PAUN PAUNOVIC Cropix
SNOVI SE OSTVARUJU

Trenutak kada je maturant saznao da će zaigrati za jedan od najjačih klubova HNL-a: ‘Bio sam u školi, a onda...‘

‘Učio sam usporedo s treninzima, imam veliki motiv da se izborim za mjesto u Osijeku‘
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 02. srpanj 2022. 22:27

S prosječnom dobi rostera od 26,5 godina Osijek je prošle sezone imao najstariju momčad u Prvoj HNL. A najmlađi među Bijelo-plavima bio je mladi reprezentativac Hrvatske (odigrao je do sada 18 utakmica za mlađe nacionalne selekcije od U17 do U20 u kojima je nerijetko bio i kapetan) te do prošle sezone član B momčadi Osijeka, Ivan Cvijanović.

Bilo mu je 18 godina, sedam mjeseci i 12 dana kada je debitirao u prvoligaškom nogometu. Ušao je u igru u 57. minuti utakmice posljednjeg prvenstvenog kola protiv Gorice i ostavio jako dobar utisak u tih nešto više od pola sata koliko je proveo na terenu. Da će dobiti priliku za prvoligaški debi saznao je u školskom hodniku.

- Bio sam u školi kada me nazvao tehnički direktor i javio mi kako popodne idem za Veliku Goricu. Iz škole sam tako direktno otišao na put s najboljom momčadi - otkriva.

Budućnost kluba

Cvijanović je, inače, u redove Bijelo-plavih u ljeto 2020. iz zagrebačke Lokomotive. Zimus je, pak, potpisao profesionalni ugovor s Osijekom koji ga za klub iz Gradskog vrta veže sve do ljeta 2025.

- Sada je tek na svojem početku, ali način na koji se prezentira na travnjaku i izvan njega daje nam za pravo vjerovati da je on budućnost našeg kluba i izrazito smo zadovoljni što je tako - zadovoljno je tada govorio voditelj Osijekove škole nogometa Ivan Jumić.

image
ROBERT FAJT Cropix

A te pohvalne riječi mladi nogometaš trudi se i potvrditi. Na pripremama najbolje momčadi odavno više nije novak iako je jedan od najmlađih (tek je vratar Tin Sajko pet mjeseci mlađi), ovo mu je već treći puta u godinu dana da je u kadru kojeg Nenad Bjelica priprema za nove izazove.

Aktualne pripreme, međutim, još će dugo pamtiti jer nije imao vremena za predah. Naime, dok se za vrijeme boravka u Svetom Martinu na Muri nametao stožeru dva puta je morao skočiti do Osijeka kako bi polagao maturu. Nakon pismenog dijela vratio se u momčad kako bi nastupio u dvije prijateljske provjere organizirane u Austriji u kojima je dobio po pola sata na terenu, a onda u povratku opet produžio do Osijeka kako bi polagao i usmeni dio mature.

- Bilo je naporno, učio sam usporedo s treninzima u Svetom Martinu - otkriva Cvijanović.

Sada mu je preostalo čekati rezultate mature i u potpunosti se posvetiti nogometu. Naporan ritam na pripremama za njega nije novost, a istovremeno motivira i što je svaki trening natjecateljski. Netom prije našeg razgovora njegova je momčad slavila na treningu u kojem se vježbala realizacija na postavljenu obranu. Emocije su među igračima radile kao da je riječ o natjecateljskoj utakmici.

- Već sam se i navikao na ritam rada, sve bolje i ide, puno mi je lakše danas prihvatiti sve te zahtjeve - veli Cvijanović.

Na dvije pozicije

U B momčadi, ali i u reprezentaciji i na pripremama igrao je i lijevog beka i lijevog stopera.

- Igrao sam puno vremena i lijevog beka i lijevog stopera tako da sam se prilagodio i na jednu i na drugu poziciju. Ne treba mi puno vremena za prilagodbu na koje god mjesto me trener stavi.

A na kojoj se poziciji osjeća najbolje?

- Meni je nekako najdraže igrati lijevog stopera u formaciji s trojicom braniča, dakle nešto između. Nekako na toj poziciji koristim ono najbolje i od beka i od stopera.

U zadnjoj liniji ima iskusnu konkurenciju, igrače s priličnim brojem HNL utakmica u nogama poput Škorića, Lončara, Bralića ili Čeberka, a tu je i od Cvijanovića godinu i pol dana stariji Barišić s kojim je do jesenas bio suigrač u B momčadi.

- Njihovo iskustvo mi puno pomaže, gledao sam svaku njihovu utakmicu. Pratio sam nastupe kapetana Škorića u reprezentaciji, stvarno se divim protiv kakvih je igrača sve igrao i mogu pokupiti samo najbolje stvari od njega i puno naučiti.

B momčad koja će od iduće sezone igrati u 2. HNL je prerastao, 1. HNL (odnosno od iduće sezone drugi rang natjecanja) također, a na stožeru će uskoro biti odluka hoće li mladi nogometaš iduće sezone kontinuitet nastupa tražiti u nekom prvoligašu ili će ostati među Bijelo-plavima i boriti se za mjesto u najboljoj Osijekovoj momčadi.

- Šef je rekao da se nigdje ne žuri, na pripremama sam i vidjet ćemo kako će stvari dalje ići. Imam veliki motiv da se izborim za mjesto u Osijeku - poručio je Cvijanović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 20:02