjedan kada su radili nešto slično ulog je bio 20 kuna po igraču. Očito se inflacija uvukla i u redove Osijeka – primijetio je zgodno netko na tribini Poletovog stadiona, koji je unazad dva tjedna pretvoren u 'mali Gradski vrt', jer se na ogradi oko igrališta 'koči' nekoliko banera s natpisom NK Osijek. Promocijski posao jednako je važan kao i onaj na travnjaku, a u Osijekovoj PR službi tu su zadaću odavno sjajno svladali. Svjedoče o tome i brojni videozapisi koje ekipa pušta u eter putem službenih klupskih kanala na društvenim mrežama, a koji imaju veliku gledanost. Uglavnom, bitka na travnjaku bila je jako zanimljiva. Na jednoj strani ključne napadačke uzdanice bili su Mierez, Mance i Barišić koji su čekali ubačaje Lovrića, Bartoleca, Gržana, Hiroša. Cvijanovića, Zebeca, koji je neočekivano ušao u autobus za Međimurje, ali je pokazao da je opravdano tu, pa mu je ponuđen profesionalni ugovor, a onda će vjerojatno na posudbu.

image

NK Osijek

BRUNO MIOč/ NK OSIJEK

Njegovim dolaskom, inače, 'čepinski Van Dijk' Lončar je, nakon odlaska Peroševića i Borne Barišića, napokon dobio još jednog sumještanina u svlačionici. Na drugoj su strani za 'trpanje' bili zaduženi Caktaš, Beljo i Topčagić, ali i povratnik iz ozljede Žaper, koji je i tijekom ovog vježbanja pokazao fenomenalan osjećaj za zabijanje golova iz drugog plana, te Nejašmić. Ubačaje su im, pak, slali Leovac, Grgić, Jurčević, Miloš... Veznjaci su, naravno, bili zaduženi za tzv. predasistencije. I krenule je sjajno za ekipu u kojoj su bili Caktaš, Beljo i Žaper. Trpali su nemilice u gol, dok su Mierez, Mance i društvo već u startu počeli zaostajati... Otežao im je to i drugi mladi vratar Kolić bio jako raspoložen, iako ni kolega mu Barešić na drugoj strani nije puno zaostajao, a golovi koje je primao uglavnom su bili neobranjivi. Negdje na polovici utakmice činilo se kako je pobjednik riješen.

- Ajmo dečki trgnite se. 50 kuna nije malo. Nećete se valjda predati – bodrio je Bjelica u tom trenutku gubitničku skupinu. I kao da ih je pokrenuo. Doduše, pokazalo se da je preokret koji će uslijediti došao s prebacivanjem Čeberka u napadačku ulogu. Visoki Ukrajinac je s nekoliko golova očito podigao Miereza i malo-pomalo rezulat je izjednačen, iako je razlika u jednom trenutku bila čak i šest golova prednosti za suparnike. No, kako se bližio kraj ove utakmice napetost je rasla i na tribini. Uoči posljednjeg kruga dečki iz Osijekove PR službe predložili su nama novinarima okladu, a mi smo je naravno spremno prihvatili. Nećemo ovom prilikom otkriti tko je izabrao koju stranu ni u što smo se kladili, ali napeta atmosfera s travnjaka u tom se trenutku pretvorila i u napetost na tribini. Paralelno se gledalo na svaki gol, strepilo nad udarcima, ovisno o tome za koju se stranu tko odlučio, golovi slavili euforično, kao i obrane. Sve kao na pravoj utakmici. U međuvremenu su na golove stali Ivušić i Malenica, a još kada je Čeberko udaljen iz napadačke formacije krenulo je mrgodanje na tribinama.

- Pa nismo računali da će 'Čeba' biti povučen, pa nismo računali da će na gol 'Ive', pa... - mrgodao je taj dio tribine, a onaj drugi se slatko smijao... U jednom trenutku činilo se da će Caktaš, Beljo, Žaper i ostali odnijeti pobjedu, jer su imali dva gola prednosti, ali tada je uslijedio preokret kakav smo prošle sezone često gledali u utakmicama Osijeka. Mierez, Mance, Lovrić, Bartolec, Škorić... preokrenuli su rezultat i otišli na dva gola prednosti, a onda su im kolege s druge strane izjednačile.

No, u sudačkoj nadoknadi ukazao se, tko drugi nego, Mance i donio gol, da bi Mierez u sljedećoj akciji potvrdio pobjedu svoje ekipe i veliko slavlje na terenu, kojemu se s klupe poskakujući pridružio i još uvijek ozlijeđeni Fiolić, ali i na tribinama. Inače, prije zadnje runde 'Fio' je provocirao suigrače s klupe govoreći kako bi on to puno bolje radio, a Bartolec mu je u jednom trenutku ponudio da i sam uloži 50 kuna na nekoga umjesto što "samo priča", no čini se da nije naišao na suradnju. Ali, kada se doznao pobjednik, Fiolić je znao odabrati pobjedničku stranu. Sve to, naravno, dovoljno govori o tome kako sjajna atmosfera vlada u momčadi i na pripremama unatoč tome što su dečki već dva tjedna odvojeni od obitelji. No, s druge strane to je njihova druga obitelj, pa je logično i da se tako međusobno bodre, vole, zadirkuju...

Poslijepodnevni trening donio je opet neke nove vježbe, prvenstveno u visokom presingu, gdje je sve vodio prvi Bjeličin pomoćnik Rene Poms, dok je šef s tribine gledao i 'peglao' problematične situacije. A kada su se svi razišli, na terenu su ostali Lovrić i vratar Kolić. Kristijan je dodtno odradio 'slobodnjake', ali i penale, koji su Osijeku u prošloj sezoni bili neuralgična točka, a u novoj bi ovaj krilni napadač trebao izliječiti tu 'glavobolju.' Petak prijepodne donio je samo aktivacijski trening s obzirom da se poslijepodne igra s novim rumunjskim prvoligašem Universitateom Cluj u slovenskim Beltincima, a Nino Bule je s udarnih 11 za taj susret uigravao napadačke akcije i prekide. Drugi dio momčadi glumio je Rumunje, treći je na pomoćnom terenu imao pucački trening, a s Karlom Reinholzom odvojeno je na izdržljivosti radio Žaper, koji mora nadoknaditi propušteno zbog ozljede. Kako je vukao za sobom kolica s utezima od 40 kg, čini se da će dokapetan vrlo brzo biti u top formi... Osijek u subotu čeka i zadnji ogled na međimurskim priprema protiv domaćeg Poleta, nakon čega će momčad dobiti slobodno do utorka, a potom slijedi završno glancanje u Gradskom vrtu.

Linker
16. travanj 2024 23:08