TOM DUBRAVEC Cropix
SUBAŠIĆ SE UMIROVIO

VIDEO: Hajduk na oproštaju od sezone napunio mrežu Šibenčana, dragulj Bijelih zabio prvijenac

Šibenik se porazom oprostio od SuperSport HNL- a te će od iduće sezone igrati rang niže
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. svibanj 2023. 18:52

HAJDUK - ŠIBENIK 3:0 (Brajković 54‘, Mlakar 64‘, Benrahou 77‘)

HAJDUK: Subašić (od 24. Lučić) - Sigur, Ferro (od 79. Simić), L. Vušković (od 59. Awaziem), Melnjak (od 59. Letaj) - Fossati, Krovinović, Brajković⚽(od 79. Ćubelić), Benrahou⚽, Mlakar⚽- Livaja

ŠIBENIK: Đaković - Mesa (od 87. Grdić), Đorić, Perić (od 70. Matić) - Soldo (od 74. Barnabas), Čanađija, Arai - Kvržić, Špeljak (od 74. Dolček), Hiroš (od 74. J.Baturina)


U zadnjoj utakmici sezone Hajduk je pred gotovo 20.000 gledatelja u pravoj svečarskoj atmosferi pobijedio Šibenik proslavivši osvajanje Kupa i uz ispraćaj velikana Danijela Subašića u igračku mirovinu. "Ako ne postaneš novi prvak ti", pjevala je Torcida u zadnjim trenucima posljednje utakmice sezone, a cijeli stadion pratio na nogama sa šalovima u rukama. Pritom su sa sjevera istaknuli i transparent "Polako se vraćamo na stare staze, samo nam titula fali do ekstaze". Poljud je u velikom, emotivnom stilu ispratio hajdukovce na kraju sezone. Ipak, oproštaj Subašića obilježio je utakmicu.

U 24. minuti Subašić je po zadnji put napustio travnjak u igračkoj karijeri. Svi nogometaši Hajduka stali su u špalir, potom je Subašić u suzama otrčao krug po tartan stazi Poljuda, došao do sjevera gdje su mu navijači izvjesili transparent "Tvoj dobri duh i emociju pamtit ćemo zauvik, Suba hvala za sve". Poklonio se Suba sjeveru, odakle se začulo "Hrvoje Čustić, Hrvoje Čustić", ime njegovog tragično preminulog prijatelja čiji lik brižno čuva na majici koju je nosio na svim utakmicama.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Na kraju je i travnjak napustio u 24. minuti u spomen na Hrvoja koji je u toj godini tragično izgubio život na zadarskim Stanovima. Subašić se oprostio, a na scenu stupaju neki novi klinici, među njima i autor pogotka za deblokiranje rezultata. Roko Brajković, 17-godišnji junior ponikao u Solinu potpisao je prvijenac u bijelom dresu za otvaranje serije koju je prekrasnim zgoditkom zaključio najbolji pojedinac dvoboja Marokanac Benrahou.

Svi u bijelo bio je slogan kojim je splitski klub pozvao svoje navijače i Poljud je za posljednju utakmicu imao prepoznatljivi bijeli dekor na tribinama. Splićani su feštali, a Šibenčani tugovali na svom putu prema Drugoj ligi. Imali su i Narančasti zadnju priliku da se na travnjaku zaigraju s prvoligašem. U konačnici, igrali su u prekrasnom dekoru, pamtit će i Šibenčani oproštaj od Prve lige po ambijentu kakav u HNL-u može samo Poljud ponuditi.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Na terenu je bilo više revijalno, nego natjecateljski. Uglavnom u sjeni oproštaja Subašića i ukupnog svečarskog ozračja. Livaja je u trećoj minuti nabacio za Brajkovića čiji je udarac glavom pogodio Mesu. Ostao je ležati stoper Šibenčana, ali brzo se pridigao. Sljedeće uzbuđenje zbilo se u 15. minuti kada je sudac Erceg na intervenciju VAR sobe otišao na monitor pogledati spornu situaciju u kojoj je Perić odgurnuo Livaju u kaznenom prostoru, međutim pregledom snimke ustanovio je Erceg da je prekršaju nad Livajom prethodio "faul" Hajdukovog igrača na sredini terena.

Ništa od kaznenog udarca, ali nastavili su Bijeli s napadima. U 20. minuti previše je suigrače gledao Mlakar umjesto da je s lijeve strane okomito krenuo prema vratima, jer njegova nesuđena asistencija nije pronašla pravu adresu. Zatresao se od goleme radosti Poljud u 34. minuti kada je Livaja plasirao loptu ispod Đakovića nakon asistencije Mlakara, međutim Erceg je ponovno donio odluku uz pomoć VAR-a, poništivši pogodak, time i radost navijača Bijelih. Poluvrijeme je proteklo u nastavku koncerta, ponovno se sviralo na pozornici podno južne tribine. Nedjelja na Poljudu zaista je izgledala je kao zabavni program u maniri NBA utakmice. Red sporta, red pjesme i zabave, pa ispočetka.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U drugom dijelu prvu je prigodu kreirao Šibenik, s ruba kaznenog prostora pokušao je lob-udarcem prevariti Lučića, ali bez efekta. Tri minute kasnije krenula je serija zgoditaka, na asistenciju Livaje pogotkom je Brajković otvorio put ka pobjedi, da bi Mlakar u 64. zaključio priču u kojoj neizvjesnosti i nije bilo. U 73. minuti gredu je pogodio Benrahou nakon što je već prevario vratara Đakovića, a potom iz "mrtvog kuta" pokušao do pogotka za velike uzdahe s tribina. Ali precizniji je Benrahou bio u 77. minuti za veliku radost svečarskog Poljuda. Veliki je majstor Marokanac, a najbolje od njega tek bi trebali vidjeti.

Bijeli su se od sezone oprostili nizom od pet pobjeda i osam utakmica bez primljenog pogotka. Pozitivni temelj za sljedeću sezonu je kreiran, slijedi potraga za pojačanjima.

image
TOM DUBRAVEC Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE

ZAVRŠILA JE UTAKMICA

90. - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

85. - Mogla je nastati opasnost po Hajduk nakon duge lopte Šibenčana prema desnoj strani, no Lučić je pravovremeno izletio i uhvatio loptu.

77. - GOOOL! Treća sreća za Benrahoua! Ovoga je puta veznjak Hajduka pronašao put mreži, sjajno je lobom prebacio vratara Šibenčana i zabio za 3:0.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

73. - Trese se greda! Benrahou se probio po desnom krilu, prošao je Đakovića, a onda pucao iz kosa, ali je njegova lopta odsjela na gredi. Nitko od Hajdukovih igrača nije se našao na odbijenoj lopti.

68. - Nakon što se sudario s Livajom, Perić je morao napustiti igru. Pružila mu se liječnička pomoć, ali čini se da će s njim sve biti u redu.

64. - GOOOL! Mlakar povećava vodstvo Bijelih! Našao se u ‘sendviču‘ nakon ubačaja Benrahoua iz kornera, ali je bio najviši u skoku i glavom poslao loptu u mrežu.

59. - Dvostruku izmjenu napravio je Ivan Leko. Izašli su Vušković i Melnjak, a na teren su ušli Letaj i Awaziem.

58. - Šibenčani su sada zaredali dvije prilike, najprije je Arai gađao, pa se od bloka lopta skoro odbila u gol, a već u idućem napadu Kvržić je iz daljine pucao preko gola.

image
ANTE CIZMIC Cropix

55. - Mogao je Hajduk samo minutu nakon povećati svoje vodstvo, Benrahou je tražio Mlakara na drugoj stativi, ali Slovenac nije stigao do lopte.

54. - GOOOL! Roko Brajković postiže pogodak za 1:0! Primio je dodavanje Livaje i matirao Đakovića za prvi seniorski pogodak.

50. - Pokušao je Kvržić uhvatiti nespremnog Lučića, ali vratar Hajduka bio je spreman na ovaj lob s vrha kaznenog prostora.

46. - Nastavlja se utakmica na Poljudu. U prvom poluvremenu mrežu je zatresao samo Marko Livaja, ali je njegov pogodak poništen zbog zaleđa.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+2. - Soldo se sjurio prema kaznenom prostoru Hajduka, pao je u tom naletu, ali glavni sudac se nije oglasio.
45. - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

42. - Šibenik je pokušao zaprijetiti nakon slobodnog udarca, ubačaj na drugu vratnicu očistio je netko iz Hajdukove obrane.

image
ANTE CIZMIC Cropix

34. - PONIŠTEN POGODAK MARKU LIVAJI! OSTAJE 0:0. Odličan dupli pas izveli su Marko Livaja i Jan Mlakar, nakon čega se najbolji strijelac lige našao u stopostotonoj šansi i matirao Đakovića. Hajdukovci su već proslavili pogodak za vodstvo, ali onda se oglasio VAR - Livaja se u začetku akcije nalazio u zaleđu za "pola koraka".

25. - S tribina se čuje pjesma "Tamo gdje sam rođen" od Tomislava Ivčića koju su navijači posvetili Subašiću. Legendarni vratar napravio je krug oko Poljuda.

24. - Subašić je izašao i završio svoju karijeru u 24. minuti u čast svojem preminulom prijatelju Hrvoju Ćustiću. Ovacije rasprodanog Poljuda za igračkog velikana kojemu su suigrači pripremili špalir.

Sve o njegovoj posljednjoj utakmici pisali smo OVDJE.

19. - Dobru priliku imao je Jan Mlakar koji je krenuo prema golu s lijeve strane, ali umjesto udarca odlučio se dodavati u sredinu gdje nije bilo nikoga.

17. - Ništa od kaznenog udarca za Hajduk! Nakon intervencije VAR-a sudac je promijenio odluku i dosudio prekršaj za Šibenik u začetku napada.

15. - VAR provjerava mogući kazneni udarac! Livaja je pao u šesnastercu nakon duela s Đorićem.

image
ANTE CIZMIC Cropix

9. - Na Poljudu ima otprilike 25.000 gledatelja. Tribine nisu maksimalno popunjene, ali velik broju ljudi došao je ispratiti posljednji nastup njihovih igrača ove sezone.

3. - Prva prilika na utakmici pripala je domaćinu. Livaja je pronašao Brajkovića na drugoj, a njegov je udarac blokirao Mesa koji je nakon toga ostao ležati na travi.

1. - Počela je utakmica na Poljudu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:44