Marko Livaja
 

 VOJKO BASIC Cropix
OBILJEŽILI SU PRVU HNL

Marko Livaja najbolji, Mierez ‘flop‘, a jedan dinamovac je otkriće sezone koje će brzo napustiti ligu

Dambrauskas je podignuo Hajduk, ali sezona bez trofeja bila bi neuspjeh. Tomić je "pao" u ključnom trenu
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 24. svibanj 2022. 22:45

Padom još jednog zastora na obnovljene i vrlo intrigantne daske HNL-a, dok klubovi sve manje rezimiraju dojmove i već se okreću sljedećoj sezoni, koja je tu, iza ugla, pozabavili smo se onima koji su obilježili ovu uzbudljivu predstavu, na koju su gledatelji hrlili, čekajući usput i njezin nastavak. Ovakav HNL bio bi definitivno "blockbuster", no dotad, evo naših impresija o najboljima. I ne samo njima...

Kralj strijelaca

Najbolji igrač sezone je Marko Livaja. Odigrao je 34 utakmice, zabio 28 pogodaka i usput imao šest asistencija. Za svaku utakmicu u prosjeku je napravio ponešto. Kreirao je 11 velikih prilika, imao je u prosjeku dva driblinga po utakmici, odnosno ukupno 68, čime je najbolji dribler lige, rješavao je i derbije i male utakmice. Prevedeno, Marko Livaja je definitivno, po svim parametrima, ali i dojmu, najbolji igrač prvenstva. A dojam se samo pojačava njegovim značajem: ulogu koju je dobio i preuzeo u Hajduku bila je dovoljna da "bijele" do dva kola prije kraja sezone drži u utrci za naslov, s činjenicom da s njime Hajduk ne planira biti "one hit wonder", već na "livajomaniji" kani ovu sezonu nadograditi još jednim pokušajem pucanja na tron. Što s Livajom zvuči realno, prvi put nakon 15 godina.

image

Josip Šutalo

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Lome se koplja oko najboljeg trenera, a konačni sud dat će ipak - finale Kupa. Jer, nepobitna je istina da je Valdas Dambrauskas napravio velik posao na klupi Hajduka, pogotovo uz činjenicu da je momčad preuzeo usred sezona, kao i da je Goran Tomić s realno najslabijim kadrom velik dio sezone kvario triangl-party na vrhu. No Rijeka je pala u ključnom dijelu, a Hajduku bi, s obzirom na ulaganja, kraj sezone bez trofeja ipak bio neuspjeh. Dobar posao radili su i Čabraja, pa i Zekić, Toplak... dok Čačić u pet kola nije mogao istaknuti kandidaturu.

Josip Šutalo je najveće otkriće sezone. Lani je igrao u Istri 1961. Danas je član gotovo svake najbolje momčadi sezone, novi lider Dinamove obrane, odnedavno i Dalićev reprezentativac, te dečko zbog kojega u Dinamo stižu brojni lukrativni upiti. U onoj poznatoj rubrici "error led to goal" (pogreška koja je dovela do pogotka), ponosno se kočoperi - nula. S 22 godine, Josip Šutalo još ima nedostatak koje može (treba) ispraviti, no doista je sjajno pratiti njegov iskorak. Momak koji obećava, iako već sada nudi kvalitetne performanse u seniorskom nogometu. Nova generacija Dinama morala bi se graditi oko njega.

image

Ramon Mierez (lijevo)

GORAN MEHKEK Cropix

Ramon Mierez razočarao

Premda je za tzv. zlatnu malinu dugo konkurirao i Bruno Petković, zbog reprezentativnog statusa, plaće, očekivanja, ali i jasne kvalitete, koja se predugo tražila, u posljednjim mu je sekvencama titulu uzeo argentinski napadač Osijeka Ramon Mierez. I njega je Bjelica čekao, odbijao lukrativne ponude, ali zauzvrat je dobio tek tri pogotka u 28 utakmica. Premalo za čovjeka koji je sezonu prije, kao prvi topnik lige, okončao s 22 postignuta gola. U kontrapunktu, Petković je proigrao na kraju te je velikim doprinosom protiv Osijeka, Šibenika i Hajduka ljepšim tonovima zaključio prilično tmuran ovosezonski opus.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. ožujak 2024 10:43