Simon Rožman i Antonio Mirko Čolak
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
BIJELI SU NA OKUPU

‘Možda zvuči nerealno, ali želim skupine Europske lige!‘ Kako to ostvariti bez pomoći najboljeg topnika?

Možda on i neće biti jedini koji je na odlasku, ali odlazaka će sasvim sigurno - biti.
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 10. kolovoz 2020. 16:22

Igor Bišćan digao je sidro nakon što je osvojio Rabuzinovo Sunce. Novom treneru Simonu Rožmanu ostavio je u nasljeđe težak teret. Nakon deset mjeseci Rožman je podigao Sunce u ‘šibenskom mraku’. Ima neke simbolike u činjenici da je na Šubićevcu nestalo struje u trenutku riječkog slavlja. Simon Rožman i njegova momčad su cijelu sezonu tražili svjetlo...

S pet pobjeda u pet posljednjih utakmica - peta je bila ona šibenska za Sunce - Riječani su ostvarili sjajan uspjeh. Simon Rožman opravdao je očekivanja. Ostvareni su svi ciljevi. Izborena je europska viza, osvojen je Kup i promovirani su mladi igrači. Naslijedio je Lepinjicu i Smolčića, ali Pandur, junak finala, Braut i Štefulj su njegovi igrači. Poslije šibenskog slavlja Riječani su imali tjedan dana odmora, u nedjelju su se okupili na Rujevici i krenuli put Fužina. Fužine i Vrata do nastavka prvenstva, u subotu protiv Šibenika na Rujevici. Pet dana priprema...

- Nisu to pripreme, želimo se maknuti iz grada, biti malo zajedno. Pokušavat ćemo održavati formu do rujna mjeseca.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Valjda više neće

Sedam kola nastavka sezone do utakmice s Hajdukom i druge pozicije, pa 84 dana korona pauze, deset završnih utakmica i finale Kupa. Čudna sezona...

- Nikad ne reci nikad, ali mislim da se tako nešto ne može više nikad dogoditi. U normalnoj sezoni planiraš mini-cikluse, kontroliraš formu. Bogatiji smo za novo iskustvo.

Koronavirus, rezanje plaća... Deset paklenih mjeseci.

- Došao sam u novu sredinu, nakon adaptacije i upoznavanja odradili smo prve pripreme i stigao je koronavirus... Rezanja plaća, ukidanje premija... Sačuvali smo identitet i integritet ekipe. Bili su jedinstveni, stožer i igrači, cijeli klub, kada je bilo najteže. Tada smo pokazali kako ćemo do ostvarenja zadanih ciljeva. Osvojili smo Kup, na tom putu bili smo bolji od Dinama, Osijeka i Lokomotive. Na Šubićevcu smo sve naplatili, eksplozija kolektivne radosti.

Bilo je sumnji, nepovjerenja u trenera, poglavito nakon prve serije od tri poraza... Pa opet kriza.

- Klub ima projekt, držim se toga. Nemam nikakvih problema s eventualnim odlaskom. U Rijeci su očekivanja velika. Znam da je ranije budžet bio veći, sada u vrijeme koronavirusa teže je dohvatiti zadane ciljeve. Utoliko smo zadovoljniji. Radimo svaki dan koliko možemo i kako znamo... Igrači su prihvatili način rada, rezultat ih je na kraju nagradio.

Klupski projekt

U posljednjoj utakmici prije korona-krize dobili ste Hajduk u najboljoj utakmici, poslije pauze bilo je razdoblje krize...

- Krize rezultata više nego igre. Jednostavno, lopta nas nije slušala. Sjećam se kada je Ivan Mance, nakon poraza u Osijeku došao u našu svlačionicu i rekao: “Zaboravite sve, sada ćemo do kraja sezone dobiti svih pet utakmica, osvojiti Kup. Pet od p-et!” Tako je i bilo. Pali su Dinamo, Hajduk, Lokomotiva... Vjerovali smo, nikad nismo sumnjali u ono što radimo. Povjerenje je bilo obostrano.

U finalu igra nije bila blistava, ali takve je utakmice najvažnije dobiti...

- Tako je. Naučio sam to u Sloveniji. Igrao sam dva finala, jedno dobio. Nije bitno biti drugi ili treći u prvenstvu, najvažnije je osvojiti trofej. Bilo je malo sreće, ali lopta je poštena. Na kraju ti vrati uloženo.

Naslijedili ste Lepinjicu i Smolčića, a promovirali ste Pandura, Štefulja i Brauta. Nikad mlađa Rijeka. Nikad toliko - svoja.

- Klupski projekt. Moramo biti samoodrživi, ali i - pobjeđivati. Mladi su pokazali kvalitetu, ambicioznost na treninzima. Zaslužili su mjesto u momčadi. Nitko im ništa nije darovao. Karakterni su dečki, vole raditi, učiti. To ništa, međutim, ne znači za iduću sezonu. Moraju se izboriti za mjesto. Mladi su imali energiju, stariji iskustvo. Imali smo momčad.

Čolak je zabio 20 golova, na izlaznim je vratima...

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

- Napravio je iskorak. Bio bih sretan da se njegov rad nagradi jednim pravim europskim ugovorom. Radnik, uvijek nasmijan, daje energiju svima. Zaslužuje bolje financijske uvjete i igranje na višoj razini. Nedostajat će nam, ali vidjet ćemo. Možda nije jedini na odlasku. U hodu ćemo rješavati probleme. Ne možemo dovoditi igrače ako ne znamo tko će otići. Ostajemo na onom što imamo. A imamo kvalitetu. Sigurno će biti velikih promjena. Selekcija. Vraćaju se neki s posudbi, druge ćemo dati na posudbu.

Nada živi

Andrijašević bi mogao ostati?

- Andrijašević je igrač kojega bi svaki trener želio na terenu i u svlačionici. Karakter i kvaliteta, lider momčadi. Želio bih da se Andrijašević dogovori s Gentom i Rijekom.

Pet dana Gorskog kotara pa u bitku za bodove, letvica ambicija uvijek je visoko postavljena.

- Borba za vrh ljestvice, želim i skupnu fazu Europske lige. Ne znam koliko je realno, vjerojatno nije, ali zanimaju me samo ciljevi koji su teško dostupni. U prvenstvu je konkurencija sve jača, izazov veći. Napravit ćemo momčad koja će biti konkurentna za sam vrh ljestvice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 01:56