Petar Bočkaj slavi na Poljudu
 JAKOV PRKIC/CROPIX
‘PERO BOMBARDERO‘

Majstorijom je utišao Poljud i poslao potvrdu svima: On je igrač za velike utakmice i sjajne poteze

Vratar Hajduka Posavec još će dugo pamtiti kako mu je Bočkaj zabio ovog vikenda.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 07. srpanj 2020. 21:38

Opet je Petar Bočkaj bio igrač odluke. Junak derbija na Poljudu. Ispraćen je pljeskom prigodom izlaska s travnjaka minutu-dvije prije kraja utakmice. A to sve govori. Jer zapljeskali su mu i domaći, Hajdukovi navijači, svi objektivni gledatelji pokazujući tim činom poštovanje prema igraču iznimnih kvaliteta. S onog dijela tribina gdje su bili smješteni navijači Osijeka, Bijelo-plavima vjerna i privržena Kohorta, odzvanjale su ovacije.

U HNL-u nema boljeg izvođača slobodnih udaraca od njega. To je već dobro znano. Sada je tu vještinu pokazao i na Poljudu. Njegova je ljevica opaka za svakog vratara. Pogađa na razne načine i s različitih udaljenosti. Posavec će godinama pamtiti kako mu je Pero s tridesetak metara ‘zafrkao’ loptu koja je odsjela u njegovoj mreži. A bio je to samo dio umjetničkog repertoara koji je na splitskom stadionu izveo Bočkaj. Kad on igra kao što je igrao protiv Hajduka, a to je sve češće, pa gotovo da je postalo i njegovim standardom, onda su njegovi potezi ukras svakoj utakmici.

Petar Bočkaj, bez svake sumnje, izvanserijski je nogometaš, onih vrijednosti, znanja i sposobnosti koje ga legitimno kao valjani aduti jednostavno guraju k reprezentaciji Hrvatske. Sazrio je u potpunosti, a tek će 23. ovog srpnja navršiti 24 godine. U razdoblju prelaženja nogometnog puta od neprijepornog talenta do statusa jednog od najboljih igrača koji trče nogometnim travnjacima u Hrvatskoj bilo je svega. Nema smisla više se vraćati se u prošlo vrijeme i šibati ga po leđima grijesima koje je (po)činio. Pouke je izvukao. Na teži način nego što je mogao i zamisliti. A izabrao je novi početak nakon što se činilo da mu je u pitanje dovedena karijera.

Ubojiti arsenal

Zbog njegove mladosti, igračkih vrijednosti, zbog toliko toga što ga čini sasvim posebnim i omiljenim, nema druge nego zaključiti bilo pa prošlo, a s radošću nastaviti pratiti razvoj i uspon jednog sjajnog igrača. Jednog od onih koji su rijetki i kakvi se rijetko pojave.

Nije prvi put, zasigurno ni posljednji, da je Petar Bočkaj čovjek odluke u nekoj utakmici. I u derbiju, naravno. U svom arsenalu ima toliko toga da uvijek može iznova zadiviti. Eto, na Poljudu je postigao gol iznenađujućom idejom izvođenja udarca. Izveo je u derbiju i nekoliko driblinga zbog kojih Hajdukovi igrači vjerojatno traže pomoć stručnjaka u namještanju iščašenih zglobova, a uza sve to još je iznimno veliku količinu energije uložio u brojne pretrčane kilometre i natjecateljski naboj s kojim je igrao.

Odavno već zapravo nema baš nikakve dvojbe, sam se pobrinuo i potrudio da to uvjerenje utvrdi i na pravom mjestu u pravo vrijeme, Petar Bočkaj je igrač za velike stvari. I za velike utakmice. Nije prvi put da i na to podsjetimo, da je igrajući za Osijek protiv Hajduka predstavio pravi festival nogometnog umijeća.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 02:29