Matjaž Kek

 SAKIS SAVVIDES Afp
INTERVJU: MATJAŽ KEK

‘Budimo pošteni i recimo što je Dinamo! A današnja utakmica je teža za Hajduk nego za Rijeku...‘

‘Ta tobožnja obveza da danas svi moramo igrati ofenzivan i zanimljiv nogomet, meni je to floskula‘
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 05. veljača 2023. 09:10

Uvijek se rado sjetim jadranskog derbija, a kako i ne bih, kada imam vrlo lijepe uspomene. Na klupi Rijeke od 22 utakmice s Hajdukom izgubio sam samo jednu. I to na Rujevici, iako smo i nju mogli dobiti. Naše brojne pobjede u tom razdoblju mobilizirale su Armadu i dodatno začinile tradicionalni derbi - kaže Matjaž Kek u predvečerje novog sudara Hajduka i Rijeke (nedjelja, 17.30).

Slovenski izbornik uvijek je zanimljiv sugovornik. Iako se iz HNL stvarnosti evakuirao prema "deželi" prije gotovo četiri i pol godine, sve prati i vrlo dobro je upućen. Jasno mu je da su i Ivan Leko i Sergej Jakirović u njegovoj koži iz 2013., kada je sletio na Kvarner. Preslaguju momčadi pritisnuti imperativom najvećih očekivanja.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Sve osim trofeja ili barem proboja u skupinu nekog eurokupa smatrat će se neuspjehom...

- Govorimo o dvojici trenera s prezimenom. Dokazali su svoje kvalitete u teškim sredinama, posebno se to odnosi na Leku u Belgiji. Jakirović poslije Gorice možda nije ostao posebno zapažen u Mariboru, ali sjajan je posao odradio u Zrinjskom. Ne dolaze iz omladinskih škola, znaju da ih čeka stvarnost u kojoj klubovi žive od prodaje. U ligi samo Dinamo sebi može priuštiti taj luksuz da na nekoliko sezona zadrži kostur momčadi. Na njihov uspjeh ili neuspjeh, govoreći iz iskustva, presudno bi mogao utjecati skauting. Moraš biti budan i neprestano razmišljati o alternativama, koga bi mogao dovesti, tko bi mogao popuniti određenu prazninu, jer prijelazni rok još nije gotov i sutra može netko otići. U tom smislu iznimno su bitni zimski prijelazni rokovi jer se tada slažu momčadi za ljetni iskorak u Europi. Osim toga, zimi je lakše dobiti igrače bez velike odštete.

Čiji je zadatak teži?

- Jakirović je ipak u malo težoj situaciji. Previše se igrača zavrtjelo i tek treba pronaći okosnicu novog sastava Rijeke. Trener mora brzo donositi odluke, a važno je da pritom bude fleksibilan. Ako shvati da neće profitirati od jednog taktičkog sustava jer nema dovoljno obučene igrače, ne treba ustrajavati.

Ovo bi se moglo prevesti i kao blaga kritika Leki, koji je Hajduk odlučio oblikovati kao ratničku momčad koja u 3-5-2 sustavu prakticira visoki presing?

- Reći ću vam nešto - ta tobožnja obveza da danas svi moramo igrati ofenzivan i zanimljiv nogomet, po guštu navijača, meni je to floskula. Naravno da će trener izabrati model koji želi prakticirati, ali sreću klubu na koncu neće donijeti priče o mladim igračima i visokom presingu. Rezultat je taj koji sve uvjetuje, on donosi zadovoljstvo, sigurnost i samopouzdanje. I u tom smislu za Hajduk će ovo biti teža utakmica nego za Rijeku. Rezultat je obveza, velika su očekivanja, a ona mogu donijeti i velika razočaranja...

Što se vama poklopilo da ste već u prvoj punoj sezoni Rijeci isporučili Kup i Superkup?

- Vrlo brzo smo došli do onog Stuttgarta, taj rezultat je bio prijelomnica. Ako pogledate naš sastav iz tih dana i karijere koje su ti igrači kasnije ostvarili (od Močinića i Maleša preko Mujanovića, Sharbinija, Benka..., op.n.), shvatit ćete da su oni tada išli preko granica svojih mogućnosti, čime su klubu donijeli stabilnost i prepoznatljivost. Nakon toga je bilo lakše slagati mozaik, kamenčić za kamenčić, jedan za jedan. Za fantastičan iznos klub je ubrzo prodao Kramarića, pa se odjednom pojavio Andrijašević, i tako korak po korak do šampionske generacije u kojoj su Bradarić i Mišić činili stvarno dominantan tandem na sredini terena, dok su Vešović i Ristovski po desnoj strani nosili tadašnju Rijeku. Europa nam je na startu dala veliko samopouzdanje, onda su stigli Kup, pa Superkup i cijeli je Kvarner počeo disati s nama. Na kraju smo izgradili šampionsku generaciju kao ‘mozak s jajima‘. Ti igrači su imali i znanje i petlju othrvati se iznimno jakom i moćnom Dinamu.

A kad smo kod Dinama... U Maksimiru upravo kulminira borba za vlast. Klub kao da poziva konkurenciju da se aktivnije uključi u borbu za naslov?

- Stabilnost svakom klubu donosi moć, ali budući da sam ja ipak trener, najbitnije mi je ono što se odvija u svlačionici i što se vidi na terenu. A tamo ne vidim da Dinamo prolazi neku krizu, iako su mu važni igrači malo potrošeni nastupima na SP-u. Tko zna, možda su turbulencije na katu dodatno povezale igrače... Ali, što god bilo, svakako bih volio da se ovo u Dinamu brzo rasplete jer nije dobro za hrvatski nogomet. Budimo pošteni i recimo da je Dinamo nositelj kvalitete i velikih rezultata u Europi. Svojim nastupima godinama održava koeficijent zemlje na visokoj razini. U jednom trenutku je Rijeka iskočila i pomogla pa je hrvatska liga čak imala pravo na dva predstavnika u pretkolu Lige prvaka. Treba u ovoj priči gledati malo dalje od jedne sezone...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 10:14