ANTE CIZMIC Cropix
OBRANILI NASLOV

Dinamo je prvak! Pogledajte majstoriju Bočkaja i gol Tolića, Grezda udario Ristovskog!

Dinamo je obranio naslov u užarenoj atmosferi u kojoj je 90 posto stadiona navijalo za Modre
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 15. svibanj 2022. 21:24

ŠIBENIK - DINAMO 0:2 (Tolić 39', Bočkaj 53')

ŠIBENIK (4-2-3-1): Rogić - Kvesić, Mesa, Bilić, Mina - Ćurić, Skorup (od 76. Torres) - Attys (od 64. Sahiti), Vidović, Marin (od 88. Julardžija) - Grezda

DINAMO (4-2-3-1): Livaković - Ristovski, Šutalo, Lauritsen, Bočkaj - Ademi, Tolić (od 46. Andrić) - Špikić (od 70. Menalo), Ivanušec, Oršić (od 89. Gojak) - Petković

ŠIBENIK - stadion Šubićevac. Gledatelja: 3,521. Sudac: Mario Zebec (Cestica kraj Varaždina)


Čudo na Šubićevcu se nije dogodilo. Dinamo je slavio protiv Šibenika, i vatreno proslavio svoj 23. naslov pred mnoštvom svojih navijača, u srcu Dalmacije. Nije međutim Šibenik pao šaptom, pokušao je domaćin sve, ali to nije bilo dovoljno da se zaustavi šampionski pohod maksimirske momčadi.

Tribine Šubićevca su bile popunjene gotovo do kraja, mnoštvo Dinamovih navijača koji su osim istoka "okupirali" i najveći dio zapadne tribine. BBB-a odasvud, nikad više na jednoj utakmici u Krešimirovom gradu. Funcuti u manjini, i očekivano bez ikakvih problema i navijačkih čarki. Reklo bi se prijateljska atmosfera…kao da se igralo na Maksimiru, nekom manjem doduše…Klicalo se Dinamu, vrijeđalo Torcidu

GOL ZA 1:0 (Tolić 39'):

Jake snage smjestile su se i u VIP loži u koju nije mogla stati ni igla.

Ante Čačić je izveo gotovo očekivani sastav osim što je kreativac Tolić dobio prednost u odnosu na najavljenog Gojaka, dok je Dean Računica izveo sastav koji do sada nikada nije igrao zajedno, a vjerojatno ni neće. Ne zato što je tako htio već su to diktirale objektivne okolnosti. Nije bilo standardnih prvotimaca Perića, Delića te otprije Raka, pa je tako u tom šarenom sastavu na desnom boku osvanuo Kvesić, a vječna rezerva Attys krenuo na desnom krilu, dok je Grezda glumio špicu.

GOL ZA 1:1 (Bočkaj 53'):

Prvi udarac uputio je Šibenik, preko Vidovića s oko 20 metara, ali Livaković se nije dao iznenaditi. U 7. se pojavio i Dinamo, lukav udarac Oršića izvukao je nekako ispod grede Rogić. U 11. minuti i Petković je pucao ali jako neprecizno. Najbliže pogotku Nebesko plavi bili su u 13. minuti kada je Tolić probio desnu stranu, zavrnuo pred gol, ali Oršić nije uspio doći do lopte.

Počeo je Dinamo sve jače pritiskati, a za razliku od tribina na travnjaku se prilično prašilo (nekoliko žestokih uklizavanja, startova šibenskih igrača). U 18. minuti nakon drugog uzastopnog Šibenikovog kornera sijevnula je brza kontra Zagrepčana, koju je Ivanušec zaključio snažnim udarcem, lopta je nekog okrznula, uhvatila čudan luk, Rogić je opet pokazao klasu.

Sve je opasnije u domaćem kaznenom prostoru, nakon slobodnjaka Bočkaja, i odbijene lopte Mese na novi ubačaj Lauritsen je zamalo pogodio šibensku mrežu.

Ali, ipak je najbolju šansu na utakmici imao je Šibenik, odmah u sljedećem napadu Grezda je sam sve namjestio, došao oči u oči pred Livakovića, koji mu je skinuo stopostotnu šansu. Igra se rasplamsala, pa je odmah potom Ivanušec opasno prijetio ali ravno u Rogića.

U rasponu od par minuta (23-28.) nove velike šanse, ovaj put za goste, nakon slobodnjaka Oršića, lopta se odbila do Tolića koji iz blizine zavrće pred gol, ali pogodio je "u ništa".

Nije se Šibenik samo branio, itekako su bili opasni naprijed, pa je Marin pokušao zapapriti svojima, ali udarac se odbio od bloka za lagan plijen Livakovića.

U 35. se doslovce zapalio Šubićevac, s istoka su sa ceste preko tribine doletjele dvije baklje na travnjak. ali sve je brzo bilo sanirano. Puno toga stalo je u pola sata, pa je tu i udarac Ivanušeca koji je zamalo promašio cilj. Dinamo je ipak u završnici poluvremena stigao na korak do titule.

Tolić je razveselio Dinamove brojne pristaše, i poentirao u 39. nakon ubačaja Špikića, no ovom golu prethodio je očigledan prekršaj Šutala nad Grezdom sa dvije ruke. No, Zebec je kao obično u takvim situacijama glumio Raya Charlesa

U 53. minuti Plavi su došli još korak bliže tituli nakon prekrasnog gola Bočkaja iz slobodnjaka…Rogić se nije pomaknuo, a prethodno je Ćurić igrao rukom…

Šibenikove nade za čudom bivale su sve manje, kao i one Hajdukove da bi Narančasti mogli odgoditi odluku do zadnjeg kola.

Zebec je međutim nastavio briljirati, sada sa različitim kriterijem oko kartona (Rogiću i Skorupu je pokazao nakon što Petkoviću koji je s leđa pokosio Vidovića nije pokazao ništa).

Malo se zakuhalo i na zapadu, ispod press lože, došlo je do kraćeg koškanja, potom su Boysi priredili bakljadu, u teren je utrčao jedan gostujući navijač, ispred zapadne i istočne tribine postrojila se interventna policija. Nogometa sve manje, nažalost.

Potom se zakuhalo i na travnjaku, sve su zakuhali prenervozni Grezda i Ristovski, umiješali se i drugi igrači, sve je potrajalo par minuta, pa su onda i Funcuti rekli – idemo se i mi malo pokazati sa par baklji…

I stiglo se do kraja ove toliko iščekivane utakmice koja je Zagrepčanima donijela slavlje, pa u zadnjem kolu mogu na svom Maksimiru odigrati revijalni susret s Hajdukom.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! DINAMO JE OSVOJIO 23. NASLOV PRVAKA HRVATSKE!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

89' - Izlazi najbolji ovosezonski Dinamov strijelac Mislav Oršić uz spontani aplauz navijača Modrih, mijenja ga Amer Gojak.

88' - Kod Šibenika ulazi Edin Julardžija umjesto Antonija Marina.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

81' - Nemile scene na Šubićevcu! Grezda je napravio prekršaj na Ristovskom, došlo je do međusobnog naguravanja i koškanja, nastavilo se verbalnim okršajem, a zatim su se uključili svi igrači obiju momčadi. Naknadno se upleo i Karlo Bilić, da bi potom Grezda udario i Luku Menala!

image
ANTE CIZMIC Cropix

Bilić je dobio žuti karton, a za Grezdu se pregledava VAR snimka.

Na kraju su samo žute kartone dobili i Grezda i Ristovski. Još jedno 'gašenje vatre' suca Zebeca...

76' - Izlazi Dino Skorup, umjesto njega će Carlos Torres. Stisnut će zube Komnen Andrić i nastaviti, zasad neće biti potrebe za promjenom.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

75' - Dvije-tri minute trajao je prekid, a zatim se u zračnome duelu ozlijedio Komnen Andrić. Izlazi samostalno s travnjaka i pritom se drži za donji desni dio leđa, čini se da se samo natukao.

71' - Traje kraći prekid zbog ubačenih baklji na šibenski travnjak. Navijači Dinama već slave novi naslov.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

70' - Ulazi Luka Menalo, aplauzom je ispraćen asistent za prvi gol Dario Špikić.

64' - Prvu izmjenu radi Računica. Umjesto Attysa u igri je Suad Sahiti.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

61' - Skorup ruši Petkovića s leđa i dobiva žuti karton. Prethodno je na travnjaku ležao Vidović, dinamovci nisu zaustavili igru pa je na to podivljao vratar Rogić - sudac Zebec daje i njemu službenu opomenu.

57' - Špikić je povukao novu akciju, zatim pronašao Andrića koji ostavlja za Ademija, a kapetan Dinama opasno šutira malo iznad grede!

56' - Grezda je tražio Bilića u petercu, ali Lauritsen pravovremeno izbija.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

53' - GOOOL! Prekrasno je poentirao Petar Bočkaj, gađao je iz slobodnjaka i pogodio same rašlje za 2:0!

52' - Kapetan Ćurić igrao je rukom u zoni udarca. Izvest će to Petar Bočkaj.

48' - Pokušaj Brune Petkovića iz slobodnjaka zapeo je u živome zidu.

46' - Vraćamo se na Šubićevac. Kod Šibenika nema promjena, dok je Ante Čačić u svlačionici ostavio strijelca Marka Tolića, zamijenit će ga Komnen Andrić. Dakle, s dvije špice zaigrat će Dinamo u nastavku.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri vode 1:0 na Šubićevcu, nova je titula sve bliže i još nas samo 45 minuta dijeli od novog/starog prvaka države. Čačić je izrazito ofenzivnom postavom napao Šibenčane, bilo je samo pitanje tko će od Modre jedanaestorice postići zgoditak. Rogić je spašavao nemoguće sve do završnice prvoga dijela kada je ispala obrana Narančastih, a Tolić zatresao mrežu iz blizine. Prethodno je Dominik Livaković čudesnom intervencijom skinuo pravu stopostotnu prigodu Erosu Grezdu i spriječio potencijalno iznenađenje - barem zasad.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45'+2' - Uhh, ovo je gadno izgledalo... Attys je krvnički startao na Bočkajev gležanj, izgledalo je kao da mu ga je slomio! Pritom se i sam Attys ozlijedio, a Zebec je brže-bolje solomunski svirao - kraj poluvremena!

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

43' - Tolić pada u šesnaestercu u duelu s Kvesićem, ali sudac Zebec nije se oglasio.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

39' - GOOOL! Petković je izigrao obranu Šibenika, a Tolić pravovremeno utrčao na prizeman Špikićev centaršut i probio nemoćnog Rogića za 1:0 Dinama!

36' - Novi opasan Ivanušecov pokušaj prolazi tik uz vratnicu! Rogić je ostao kao ukopan i pogledom samo ispratio udarac...

29' - Oršić šutira, ali samo u živi zid! Odbija se lopta do Šutala koji uspijeva opaliti iz okreta - samo pored gola! Vrlo dinamična utakmica na Šubićevcu...

image
ANTE CIZMIC Cropix

28' - Žuti karton za Attysa koji je s obje noge ušao u Petkovića... Prekršaj je to u zoni udarca i izvest će Mislav Oršić slobodan udarac.

27' - Sijeva i na suprotnoj strani... Ekspresno su uzvratili Modri novom opasnom akcijom. Tolić daje za Ivanušeca čiji udarac iz blizine brani čudesni Rogić!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

26' - ČISTI ZICER SKIDA LIVAKOVIĆ! Grezda koristi grešku Dinamove obrane, sjurio se prema golu i u situaciji jedan-na-jedan kao pobjednik izlazi vratar Modrih! Strašna obrana...

25' - Bočkajev ubačaj odbio je Rogić, ali samo nakratko, neprecizan je u nastavku Lauritsen...

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

20' - Spektakularna je atmosfera na tribinama Šubićevca... Navijači Dinama razvili su transparent "...iz naših grla sve je jači zvon...", navrli su u rekordnome broju i navijačka pjesma ne prestaje od samoga početka!

19' - Ademijev pokušaj glavom lakoćom hvata Rogić.

18' - Sijevnula je kontra Dinama, Ivanušec si je otvorio prostor za udarac i opasno zaprijetio - slično kao Oršić maloprije iz mrtvoga kuta - a Rogić još jednom fantastično skida!

14' - Grezda je grubim startom zaustavio Ristovskog, prošao je samo s usmenom opomenom.

12' - Sve su češći naleti dinamovaca! Tolić je tražio Oršića u petercu, zakasnio je krilni napadač Dinama za milisekundu na njegovu paralelu!

image
ANTE CIZMIC Cropix

11' - Smije se Bruno Petković... Imao je nekoliko rješenja s ruba šesnaesterca, međutim odlučio se na udarac koji nije ozbiljno ugrozio Rogića.

10' - Ristovski radi probleme Šibenčanima na desnoj strani, Oršić na lijevoj. Makedonac je ubacio za ofenzivca Modrih čiji udarac slabijom, lijevom nogom odlazi visoko iznad gola...

7' - Lukav pokušaj Mislava Oršića! Činilo se da će se odlučiti na centaršut, no zaprijetio je izravno iz mrtvoga kuta iskoristivši činjenicu da sunce udara ravno u Rogićeve oči, a šibenski je vratar spretnom akrobacijom sačuvao svoja vrata.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

6' - Nimalo impresionirano atmosferom na tribinama ne djeluju Šibenčani. Kombiniraju Attys, Ćurić i Mina, ali obrana Modrih uspijeva izaći nakraj s njima.

2' - Prva šansa pripala je Šibeniku! Ivica Vidović, još jedan dinamovac na posudbi u Šibeniku, odvažio se na udarac s oko 20 metara i natjerao Livakovića na ranu intervenciju...

19.12: Došlo je do kašnjenja zbog nepravilno postavljene mreže na jednome golu. Sada je sve spremno i utakmica može početi!

19.05: Izašli su igrači na stadion Šubićevac u Šibeniku. Glavni je sudac Mario Zebec iz Cestice kraj Varaždina.

image
ANTE CIZMIC Cropix


Pogledajte atmosferu na zapadnoj tribini Šubićevca: (Video Tomo Ničota)

Više o atmosferi u Šibeniku uoči samoga dvoboja pročitajte OVDJE.



Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 21:45