MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
DOMINACIJA NA MAKSIMIRU

Mister 100 % je Dinamu održao lekciju: Ovako nešto je zadnji put napravio Zoran Vulić - Ćiri Blaževiću

U Maksimiru je već treći dvoboj zaredom odigrao gotovo u identičnoj postavi i formaciji.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. prosinac 2021. 19:42

Vrime je... Tako smo oslovili kolumnu pred derbi koji je potvrdio da je zaista bilo vrijeme za jednu maksimirsku pobjedu Bijelih u velikom stilu. Pobjedu sa potpisom Marka Livaje i Valdasa Dambrauskasa. "Desetka" Bijelih u prvom je planu sa svojim učinkom na maksimirskoj premijeri, ali ništa manje pohvale nije zaslužio ni Dambrauskas. Trenerski rukopis bio je za čistu peticu, odlikaški.

Litavac je održao nogometnu lekciju Dinamu, kako je Tomić nadvisio Gustafssona u kolovoškom ogledu na Poljudu, tako je Dambrauskas ostavio još snažniji pečat u dvoboju s Kopićem. Od pobjede u travnju 2003. kada je Vulićev Hajduk nadigrao Ćirin Dinamo na zagrebačkom travnjaku (1:0) nismo gledali ovako dominantan Hajduk u najvećem hrvatskom derbiju na Maksimiru. Utakmica slična pobjedi iz rujna 2008, ali ovog puta sa još izraženijom dominacijom Splićana.

Prvi, možda i najvažniji detalj koji je od starta utakmice razlikovao Hajduk i Dinamo prošle nedjelje jest pobjednički gard. Bijeli su u derbi ušli s jasnom željom za pobjedom, tako su se i postavili od prve minute. S druge strane, Kopić je tražio strpljenje opredijelivši se za čekanje prigode koja bi Dinamo od remija usmjerila prema pobjedi. Međutim, Dambrauskas je od početka bio isključiv i određen. Bez kalkulacija je tražio samo pobjedu. Hajduk je u prvim minutama dvoboja djelovao opreznije, jer je više energije trošio na neutraliziranje suparničke igre. Međutim, na početku drugog dijela odlučnost i energija stvorili su razliku. Oslikali su formu u kojoj se trenutno nalaze Hajduk i Dinamo.

Dambrauskas je u drugi dio ušao sa "nulom", ali nije se time zadovoljavao. Tražio je presing, visoko oduzimanje lopte, pritiskanje Dinama. Neposredno prije vodećeg pogotka Hajduk je u tri navrata uzimao loptu na protivničkoj polovici. Dinamo se nije mogao izvući iz tog pritiska, igra se odvijala u 30-ak metara ispred vrata Livakovića. Kopićeva momčad u prvih 15-ak minuta nastavka nije uspjevala prenijeti igru na polovicu odlučnog i nadasve dominantnog Hajduka koji je u tom razdoblju došao do pogotka koji je prelomio susret.

Nema dvojbe, Dambrauskas je odlično pripremio utakmicu. Zatvorio je sredinu Dinama, "ugasio" Ademija preko Marca Fossati koji je odigrao odličnu utakmicu, poglavito u prvom poluvremenu. Bijeli su u tih prvih 45 minuta dopustili Dinamu jednu polukontru (Menalo) i jedan "fliper" iz kornera. Sve ostalo bilo je daleko od opasnosti, daleko od vrata Kalinića. Dinamo je očekivano krenuo po izjednačenje nakon primljenog pogotka, ali što su Modri napravili Hajduku u posljednjih pola sata dvoboja ? Dva prolaza po desnoj strani obrane Bijelih, uputili dvije lopte sa lijeve strane, ali ponovno je Kalinić ostao bez ozbiljnije intervencije. I taj detalj jasno govori koliko je Hajduk bio discipliniran, koliko su igrači imali visoku razinu koncentracije. Pritom je Dambrauaskas logično mijenjao, njegove reakcije s klupe bile su pravovremene. Litavac je duboko bio u utakmici, maksimalno koncentriran kao i njegovi igrači.

Dambrauaskas je definitivno veliki dobitnik derbija. Ne samo zbog pobjede i važnih bodova, već i zbog činjenice da je potvrdio kako može taktički i mentalno pripremiti jaku utakmicu. U sportu je najteže pobjeđivati u seriji, bljesak se može svima dogoditi, ali kod Litavca nije u pitanju jedna epizoda. Njegov Hajduk raste, sazrijeva iz utakmice u utakmicu. Onaj tko pažljivo prati Bijele sjetit će se kako je momčad izgledala u prvom poluvremenu pred dva tjedna na Rujevici i koliko je Hajduk od tada napredovao. U međuvremenu su se hajdukovci punili samopouzdanjem slavljem u Rijeci, pobjedom protiv Istre, prolazom u polufinale Kupa protiv Lokomotive i naposlijetku recentnim uspjehom u derbiju. Uz to, Dambrauaskas polako standardizira startnu postavu i formaciju. "Miksao" je kadar i sustave u dva početna dvoboja na klupi Hajduka, ali u Maksimiru je već treći dvoboj zaredom odigrao gotovo u identičnoj postavi i formaciji. Dimitrov je imao povjerenje protiv Istre i Lokomotive, ali derbi je Litavac povjerio Katiću. Jasno, uz Eleza koji je u derbiju odigrao "profesorski". Svi ostali su bili akteri dviju prethodnih pobjeda.

U proteklih mjesec dana od premijere sa Hrvatskim Dragovoljcem do maksimirskog derbija nanizao je Dambrauskas pet uzastopnih pobjeda, i dalje drži onu titulu Mister 100 %, ali u još jednom detalju je pokazao superiornost. U posljednja dva tjedna Dinamo je igrao sa Osijekom, Genkom, Rijekom i Hajdukom. U četiri susreta na Maksimiru nikoga nije pobijedio, ali samo je Hajduk nadigrao Modre. Jedino je Hajduk dominantno prošao Maksimirom. Osijek je izvukao remi sa 20 % posjeda, Genk je 70 minuta bio u podređenom položaju, dok su prolaz Rijeke spašavale greda (Oršić) i odlični Labrović. Hajduk se nije imao od čega spašavati ni braniti, jer Hajduk je napadao. U konkurenciji četiri jaka protivnika Dinama u identičnim uvjetima na Maksimiru, Bijeli su potvrdili snagu i dominaciju.

Ali, unatoč pobjedama u seriji, usprkos sjajnoj formi i atmosferi, Dambrauskas zna da je njegov posao tek započeo. Hajduk je šampionsku utrku učinio zanimljivijom i neizvjesnom, ali još nije zasjeo na prvo mjesto. Ne treba taj detalj naglašavati treneru Bijelih, Dambrauskas ljestvicu zna napamet.

- Najvažnija je utakmica sa Lokomotivom.

Dambrauskas ne leti, ne podliježe slavlju i euforiji. Njegov je stav skroman i ponizan, ali je zato igra pobjednička. Maksimalno je posvećen radu, ali zar isti pristup nisu imali i njegovi prethodnici. I Gustafsson je cijeli dan provodio na stadionu, u analizama, promatranjima. Razlika nije u količini rada i posvećenosti, razlika je u izvedbi na terenu. Dambrauskas je sa istim kadrom i malim rošadama kreirao pobjedničku momčad punu samopouzdanja. Jednostavno, zar ne ?


Dambrauskas u mjesec dana

- 5 pobjeda u nizu

- gostujuće pobjede protiv Rijeke i Dinama

- ulazak u polufinale Kupa

- Livaja "špica"

- Krovinović "polušpic"


SLOBODNO DO SRIJEDE

Dva dana slobodno dobili su hajdukovci nakon Maksimira. Na trening se vraćaju u srijedu, do tada imaju vremena uživati u pobjedi i regenerirati se od mentalnih i tjelesnih napora u zadnjih 10-ak dana. Od srijede počinje priprema za Lokomotivu, novi zagrebački dvoboj koji se igra u subotu u 15,00 sati u Kranjčevićevoj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 15:07