RONALD GORSIC/CROPIX
VELIKI PREOKRET

Mamićev prvi i totalno neočekivan potez na Maksimiru! Prokušani golgeter vraća se u Dinamo!

Zoran Mamić ponovno će biti menadžer engleskog tipa, a prodaje modrih ‘kapitalaca‘ zasad - nema!
Piše: NIkola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 22. srpanj 2020. 08:25

Dinamo za kraj najduže sezone u povijesti hrvatskog nogometa još čeka utakmica s Varaždinom u petak (18.55) u Maksimiru (bez gledatelja), podizanje pokala za 31. naslov prvaka i podjela medalja te zajednička večera sa Zoranom Mamićem, koji će ponovno biti menadžer engleskog tipa. I koji je već napravio prvi potez: vratio je Marija Gavranovića, s kojim je nedavno sporazumno raskinut ugovor, 30-godišnji švicarski reprezentativac ponovno je „modri” i to do ljeta 2023.


Oni igrači koji su dobili odmor nakon Pule počet će s pripremama za novu sezonu već u ponedjeljak, drugi od 30. srpnja, treći tjedan potom. Novo prvenstvo počinje u petak 14. kolovoza, a europske kvalifikacije 15. ili 16. rujna, osim ako Ligu prvaka ne osvoje Napoli ili Lyon. Na toj "posljednjoj večeri" što se ove sezone tiče očekuje se da si "svi sve vele u lice", olakšaju dušu i očiste glave pa da onda od kolovoza počne "nova priča". Novi lov za europskom jeseni i dvostrukom domaćom krunom.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX


Prijelazni rok? U Hrvatskoj traje od 27. srpnja do 18. listopada, dakle gotovo cijelu prvu četvrtinu prvenstva moći će se dovoditi novi i otpuštati postojeći igrali, transferima ili posudbama. Uefa je predložila i najveće europske lige se složile da njima prijelazni rok bude do 5. listopada, dakle do kraja kvalifikacija za skupine Lige prvaka i Europske lige. Što to znači za Dinamo?


Kako je s ljetovanja u Neumu poručio Dinamov savjetnik Zdravko Mamić, do početka listopada, dakle dok "modri" ne saznaju svoju europsku sudbinu, neće biti prodaje "kapitalaca", što znači hrvatskih reprezentativaca: Livakovića, Petkovića i Oršića, Perića ne računamo jer se tek oporavlja od operacije križnih ligamenata. "Kapitalac" je svakako i kapetan Arijan Ademi. Ostali? Kao što smo već pisali tijekom stanke zbog pandemije Covida-19, odlasku su najbliži oni kojima 2021. ili 2022. istječu ugovor, a nisu potpisali novi, poput Hajrovića ili Gojaka. Gavranović je vraćen, jer Mamići su procijenili da boljeg bez odštete na tržištu nema; Čolak ili Marić bi bili preskupi, a upitno je kako bi se prilagodili, a Gavro je „dinamovac” od rođenja, koji ionako nije zaslužio izlaz kroz vrata za poslugu, kako se bilo dogodilo. Srećom, sad je to ispravljeno, a to znači i da će biti odlazaka drugih napadača...


Najkasnije nakon što prođu pretkola, „njušimo” prodaju centarfora „vatrenih” Brune Petkovića, a u Maksimir se nakon što završi sezona vraćaju s posudbe Atiemwen (Lokomotiva) i Andrić (Inter Zaprešić), s Kajzerice dolazi i krilo Kastrati, kao i bek Karačić. Treninzima je već priključen stoper Stefan Milić (20), donedavni kapetan Budućnosti. Na posudbama su i Pinto, Menalo, Knežević, Soldo, Đurasek, teško je prognozirati što će biti dalje s njima...

Od postojećih "nekapitalaca", pak, s obzirom na gužvu na desnom beku i u veznom redu ili visine ugovora, moguća je prodaja Stojanovića (u klubu od siječnja 2016.), Moubandjea (nije pokazao da zaslužuje povjerenje) i spomenutoga Gojaka (ugovor do 2022. ne kani potpisati novi), a morat će se odlučiti i što s Lovrom Majerom (22), koji u dvije godine u plavom dresu nije dobio pravu priliku za napredak. Ako ga se ne vidi kao prvotimca, možda je rješenje posudba, čak i u inozemstvo?


Nakon što su u Velikoj Gorici osvojili bod koji im je matematički garantirao naslov, "modri" su se opustili, ne treba prema pruženom u preostalim kolima suditi tko jest, a tko nije za Dinamo, no da treba provjetriti svlačionicu, treba. Sličan loš završetak sezone "modri" su imali u proljeće 2018., tada su na ljeto otišli, transferima ili posudbama, Benković, Soudani, Ćorić, Sosa, došli Theophile, Dilaver, Leovac, Kadzior, Šunjić, Majer, Oršić, nešto kasnije i Petković, dakle okosnica današnje momčadi, neovisno o treneru Bjelici.


Ovisno o raspletu borbe za 2. mjesto, moguće je i da Atiemwen, Karačić i Kastrati budu ostavljeni Lokomotivi do listopada, pa da se tek tada definira kadar s kojim će Zoran Mamić "napadati" gusti jesenski kalendar na tri kolosijeka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 02:37