MATIJA DJANJESIC/CROPIX
UVERTIRA ZA FINALE KUPA

Na Rujevici je zabijao Lokomotivi, ali i Rijeci pod Antom Čačićem: ‘U tom su pogledu besprijekorni‘

Rijeka i Lokomotiva sast će se večeras u 29. kolu HNL-a. Bit će to novi susret na europskoj razini.
Piše: Orlando Rivetti/Predrag JurišićObjavljeno: 16. lipanj 2020. 11:48

Nakon dva gostovanja kod ‘davljenika’, Puljana i Varaždinaca, izgubljena dva boda, nema izazovnije utakmice od nadmetanja s Lokomotivom. Suparnikom u finalu Hrvatskog kupa 1. kolovoza, ali i rivalom u nadmetanju za drugo mjesto koje donosi kvalifikacije za Ligu prvaka. Ali, najveća novost post-koronavirusa jest - povratak navijača.

Lokosi znaju što hoće

Rujevica kao u dobra stara vremena, 8. ožujka, kada je Hajduk bio na koljenima...

- Gledatelji su inspiracija. Bez njih je otužno, sve je nalik nekakvim prijateljskim ogledima. Vjerujem da ćemo se s njihovim dolaskom i mi ‘probuditi’ u odnosu na onaj remi u Varaždinu. Lokomotiva je odlična momčad, mladi i brzi igrači. Imaju odličnog trenera Tomića. Znaju što hoće u svakom trenutku utakmice. Mi smo, međutim, na potezu. Moramo pokazati snagu, onu energiju prije stanke zbog koronevirusa - govori Franko Andrijašević, čovjek koji je nosio dres Lokomotive, na posudbi iz Dinama, prije nego što ga je sudbina poslala na Kvarner. Bio je najbolji igrač šampionske Rijeke, prvi strijelac sa 16 golova...

Zanimljivo jest da je Andrijašević u prvoj utakmici na Rujevici, 2. kolovoza 2015. godine, zabio prvi gostujući pogodak u dresu Lokomotive! Rijeka je dobila 3:1, trener Lokomotive bio je kasniji izbornik Ante Čačić. Uz Andrijaševića igrao je Luka Capan.
Lokomotiva je bila i prvi Rožmanov suparnik na debiju na domaćoj utakmici. Nije bilo pobjednika (1:1), Andrijašević je zabio za Rijeku, a Uzuni za Lokomotivu u listopadu prošle godine...

Lokomotiva stiže na Rujevicu nakon što je uzela mjeru - Dinamu!

- U pobjedi nad Dinamom pokazali su kvalitetu. Mogu se nadigravati, taktički su besprijekorni, imaju ubojitu tranziciju. Munjevitu kontru.

Rijeka na potezu

Kaže da su protiv Dinama sve preokrenuli u posljednjih pola sata.

- Pripremamo se za utakmicu sa suparnikom koji zaslužuje maksimalan respekt. Što znači detaljnu pripremu. Znamo koliko su jaki, ali naša je momčad na potezu. Pripremit ćemo se, vjerujemo u ono što radimo. Pokušat ćemo napraviti strategiju za ovu utakmicu. A najbolja vijest je da se vraćaju gledalji. Prije pandemije na Rujevici je atmosfera bila sjajna, poglavito kada smo bili u problemima. Navijači su nas izvlačili iz krize... Nema traume zbog remija u Varaždinu, igrači odlično rade, uvjeren sam da će se to preslikati na teren u utorak navečer. U pravom derbiju vidjet ćete odličnu Rijeku - govori Simon Rožman.

Pravi izazov

U Varaždinu je Rijekin trener morao napraviti pet izmjena. Većinu zbog ozljede igrača. Tako večeras, osim Raspopovića, sigurno neće biti Štefulja, a najvjerojatnije ni Capana. Reći će Rožman kako su njegovi igrači dobili ‘batine’ u Varaždinu, tek nakon posljednjeg treninga znat će kakvo je stanje u ambulanti doktora Bobana Dangubića i čudotvornih fizioterapeuta. Odabrat će Rožman zdrave i maksimalno spremne. Kiks nje dozvoljen.

- Igrači su samokritični, vidjeli smo u Varaždinu što nije valjalo. Ali nije bilo sve za baciti. Slika utakmice bila bi puno ljepša da smo iskoristili neku od prilika u posljednjih dvadesetak minuta. Sadržaj nije još pravi, ali na dobrom smo putu. Napredujemo. Nastavak sezone će pokazati našu snagu, za europske kvalifikacije bit ćemo spremni. U utorak je, međutim, na meniju Lokomotiva. Pravi izazov - rekao je na kraju Rijekin trener Simon Rožman.

Kada je Andrej Kramarić utrpao peticu

Sedmog studenoga, prije šest godina, Rijeka je na Kantridi napunila mrežu Lokomotive - 6:0! Zanimljivo je da je čak pet golova postigao Andrej Kramarić. U polusezoni je napustio Rijeku, ali je s 21 pogotkom bio uvjerljivo najbolji strijelac HNL-a. Mrežu Lokomotive je na toj utakmici čuvao Riječanin Simon Sluga. Bio je na posudbi u Lokomotivi.

Imat ćemo odgovor na svaku riječku igru

Lirim Kastrati i Indrit Tuci odradili su protiv Dinama utakmicu neigranja zbog žutih kartona i trener Lokomotive Goran Tomić može računati na spomenuti dvojac za okršaj s Rijekom. No, neće biti Atiemwena, koji je dobio jak udarac u koljeno, nedostajat će i ozlijeđeni Sammir, a iako su se Budimir i Vojković nakon oporavka uključili u puni ritam treninga, još ne konkuriraju za sastav.

- Raspoloženje je odlično, samouvjereni smo i pokušat ćemo ostati neporaženi. Ova utakmica sa sobom nosi dvostruku nagradu, u izravnim okršajima bodovi mogu biti dvostruko vrijedni zbog ukupnog međusobnog omjera - kaže Tomić.

Hoćete li se Riječanima pokušati nametnuti većim posjedom lopte ili ćete svoju priliku tražiti u kontrama?

- Pokazali smo da se možemo dobro snaći u obje situacije, i kad igrački dominiramo, ali i kad malo pričekamo suparnika, pa mu zaprijetimo protunapadom. Naša je igra prepoznatljiva, zna se što nam je najjače oružje, a posebno me veseli što smo i protiv naših najjačih momčadi pokazali da možemo izlaziti visokim pritiskom na suparnički posljednji obrambeni red. Vidjet ćemo kako će se odvijati stvari na Rujevici, u svakom slučaju vjerujem da ćemo imati odgovor na svaki način igre domaćina.

Ova će utakmica biti svojevrsna uvertira vašem okršaju u finalu kupa s Rijekom. Može li utakmica u utorak uopće imati nekih sličnosti sa šibenskim finalom 1. kolovoza?

- Ne vjerujem. U Šibeniku će to biti neka sasvim druga priča. Nema nikakvog skrivanja, a do finala kupa imamo još dosta vremena - rekao je Tomić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 00:07