Matija Frigan

 DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix
BRILJIRAO U ENGLESKOJ

Jedan od najtraženijijh eksponata iz HNL-a progovorio o mogućem transferu: ‘Postoji nekoliko priča...‘

‘Naravno da godi interes svakog kluba‘, poručuje mladi reprezentativac Hrvatske
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 31. ožujak 2023. 23:38

Još u utorak je bio jedan od najboljih na terenu U-21 reprezentacije Hrvatske protiv vršnjaka iz Engleske, izabranici Igora Bišćana slavili su usred Londona 2:1. Dan kasnije mitski Craven Cottage, na kojem engleski premierligaš Fulham igra od davne 1896. godine, već je zamijenio trening-kampom na Rujevici, no napadač Rijeke Matija Frigan sigurno će još dugo pamtiti ovaj prijateljski ogled i veliki uspjeh "mini" Vatrenih u kolijevci nogometa.

Iako nije bio strijelac, 20-godišnji napadač izborio je jedanaesterac kojeg je Beljo pretvorio u 0:2 vodstvo Hrvatske, a osim toga imao je još nekoliko sjajnih reakcija u igri poput one asistencije Veldinu Hodži, koji je mogao i ranije zapečatiti sudbinu Engleza u ovom dvoboju. Ispalo je na kraju da su Bišćanovi puleni nakon primljenog pogotka pred sam kraj susreta iz jedanaesterca morali strepiti za pobjedu, no u konačnici su se sretni vratili u domovinu i pokazali da itekako mogu igrati protiv jedne od najjačih ekipa na svijetu tog uzrasta čiji brojni članovi igraju u najbogatijim, najboljim klubovima na Otoku.

Frigan s engleskog tla nosi samo pozitivne dojmove, kao i iz cijelog reprezentativnog ciklusa.

- Bilo je stvarno sve super, pogotovo u susretu s Englezima. Prvi susret, koji smo igrali protiv Izraela, bio je stvarno dobar ispit, to je jedna tvrda ekipa koja je stala u obranu iza i čekala nas. Nije baš sve išlo po špagi u tom dvoboju, ali susret je završio bez pobjednika. No, mislim da smo protiv Engleske napravili odličan posao - kazao je Frigan u uvodu, dodavši da će itekako pamtiti sam stadion, kao i nekoliko tisuća ljudi kojI su se okupili na njemu u zapadnom Londonu.

image

Matija Frigan

DAMIR SKOMRLJ

- Teren je stvarno fenomenalan, podloga je tako brza, uvjeti fantastični. Okupilo se nekoliko tisuća ljudi, bio je baš lijepi, pravi nogometni ambijent, drago mi je da smo im mi sve to skupa malo pokvarili. Moja igra? Ma, moram reći da sam stvarno zadovoljan, s time da nisam igrao na svojoj klasičnoj poziciji, tako da moram kazati da je stvarno sve bilo dobro. Igrao sam desno krilo, da, "glumio" sam Ampema, ha, ha... - dodao je riječki napadač.

Na dobroj igri, baš kao i cijeloj momčadi protiv jedne od najboljih mladih reprezentacija svijeta, čestitao je i izbornik Igor Bišćan.

- Je, čestitao nam je svima, pripremio nas je stvarno dobro i maksimalno za taj susret. Stali smo u početni blok i odlučili se igrati na kontre i polukontre. Mislim da smo na taj način i riješili susret u svoju korist, kao i s nekim dodavanjima kroz linije. Imali smo i raspoloženog vratara (Kotarskog op.,a), ali cijela ekipa je obavila stvarno dobar posao - dodao je igrač Rijeke koji se, na momente, u reprezentaciji osjećao kao da je "doma".

Osim njega, u izabranoj vrsti bila su još i tri aktualna suigrača, Veldin Hodža, Antonio Marin i Niko Janković, te još dva bivša Riječana, vratar Ivor Pandur i prošlosezonski kapetan Rijeke Hrvoje Smolčić.

- Ma da, stvarno je bilo super vidjeti te dečke nakon dugo vremena, pogotovo one koji su otišli iz Rijeke. Družili smo se, pili zajedno kavu, razmjenjivali iskustva i jednostavno uživali - kazao je Frigan.

Trener Jakirović, uostalom kao i sve reprezentativne povratnike, brzo ga je "prekomandirao" u realnost i pripremu za derbi susret protiv Osijeka.

- Čeka nas jako bitna utakmica. Moramo se maksimalno pripremiti, a osim toga, igramo doma na svojoj Rujevici gdje moramo uvijek davati svoj maksimum. Nadam se stvarno odličnom rezultatu, iako moramo biti oprezni. Ništa nam ne znači taj njihov negativni niz ovog proljeća jer svi znamo kakva je Osijek momčad. Tvrdi su, imaju izrazitu individualnu kvalitetu tako da će sigurno biti teško. No, ako mi budemo pravi mislim da će se najviše nas pitati - objasnio je Frigan.

Eventualnim slavljem Rijeka bi se bodovno izjednačila s momčadi iz Gradskog vrta, o tome se tijekom prosinca prošle godine nije čak niti maštalo.

- Da, već sam to i ranije spominjao, od kada je došao novi trener i novi stručni stožer napravili smo stvarno sjajne stvari. Mislim da su baza bile odlične pripreme, nikad do sada nisam imao tako teške pripreme, ali sve je na kraju urodilo plodom.

Kada su, pak, u pitanju osobne želje oko plasmana, najbolji riječki strijelac ove sezone tu nimalo ne dvoji:

- Naravno da nam je cilj dokopati se tog trećeg ili eventualno četvrtog mjesta i izboriti europske kvalifikacije. Mislim da bi to, s obzirom na prvi dio sezone, bio odličan uspjeh, dodao je Frigan za kraj uoči ogleda u kojem će hvatati svoj deveti prvenstveni pogodak u 18. ligaškom nastupu.

Naravno da godi interes svakog kluba

Nije tajna da Matiju Frigana prati sve više klubova, koji bi htjeli da mladi riječki napadač od nove sezone bude njihov igrač. S obzirom na njegove igre i formu, sve je izvjesnije da Frigana riječka publika ovog proljeća u riječkom dresu gleda sada i tko zna opet (ako) kada. U zimskom prijelaznom roku Dinamo je bio u ozbiljnim pregovorima s čelnicima Rijeke, no posao se na kraju nije realizirao.

- Naravno da godi interes svakog kluba, no nemam nekih posebnih želja. Postoji nekoliko priča i mogućnosti, vidjet ćemo poslije kraja sezone kako će se to sve razviti. Za sada mi je u Rijeci super, a bitno mi je samo da budem živ i zdrav, da ne bude ozljeda, ostalo će sve biti onako kako treba biti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 17:02