Jorge Silas
 OZAN KOSE Afp
SAMO ZA SN

‘Nekad više razmišlja o igri nego o rezultatu‘: Bivši sjajni dinamovac o izglednom novom treneru Hajduka

Nekoć stoper Dinama, Portugalac koji je s budućim splitskim trenerom dijelio svlačionicu u Maritimu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. siječanj 2021. 16:37

Za sva portugalska pitanja najbolji je sugovornik, sve prati, sve zna. Tako smo i ovoga puta okrenuli broj Antonia Leonela Vilara Nogueire Souse, poznatijeg kao Tonel. Bivši Dinamov stoper, po mnogima jedan od najboljih stranaca koji su u ovom stoljeću igrali u Maksimiru, znao je zašto zovemo, Jorge Manuel Rebelo Fernandes, poznatiji kao Silas, pojavio se kao izgledni, novi trener Hajduka, sunarodnjak, Portugalac.

- I moj bivši suigrač! Da, igrali smo zajedno, u Maritimu godinu dana, još tamo 2005. Bio je dobar igrač, “osmica” ili “desetka”, tehnički dobar, to mu je bila najveća vrlina. Volio je igrati, imati loptu u nogama. A takav je ostao i kao trener - priča Tonel, koji nam je dodatno približio čovjeka koji je postao tema dana u našoj nogometnoj javnosti i među navijačima Hajduka.

- Dakle, njegova je filozofija - igra. Od golmana, po zemlji, što više igrati i igrom dolaziti do gola. Pokazao je to u Belenensesu, tamo je bio i relativno uspješan, jer to je klub koji nije u vrhu, ne bori se za trofeje i tamo je Silas, kao mladi trener, dobio priliku da iskuša svoju ideju. Ali, u Sportingu to ipak nije prošlo samo tako, Sporting je ipak veći klub, drugačija su očekivanja, na kraju rezultat nije bio kakav je trebao biti i Silas je otišao. Ponekad je više razmišljao o igri, nego o rezultatu.

Kako to, zar je bio zadovoljan ako je izgubio utakmicu, a igrao dobro?

- Ma, dobro, nisam mislio baš na taj način, da je bio sretan ako je izgubio, svjestan je da je rezultat na kraju najvažniji. Ali, on je tip koji će nakon pobjede od 1:0 ili 2:0 reći da nije zadovoljan ako momčad nije dobro igrala, ako igra nije bila tečna kako je on to zamislio. Voli igru po zemlji, više nego po zraku, bez puno preskakanja, i ako to ne izgleda lijepo, onda ga ni pobjeda sasvim ne ispunjava.

Međutim, Hajduku sad treba rezultat, Splićanima je cilj izboriti Europu, nema nijedan trener previše vremena za stvaranje igre, prvo treba stvoriti rezultat.

- Ne znam kakav je sad Hajduk i kakve igrače ima, ali vidim da je tek peti na ljestvici i znam iz doba kad sam igrao u Dinamu da to nije dobro za splitski klub. Kako će se Silas snaći na Poljudu ako dođe i hoće li moći ostvariti ciljeve, to ja ne mogu znati. Ali, znam da se radi o čovjeku koji je inteligentan, pametan i ako dolazi u Hajduk onda će sigurno znati i da se mora prilagoditi onome što će tamo imati. Njegova filozofija je takva, on joj je obično dosljedan, međutim, iskusniji je nego što je bio, to je sigurno, naučio je nešto u Sportingu, trenerski je sigurno zreliji.

image
Tonel je ostavio duboki trag u Dinamu
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Znači, mogao bi u Hajduku mijenjati svoju nogometnu ideju?

- To nisam rekao, ali ako pristane na dolazak u Split, na polusezoni pred sam početak natjecanja, znajući koji su ciljevi kluba i kakva su očekivanja, onda znači da je i donekle upoznat sa situacijom u svlačionici, kakve igrače ima i traži li sve to od njega da malo odustane od svojih postulata. Ponavljam, vjerujem u njegovu pamet, da će napraviti ono što treba da bi u Hajduku napravio rezultat, pa ako će morati i malo mijenjati svoje zamisli... Ja ne znam dovoljno dobro Hajduk da bih mogao reći ima li tamo igrača koji mogu slijediti njegovu viziju, to će on vidjeti ako prihvati posao.

Mnogi će reći da su Hajduk i Sporting slični klubovi, premda je Hajdukovim navijačima draža Benfica. Velikani u svojoj zemlji, s uvijek velikim pritiskom i očekivanjima, ali već dugo bez pravog trofeja i rezultata?

- U Portugalu su Porto i Benfica ipak ispred Sportinga, i po broju navijača i po trofejima, pa je Sporting ipak “broj 3”. Ali, slažem se da je pritisak rezultata uvijek prisutan, navijači puno očekuju, samo jedan naslov prvaka u zadnjih 20 godina sigurno je premalo. Zato su ponekad i razočaranja bila velika, doživio je to i Silas i, kažem, iz toga nešto i naučio. A kad već pričamo o Sportingu, sad je taj klub vodeći na ljestvici, ima četiri boda više od Porta i Benfice, u dobroj je poziciji. Po meni jedan od razloga što je Sporting dobar jest i što nema publike, pa nema i tog navijačkog pritiska, igračima Sportinga možda je lakše igrati u takvim uvjetima. Ne znam točno kako je u Splitu, ima li sličnosti i koliko, no u svakom slučaju, ne sumnjam da će se Silas dobro raspitati o onome što ga čeka. On je sigurno bolji trener sad nego što je bio prije godinu dana, a pogotovo na početku karijere u Belenensesu. U njegovo nogometno znanje ne sumnjam - podvukao je Tonel.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 14:14