Matija Djanjesic / CROPIX
ŽIVOT U IZOLACIJI

NOGOMETNI FANATIK S RUJEVICE POPUT 'EL LOCA' ŽIVI NA STADIONU Iselio je iz ureda predsjednika kluba koji je zatočen u Dubaiju!

Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 26. travanj 2020. 22:16

Sky boxovi, ured predsjednika Damira Miškovića (do njega je onaj sportskog direktora Srećka Juričića), u hrvatskom sportskom biseru, stadionu i kampu na Rujevici. Riječkoj “Bombonieri”! Simon Rožman iselio je svog poslodavca Miškovića, inače zatočenog u Dubaiju, i od ureda iz kojeg se s jedne strane vidi glavni teren, a s druge dva pomoćna terena i puca pogled na cijeli Kvarnerski zaljev napravio svoj dnevni boravak.

Zajedno s Kačičnikom

U izolaciji po povratku iz Slovenije Rijekin trener šesti dan živi na stadionu. Kontrolira situaciju iz daleka, na terenima posao odrađuju Matrljan i Naglić, jedan od pomoćnih trenera, odnosno stručnjak za tjelesnu pripremu.

Rožmanu nije prvi put da zbivanja na terenu mora pratiti iz - svečane lože. Bilo je tako i na njegovu debiju kao treneru Rijeke u Varaždinu kada nije mogao sjediti na klupi zbog starog grijeha iz Slovenije. U Varaždinu je Rijeka 28. rujna prošle godine dobila 2:0 s Rožmanom daleko od terena, momčad je “uživo” vodio njegov pomoćnik Aleš Kačičnik. Sada su zajedno u dvotjednoj izolaciji.

Rijeka, 061019.
Stadion Rujevica.
Utakmica 11. kolo, 1. HT HNL, HNK Rijeka - Lokomotiva.
Na fotografiji: Simon Rozman, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Rožman kao Marcelo Bielsa, legendarni Argentinac, El Loco, iz Rosarija. Bielsa je, kada je za to imao mogućnosti, uvijek spavao na stadionu. A čim bi dobio otkaz odselio u neki hotel uz aerodrom. Treninge je znao voditi sa stabla. A prije godinu i pol dana darovao je 2,5 milijuna dolara svom prvom klubu Newell’s Old Boys, da bi izgradio hotel sa pet katova za igrača.

Simon Rožman je kao i Bielsa, nogometni fanatik. Živi nogomet, hrani se taktikom začinjenom psihologijom...

Rijeka je u Rujevicu uložila 26 milijuna eura. Mišković je razmišljao i o izgradnji hotela odmah do glavnog stadiona. Igrači ne bi trebali u karantenu po opatijskim hotelima, živjeli bi i čekali utakmicu na - stadionu.

Pet godina od prve utakmice na Rujevici bit će 2. kolovoza. Rijeka je tada dobila Lokomotivu (3:1), koju je vodio kasniji, a a sada već bivši izbornik Ante Čačić. Za Lokose su igrali sadašnji igrači Rijeke Andrijašević i Capan, a na klupi je o Puljić.

Franko Andrijašević strijelac je prvog gola za gostujuću momčad. Nije tada znao da će Rujevica uskoro postati mjesto njegove najveće sreće. Nakon što su ga iz Hajduka slali u Dugopolje, iz Dinama u Lokomotivu, u dresu Rijeke 2017. godine osvojio je dvostruku krunu! Bio najbolji igrač HNL-a. Posudbe su njegova sudbina i sada je na Rujevici kao igrač - Genta. Ali to je druga priča..

Andrijašević 16, Gorgon 12, Bezjak i Gavranović po 11 golova. Točno 50 u šampionskom sastavu Rijeke.

Još samo devetka

Traži se još samo “devetka”

Prskalo, Ristovski, Župarić, Mitrović, Zuta - Kreilach, Moises - Vešović, Andrijašević i Anas Sharbini, deseti je od jedanaest igrača idealnog sastava Rijeke posljednjeg desetljeća koji biraju navijači. Traži se još samo “devetka”.

Razdoblje je to u kojem je Rijeka osvojila prvenstvo, tri Hrvatska kupa, Superkup, triput igrala skupnu fazu Europske lige.

Tko je najbolja devetka? Ponuđeni su: Čolak, Benko, Gavranović, Bezjak, Kramarić, Đalović, Balaj i Krstanović. Čolak je ove godine srušio Bjelicu u Kupu, matirao Hajduka, nakon što je kod Bišćana potpisao osvajanje Kupa u puli protiv Dinama. Kramarić se preporodio u dresu Rijeke, u sezoni 2014./15. postigao je 21 pogodak u pola sezone... Lav Benko bio je prvi strijelac (18), prve Miškovićeve europske godine...

Službena statistika najboljih strijelaca HNK Rijeka nudi poredak: Bursać 90, Veselica 83, Osojnak 78, Radović 56... Kvarner je osnovan 1946. godine, od 1954. zove se Rijeka, a od 1994. nosi današnje ime - Hrvatski nogometni klub Rijeka

Killer Volk

Ako je Fiumana, osnovana 1926. godine, a dvije godine poslije igrala je talijansku Serie A (posljednju u dvije skupine), preteča današnje Rijeke, onda imamo još jednog - killera. Rudija Volka. Riječanin koji je za Fiumanu u dva ciklusa zabio 90 golova. Rijeka je tada bila pod Italijom. Volk je služio vojni rok u Danteovu gradu i igrao za Fiorentinu pod lažnim imenom - Bolteri. Proslavio se u Romi. Zabio je prvi gol u povijesti kluba, prvi gol u derbiju s Laziom... Bio je najbolji strijelac Serie A prije devedeset godina s 29 golova. Sa 106 pogodaka u 161 utakmici u dresu Rome treći je strijelac u povijesti kluba iza Tottija i Pruzza...

U Rijeci se nogomet igrao i prije oslobođenja 1945. godine. Cantrida je bila tvornica radosti. Volk je samo jedan od brojnih Riječana koji su karijeru napravili na Apeninskom poluotoku. Za šest godina bit će stota obljetnica Fiumane, Kvarnera, Rijeke... Pod stijenama Kantride do otvaranja Rujevice snova.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 03:37