ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
REAKCIJE NA PRODAJU

‘Kolumbijci? Ma, mogu biti i s Marsa, samo neka nam dignu klub!‘ Prvoligaš prelazi u inozemne ruke

Za dlaku su kupci postali Indijci, pa Švicarci, a na kraju su vlasnici - Kolumbijci
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 19. rujan 2020. 08:48

Gradsko vijeće izglasalo je odluku o prodaji većinskog udjela vlasništva dionica nad HNK Šibenik čime je završen je jedan od posljednjih činova višegodišnje neuspješne prodaje kluba novim vlasnicima. Prvoligaš sa Šubićevca time prelazi u ruke kolumbijskih ulagača, koji će u idućem razdoblju rukovoditi klubom, pokušati ga dignuti na višu razinu na svim poljima.
Pokušali smo oslušnuti bilo grada, navijača i predočiti stav javnosti oko ovog uistinu značajnog događaja u djelovanju, ali i budućnosti kluba koji slavi 87 godina postojanja.

Bilo je neizbježno

Ako pitate običan puk, građane Šibenika, navijače ili općenito ljubitelje nogometa, uglavnom će svi izraziti zadovoljstvo činom prodaje kluba, smatrajući da bez svježeg kapitala, bez obzira iz kojeg dijela svijeta dolazi, šibenski klub ne bi mogao o(p)stati u prvoligaškom društvu.

- Mislim da je prodaja kluba nešto što je bilo neizbježno ukoliko Šibenik želi krenuti naprijed. I ne samo Šibenik, već i ostali klubovi u Hrvatskoj. Zna se da je teško financirati prvoligaški pogon iz gradskog proračuna, da su to velika izdvajanja pa čak i za borbu za ostanak, a da ne govorimo ako se želi napraviti iskorak u rezultatskom smislu. U svakom slučaju pozdravljam ovaj čin i želim Šibeniku da krene naprijed - smatra Anita Batinica (50), djelatnica u turizmu.

Njezino mišljenje dijele i ostali s kojima smo pričali, iako neki izražavaju sumnju u inozemni kapital, općenito u novac koji ulazi u hrvatski nogomet.
- Eto, za dlaku su nas kupili Indijci, pa Švicarci, a na kraju su vlasnici postali Kolumbijci. Ma baš me briga odakle su, što su. Mogu biti i s Marsa, samo neka dignu klub, neka dovedu pojačanja i da možemo dolaziti na Šubiju (Šubićevac, nap. a.) s guštom, gledati dobar nogomet i jaki Šibenik - kaže Ante (35) koji jedva čeka nakon pola godine dolazak na stadion.

Naravno, ima i drugačijih mišljenja, nekima smetaju Kolumbijci, ranije Indijci, drže da im je cilj samo zarada i da će zanemariti domaće igrače dovođenjem stranaca itd.
- Pratio sam sjednicu Gradskog vijeća i moram izraziti zadovoljstvo što je većinom glasova odlučeno da se klub proda novim vlasnicima. Međutim, slušajući i čitajući pojedina izlaganja bio sam jako povrijeđen jer pojedini političari zaista ili ne barataju materijom, ili se bave politikantstvom pa čak i optužbama bez ikakvih dokaza i temelja - ističe prvi čovjek kluba sa Šubićevca uz napomenu kako ovim činom još nije posve okončan proces prodaje kluba, te kako se očekuje da se ostale pojedinosti i obveze iz javnog poziva ispune u očekivanim rokovima.

Stariji od braće Bulat na upit što osobno misli da će prodaja kluba kolumbijskim ulagačima donijeti Šibeniku pak kaže.
- Teško mi je to reći sada, u razgovoru s ljudima koji ulažu novac u ovaj projekt stekao sam uvjerenje da misle ozbiljno, i na što su se, uostalom, obvezali i ugovorom koji je napisan, a koji tek treba biti potpisan kao posljednji čin ove cijele transakcije. Cilj novih vlasnika je da imaju jedan stabilan, rezultatski i financijski klub u HNL-u. Koliko će im vremena i sredstava trebati da to ostvare, teško mi je reći, znamo da su budžeti klubova u HNL-u od 20, 30 milijuna pa do 200, 300 milijuna i više - dodaje Bulat.

Nikome nisu dužni

Na kraju svoga izlaganja istaknuo je i ovo:
- HNK Šibenik je stabilan, doveli smo ga u Prvu ligu, klub ima svoj proračun, igrače vezane ugovorima, i svatko može to provjeriti kao i financijski dio u FINA-i. Nikome nismo dužni. Sve smo to napravili velikim odricanjem, radom nas entuzijasta u klubu. Naravno, sve to iziskuje puno financijskih ulaganja i mi to u klubu najbolje znamo kako smo radili. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni Grad koji želi pomoći, u svojim mogućnostima. I ovom prilikom im zahvaljujem na maksimalnoj pomoći u protekle tri godine da imamo klub u Prvoj ligi na ovakvoj razini, u mirnim vodama, od gradonačelnika Burića, dogradonačelnika Paška Rakića i gospodina Nediljka Dujića, s kojima mi je bilo zadovoljstvo surađivati. A prije tri godine klub je bio drugoligaš, bez budžeta, s dugovima, bez ugovora s igračima i mnogo toga još. A netko je to sve sada podigao. Da nije tako, sigurno ne bi bilo ulagača, i držim to velikim uspjehom svih nas u klubu i u gradu Šibeniku - zaključio je Joso Bulat, uz posebnu zahvalu navijačima, Funcutima, ali i svima koji su vjerovali u njihove namjere kada su došli u klub 2018. godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 01:43