Zoran Mamić
 GORAN MEHKEK/CROPIX
NAGOVARANJE USPJELO

Modri imaju novog trenera, evo zašto je to loša vijest za Hajduk! Ne može se tome veseliti ni Tudor...

Dinamo je pod Mamićem uvijek pružao dobre partije u velikim derbijima s Hajdukom.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. srpanj 2020. 15:31

Zoran Mamić novi je trener Dinama! Barem za sljedeća tri kola do kraja prvenstva. Jučer je u Maksimirskoj 128 i definitivno donesena ta odluka. Trebalo ga je nagovarati, jer od prve nije pristao sjediti na klupi. Ideja je bila da sudjeluje u pripremi utakmice s Damirom Krznarom i Alenom Peternacom, ali da ne bude prisutan na klupi. Mlađi Mamić držao je da će njegov ponovni dolazak na klupu izazvati negativnu atmosferu u javnosti, pa je htio izbjeći tu situaciju. Međutim, na koncu je na inzistiranje klupskih čelnika i svog brata Zdravka, koji ga je nagovarao telefonski, ipak pristao, te će tako voditi veliki derbi protiv Hajduka.

Bez eksperimenata

Kakva će biti daljnja sudbina Zorana nakon što se odigraju ogledi s Hajdukom, Istrom 1961 i Varaždinom? Ideja definitivno nije da on ostane trener Dinama. Modri klub za sljedeću sezonu želi dovesti drugog trenera. Ali, naravno, moramo u obzir uzeti i drugu opciju. Može li se dogoditi za Mamić ostane trener i iduće sezone? Može! Ukoliko Dinamo ne uspije u nakani da dovede trenera kojeg želi, a više neće eksperimentirati s neiskusnima ili onima koji nemaju jako ime, onda je dosta logično da Mamić ostane. Konačno, Mamić je imao odličnih rezultata s Dinamom, dokazao je ne samo u plavom domu da je dobar trener, da itekako razumije problematiku.

Posjeduje autoritet

Uz sve to iznimno poznaje ovu momčad, ima autoritet, tako da tu opciju zaista nije potrebno odbaciti kao nemoguću misiju. Makar, ponavljamo, za sada je ideja da klupu prepusti nekom drugom nakon što završi ova sezona. Sam će se potruditi da nađe neko jako trenersko ime, samo da ne ostane trener, jer drži da ovo nije idealno vrijeme da sjedi na klupi Modrih zbog cjelokupne priče oko prezimena Mamić. Njegov ostanak na klupi bio bi jako osjetljiv i zbog javnosti i medija, to mu je savršeno jasno, kao i ljudima u klubu.

- Situacija je takva da ne smijemo brzati u odluci i dopustiti si krivi korak. Europska natjecanja jako su blizu, a znamo koliko Dinamu i hrvatskom nogometu znači igranje u europskim skupinama. S ove tri utakmice do kraja sezone dobit ćemo na vremenu do konačne odluke tko će voditi Dinamo u sljedećoj sezoni - rekao je Zoran Mamić za klupsku stranicu.

Sada je postavljen za trenera jer se smatra da samo on može u ovom kratkom vremenu stabilizirati momčad, te pripremiti igrača za novog trenera koji će doći nakon njega. U Maksimiru žele da prvaci završe prvenstvo kao - prvaci. Drugim riječima, da pokažu da nisu zaboravili igrati nogomet, te da prestane rasprodaja bodova. Mamić ima zadatak da igrači dignu glavu i nađu nove motive u ove tri posljednje utakmice, kako bi se sezona privela kraju bez trauma.

Loša vijest za Bijele

Tako, eto, Mamić u svoju novu, doduše kratkotrajnu trenersku avanturu u Dinamu kreće u vječnom derbiju s Hajdukom! A to nije dobra vijest za Majstore s mora. Zoran Mamić rekordni je Dinamov trener po broju uzastopnih derbija bez poraza. Pod pojmom derbi smatramo sve službene utakmice Dinama i Hajduka, dakle i u prvenstvu, Kupu i Superkupu. Povezao je 13 derbija bez poraza. U statistiku smo uključili i maksimirski dvoboj 1. kola sezone 2015./16. u kojem su Plavi i Bijeli odigrali 1:1, a Dinamo s klupe predvodio Mamićev asistent Damir Krznar. U to doba Mamić je bio u pritvoru. Uključena je i neodigrana utakmica 16. kola sezone 2014./15. kad su Hajdukovi igrači odbili izaći na teren. Drugo mjesto na toj ljestvici dijele Marton Bukovi i Vlatko Marković s po sedam derbija bez poraza, a slijede Miroslav Blažević sa šest te Nenad Bjelica, Ivica Horvat, Branko Ivanković i Krunoslav Jurčić s po pet uzastopnih utakmica.

Mamić je jedini trener s kojim je Dinamo u samostalnoj Hrvatskoj zabio pet pogodaka u derbiju, jedini je povezao šest uzastopnih pobjeda u derbijima, jedini je koji u svojih prvih 13 derbija nije upisao poraz. Pokleknuo je tek u 14. ogledu, u prvenstvenoj utakmici u kojoj je Fran Tudor zatresao Dinamovu mrežu na Poljudu u četvrtoj minuti za pobjedu Bijelih 1:0.
Dolasku Mamića na klupu Modrih ne može se veseliti niti Igor Tudor. Mamić je protiv Tudora igrao šest puta, ubilježio je pet pobjeda i jedan neodlučen rezultat. Nikada nije izgubio! Ta zanimljivost još je jedna pozivnica za veliki derbi.

Mamić vs. Hajduk (uključena pobjeda 3:0 u neodigranoj utakmici)

14 UTAKMICA
omjer 10-3-1
(ako ne računamo Krznarovih 1:1)

U MAKSIMIRU
7 utakmica
omjer 6-1-0
(ako ne računamo Krznarovih 1:1)

NA POLJUDU
7 utakmica
omjer 4-2-1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:53