Trener Mario Kovačević s nogometašima Varaždina na Kupresu

 Snimio: Miljenko Karačić
NAPADAČKI NOGOMET

Novi hrvatski prvoligaš rastura u BiH: Zabili čak devet golova bivšem Dalićevom klubu, a Veležu - tri!

‘U Hrvatskoj se izdvajaju četiri kluba koji se bore za vrh, ali u jednoj utakmici možemo i protiv njih‘
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 06. srpanj 2022. 11:19

Nakon dva tjedna rada u svome gradu, nogometaši povratnika u elitni rang HNL-a, momčadi Varaždina, od prošle su srijede na Kupresu, gdje na svježem zraku na 1.900 metara nadmorske visine love svježinu za novu sezonu. Trener Mario Kovačević, koji jako dobro poznaje ove prostore jer je djetinjstvo proveo u Doljanima, a odrastao u Sarajevu, zadovoljan je pripremama.

- Vrijeme brzo prolazi. Već su tri tjedna priprema iza nas. Dečki dobro rade, imamo ovdje idealne uvjete za rad, lijepo vrijeme, dosta svježine, nije sparno kao u Varaždinu, tereni su u dobrom stanju i, što je vrlo važno, imamo kvalitetne protivnike. Već smo igrali protiv pobjednika Kupa BiH Veleža i pobijedili 3:0, bili smo potom gosti drugoligaša Troglava 1918 u Livnu, za utorak smo imali dogovoren dvoboj u Tomislavgradu protiv premijerligaša BiH Posušja, a danas krećemo doma - kaže Kovačević.

S Veležom ste odigrali odličnu utakmicu, pobijedili 3:0, mogli ste zabiti i više golova?

- Zadovoljan sam kako smo odigrali. Ovdje su nam pričali da je Velež izuzetno jak suparnik s iskusnim igračima i trenerom Amarom Osimom. Međutim, to nas nije zastrašilo, dobro smo se postavili od prve minute, držali dogovora, krenuli otvoreno. Postigli smo tri pogotka, pogodili gredu i imali još bar toliko dobrih prilika. Ne treba iz ovog izvlačiti sad neki poseban zaključak, pripremne utakmice su jedno, prvenstvene nešto sasvim drugo...

image

Trener Varazdina Mario Kovačević jako dobro tehnicira loptom

Snimio: Miljenko Karačić

Jeste li kompletirali kadar? Ostali ste bez vratara Karla Sentića, koji se vratio u Hajduk, nema više ni stopera Mateja Senića, koji je prešao u mostarski Zrinjski...

- Najvažnije je da smo zadržali kostur momčadi koja je izborila povratak u Prvu HNL. Odlazak Sentića i Senića jest hendikep, no dobili smo tri nova igrača - Jozu Stanića, koji je stigao iz Augsburga i ima iskustva u Bundesligi, zatim mladog napadača Karla Perića, koji je stigao iz Hrvatskog dragovoljca, te Filipa Brekala, koji je došao na posudbu iz Dinama. Sve su to mladi igrači, željni dokazivanja. Uprava radi na dovođenju još dvojice iskusnijih igrača, prijelazni rok tek je počeo.

Kakve su ambicije u Prvoj HNL?

- Prije svega želimo igrati dobar nogomet. Naravno, bit će teže nego u Drugoj HNL jer je ovo jače natjecanje. Naša je želja plasirati se u sredinu ljestvice. U Hrvatskoj se zadnjih godina izdvajaju četiri kluba koji se bore za vrh. S njima se ne možemo nositi u 36 kola, premda u jednoj utakmici možemo igrati protiv svakoga. Bit ćemo spremni, jedva čekamo početak prvenstva - kaže Kovačević.

Slično razmišlja i kapetan momčadi iskusni Igor Postonjski...

- Pripreme idu zaista u vrhunskom tonu. Uvjeti za rad su super. Ugodno smo iznenađeni Kupresom, ovdje smo našli potreban mir da se što bolje pripremimo za početak prvenstva, koje otvaramo 17. srpnja na našem stadionu protiv Slavena Belupa i svi nestrpljivo čekamo taj dan. Nas je u Drugoj HNL krasilo veliko zajedništvo i naša je želja prije svega da to zajedništvo prenesemo u HNL. Okosnicu momčadi smo zadržali i to može biti naša prednost jer su ovog ljeta Slaven Belupo, Istra 1961 i Šibenik puno mijenjali - kaže Postonjski.

U pripremnoj utakmici s Veležom, mrežu vratara Mostaraca Slaviše Bogdanovića lijepim je pogotkom načeo 23-godišnji Ivan Posavec, koji je veliki optimist uoči sezone Varaždina u HNL-u.

- Radimo zaista odlično. Kroz ove pripreme fokusirani smo prije svega na podizanje tjelesne spreme. Prva liga je zahtjevnije natjecanje i želimo biti spremni u svakom pogledu. Okosnica momčadi je tu. Imamo i mladosti, i poleta, i iskustva, i individualnu kvalitetu da se nosimo s prvoligašima. Ovdje su uvjeti idealni. Bio sam na Kupresu i prije dvije godine, također kad smo iz Druge lige ušli u Prvu HNL, a sada tu želimo ostati i dulje - kaže Posavec.

Kakav Varaždin mogu očekivati navijači u idućoj sezoni?

- Mogu očekivati Varaždin koji igra dobar nogomet. Mi smo prošle sezone bili među najgledanijim momčadima iako smo igrali u Drugoj ligi. Navijači su naš veliki forte, istinski dvanaesti igrač. Mi ćemo se potruditi da ih obradujemo pozitivnim rezultatima, sa što manje stresa. Naravno, neće biti lako jer su sve momčadi u Prvoj ligi HNL kvalitetne, liga iz godine u godinu jača, ali mi vjerujemo u sebe, puni smo samopouzdanja i optimizma i vjerujemo da ćemo zadržati prvoligaški status - zaključuje Posavec.

Igrat će napadački nogomet u HNL-u

Ako je suditi prema pripremnim utakmicama u BiH, Varaždin će igrati napadački. U 3:0 pobjedi protiv Veleža u subotu pogotke su postigli Ivan Posavec, Karlo Perić i Niko Domjanić.

U nedjelju je Varaždin bio gost Troglava 1918 u Livnu. Na stadionu Zgone u Livnu varaždinska je momčad pobijedila s čak 9:1 domaćeg drugoligaša u kojemu je prve nogometne korake načinio i hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Tri pogotka postigao je Niko Domjanić, dva Noa Vugrinec, a po jedan Andris Herrera, Leon Belcar, Ivan Canjuga i Mateo Topić. (mik)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 07:38