Ollie O‘Neill

 Screenshot
VEZA ZAGREB-LONDON

Mlada zvijezda i reprezentativac stiže u HNL!? Ovo je prvi rezultat nove suradnje hrvatskog i engleskog kluba

Ofenzivni veznjak prošle je sezone zabio osam golova i imao 10 asistencija u ligi do 23 godine
Piše: Toni RoićObjavljeno: 04. srpanj 2022. 17:45

Od ovoga ponedjeljka do subote, 9. srpnja, momčad Gorice boravit će na slovenskoj Rogli, a na povratku će svratiti u Radomlje i odigrati test-utakmicu s istoimenim slovenskim prvoligašem. Bit će to i posljednja provjera uoči starta sezone i gostovanja u Osijeku za trenera Samira Toplaka, koji je odradio tri tjedna bazičnih i vrlo napornih priprema.

Odigrali su Velikogoričani i četiri pripremne utakmice, tri ozbiljne s prvoligašima i jednu revijalnu sa šestoligašem Kloštrom, ali ni jednu na svom stadionu, tako da navijači Gorice nisu imali prilike pogledati svoje ljubimce i ocijeniti što bi se od njih otprilike moglo očekivati u petoj uzastopnoj prvoligaškoj sezoni.

S obzirom na tri poraza od Lokomotive (0:2), Varaždina (1:2) i Celja (1:2), možda je i bolje da se igralo u gostima jer nitko ne voli gledati posrtaje svog kluba, ali trener Samir Toplak sigurno je dobro uvidio što nije na razini očekivanog. Poslije poraza u Varaždinu ustvrdio je “da nedostaje brzine i okomitosti u igri prema naprijed”, dok je nakon dvoboja u Celju glavnim problemom označio neforsirane pogreške u obrani, ali i lošu realizaciju u napadu. Ipak, izrazio je nadu da će sve biti bolje kada se igrači osvježe nakon tri strašno naporna tjedna rada po paklenim vrućinama.

- Ovoga ponedjeljka ćemo odraditi trening na našem stadionu, otići na zajednički ručak, pa se zaputiti na Roglu, gdje ćemo provesti šest dana. U tom ćemo razdoblju imati mir, radit ćemo na taktičkim detaljima i osvježavati igrače, tako da vjerujem da ćemo sljedeće subote u utakmici protiv Radomlja izgledati kudikamo drukčije i konačno pobijediti - naglasio je Toplak.

Na Rogli će trener Gorice ponajprije tražiti strijelce i napredak u kreativno-ofenzivnim idejama. Poslije odlaska Kristijana Lovrića u veljači ove godine, permanentni problem je realizacija jer centarfori Matar Dieye i Caio Cruz nisu bili na zadovoljavajućem nivou, a Vlatko Stojanovski je ovoga ljeta već napustio klub.

Nova snaga i nada je 19-godišnji Ante Matej Jurić, koji je još na zimu stigao iz trećeligaša Belišća, ali zbog nemogućnosti dogovora dva kluba, nije imao pravo nastupa šest mjeseci. Jurić je u ovim pripremama postigao četiri gola i odmah skrenuo pozornost na sebe, ali ipak je riječ o mladom igraču na kojeg ne treba odmah staviti teret (pre)velikih očekivanja.

Transferi iskusnijih

Stoga Toplak i čelnici kluba intenzivno snimaju tržište i traže barem još jednog provjerenijeg napadača, kao i igrača za krilne pozicije. Predsjednik i sportski direktor Nenad Črnko u opciji ima i engleski Fulham s kojim Gorica ima potpisanu suradnju. Irski reprezentativac do 21 godine Ollie O’Neill (19) trebao bi biti prvi igrač koji će doći u Veliku Goricu, kao dio suradnje s Fulhamom. Riječ je o ofenzivnom veznjaku, koji je prošle sezone zabio osam golova i imao 10 asistencija u ligi do 23 godine.

O’Neill je potpisao profesionalni ugovor s Fulhamom i sada bi mogao doći na posudbu u Turopolje, te ojačati deficitarnu poziciju kreativnog veznjaka. Velikogoričani će i sami pokušati pronaći pojačanja jer su svjesni da ne mogu u sezonu ući u posve pomlađenom sastavu, pogotovo u svjetlu činjenice da bi neki iskusniji igrači poput kapetana Aleksandra Jovičića ili Anthonyja Kalika mogli biti prodani.

Također, unatoč dovođenju Karla Žigera, ostaje pitanje hoće li se dati povjerenje samo dvojici vratara bez prvoligaškog iskustva? Žiger ima 21 godinu, a Jan Paolo Debijađi jednu više, te jedan prvoligaški nastup u prošlom prvenstvu. Žiger je pak branio u 2. slovenskoj ligi u 16 utakmica, a prije samo u mlađim kategorijama londonskog Chelseaja. Nitko nije postao igrač bez da je dobio priliku, pa neće ni ova dvojica, ali rizik ipak ostaje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 13:42