VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
ZVUČI NESTVARNO

Nevjerojatan podatak uoči sudara Hajduka i Rijeke! Evo koliko su puta slavili Bijeli u zadnjih 8,5 godina

Bišćan je samo nakratko dozvolio Hajduku da zaliječi rane, no Rožman je nastavio gdje je Kek stao...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. prosinac 2020. 18:44

Matjaž Kek opet je glavni akter hajdučke priče. Međutim, ovoga puta nije u ulozi prvog kandidata za klupu Bijelih, nego se uoči jadranskog derbija prisjećamo kako je Rijeka prolazila nakon Keka u susretima s Hajdukom. Pet i pol godina vodio je slovenski stručnjak momčad s Kvarnera, osvajao s Riječanima naslove prvaka i pobjednika Kupa.

Od Hajduka nije izgubio četiri i pol godine, u tom razdoblju nanizao je 15 utakmica bez poraza, do studenoga 2017. kada mu je Kopićev Hajduk pobjednički prošao Rujevicom zgodicima Tome Bašića i Ante Ercega (2:1), uz promociju mladog, do tada nepoznatog vratara Karla Letice. Ukupno je Kek čak 19 puta vodio Rijeku u jadranskim derbijima, upisavši pritom čak 12 pobjeda, šest remija i jedan spomenuti poraz. Što su napravili njegovi nasljednici? Puno manje nego Kek, ali drukčija je i momčad Rijeke u “post Kekovom” razdoblju.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Splitska posrtanja

Igor Bišćan naslijedio je Keka na klupi Rijeke u listopadu 2018. godine. U prvoj utakmici na praznom Poljudu (kazna, a ne korona!) odigrao je Bišćan 1:1 protiv iskusnog Vulića na klupi Hajduka. Novi remi upisao je na Rujevici protiv Oreščanina (0:0), a zatim je izgubio 0:4, ponovno od Oreščanina, na Uskrsnu subotu 2019. godine.
Još jedan remi upisao je Bišćan prije odlaska u mladu reprezentaciji Hrvatske, odigrao je 1:1 na Rujevici protiv Burića. Dapače, izvukla se Rijeka u doba kada se još nije primjenjivao VAR, jer da je bilo VAR-a, došao bi Hajduk do kaznenog udarca i mogućnosti za pobjedu.

image
ANDER GILLENEA

U svakom slučaju, Bišćan je kormilo Rijeke napustio bez pobjede u jadranskom derbiju. Tri remija i jedan poraz, ali Bišćana je naslijedio novi Slovenac na klupi. A Slovenci očito imaju recept za Hajduk. Barem kada sjede na trenerskoj klupi Rijeke...
Simon Rožman nije mogao poželjeti bolju premijeru u jadranskom derbiju. Došao je prvog dana prosinca na Poljud, te jeseni neosvojivu tvrđavu, jer Burićev Hajduk je bio u seriji od osam domaćih pobjeda. Ali, Rožman je poput Keka pronašao formulu uspjeha.


Tvrda obrana, brza kontra i nadasve strpljenje. Do 83. bilo je neizvjesno, Rijeka je čuvala 1:0 i onda u zadnjih 10 minuta, uključujući i nadoknadu, stigla do 4:0. Tko je mogao slutiti da će to biti tek uvod u Rožmanovu seriju. Nakon splitske pobjede slijedilo je 2:0 na Rujevici u posljednjoj utakmici prije stanke zbog korone, a onda uz veliki osmijeh sreće, golom Galovića u sudačkoj nadoknadi za 3:2, u srpnju je Rožman ponovno slavio na poljudskom stadionu. Prvi put protiv Burića, a ovog ljeta kontra Tudora, koji je tako ostao bez boda u dva odrađena jadranska derbija prošle prvenstvene sezone.
Kek je imao omjer 12-6-1, a nakon slovenskog trenera, kojeg danas i Hajduk želi vidjeti na svojoj klupi, slijedilo je 3-3-1. Malo se toga promijenilo, Splićani i dalje imaju samo jednu pobjedu. Doduše u manje pokušaja, ali kada pogledamo što se zbivalo od Keka do danas, u tih je 26 jadranskih derbija Rijeka ostvarila 15 pobjeda uz samo dva poraza.
Kontinuitet nije slučajan, no je li ipak došlo vrijeme da se u nadolazećem razdoblju počne pisati jedna nova tradicija?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:36