Mirko Antonio Čolak u odličnoj je formi
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
‘Dinamit u kopačkama!‘

‘On mi je najteži protivnik u HNL-u! A uzor? Najviše sam fasciniran samo s jednim bivšim Vatrenim!‘

‘Zabiti Hajduku i Dinamu ispunjava me zadovoljstvom! Srce zaigra‘, kaže sjajni napadač Rijeke za SN
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 23. srpanj 2020. 12:18

Nijemac u glavi (po rođenju), Hrvat u srcu. Antonio Mirko Čolak, dinamit u kopačkama, Rijekin topnik, golovima želi otvoriti ona čarobna Dalićeva vrata reprezentacije. Jednom je dobio pretpoziv...
Na splitskom Poljudu je zabio dvaput za pobjedu Rijeke nad Splićanima. Sve je na kraju zasladio Nino Galović, dotukao Hajduk, ali Čolakovi su golovi u razdoblju do odmora usmjerili utakmicu.

Rijekin je napadač u najavi jadranskog derbija pričao o golovima i pobjedi njegove momčadi na vrućem Poljudu, protiv osokoljenog Hajduka, nakon što su Tudorovi vojnici protutnjali Maksimirom. Samouvjeren.
- To je moj pristup utakmici, moja psihološka priprema. Da ću postići pogodak i da će Rijeka pobijediti...

Čekao sam taj ubačaj

Zabiti dvaput na Poljudu je poseban osjećaj. Iako bi, jamačno, bilo puno ljepše pred prepunim stadionom. Golovima utišati domaće navijače.

- Zabiti Hajduku i Dinamu ispunjava me zadovoljstvom. Srce zaigra. Tužno je igrati na praznom stadionu, ali važnije mi je zadovoljstvo navijača Rijeke ispred malih ekrana, po kafićima, od toga da sam rastužio suparničke navijače. Dovoljno sam u Rijeci da sam shvatio koliko je Riječanima stalo do uspjeha u jadranskom derbiju.

U momčad se vratio Štefulj i kod drugog gola aktivirana je uigrana kombinacija. Štefuljeva ljevica, Čolakova glava...
- Sve je bilo dogovoreno. Čekao sam taj centaršut, kao što je on dugo čekao tu loptu. Radili smo na tome na treninzima. Otprilike znam gdje će doletjeti njegove lopte. Bio sam tamo gdje je trebalo...

Prvi je puta ta kombinacija srušila Dinamo u četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa na Rujevici (1:0).
- Naša prva kombinacija. Pa protiv Slavena Belupa, i sada na Poljudu. Nema slučajnosti. Bila je to prva utakmica nakon promjene sustava u 3-5-2, priliku je dobio Štefulj.

Je li draža ona pobjeda nad Dinamom, od ove sada na Poljudu?
- Zadovoljstvo je isto. I onih 2:0 u prvenstvu protiv Zagrepčana. Potvrda da vrijedimo. Sada se pobjedom otvorila mogućnost da se vratimo u borbu za drugo mjesto. Pokazali smo karakter i kvalitetu. U posljednjem kolu moramo dobiti Puljane. Ostalo nije u našim rukama. Moramo čekati ishod iz Osijeka, gdje Slavonci igraju s Lokomotivom. Ali, najvažnije je da smo opet u igri. Na žalost onih koji su nas otpisivali.

Krize su razumljive

Četiri gola u tri utakmice. Dinamu na Rujevici, Interu u Zaprešiću i sada Hajdukau Nakon pet kola apstinencije. Krenulo je...
- Krize su razumljive, a jedini lijek je - rad. Pojačati intenzitet treninga. To je život napadača. Znao sam da će krenuti... Dobro je da je to sada. Imamo dvije bitne utakmice, s Istrom za bodove i finale Kupa s Lokomotivom. Dvije utakmice koje moramo dobiti i zasladiti sezonu.


Osijek - Lokomotiva?

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

- Ne možemo utjecati, na razmišljam o tom susretu. Fokusirani smo na Istru. I nakon toga finale Hrvatskog nogometnog kupa. Trofej je ono što želimo. Navijači i cijeli grad. Žao nam je što će se u Šibeniku igrati bez navijača. Bit će uz nas ispred TV ekrana. Zajedno ćemo osvojiti Rabuzinovo Sunce. Šteta što nisu mogli biti s nama na Poljudu, slaviti s nama.

Hajduk je ove sezone svladan triput, 4:0, 2:0 i 3:2!
- Nadigrali smo ih u svakom pogledu, napunili im mrežu do vrha. Lijepo smo se zabavljali. U sjajno pripremljenim utakmicama od strane našeg trenera Rožmana i stručnog stožera. U svakom smo trenutku znali što nam je činiti. I u krizi smo znali da ćemo opet krenuti pobjedničkm stazama.

Protiv kojeg je suparnika najteže igrati?
- Kevina Theophile-Catherinea iz Dinama! Imamo puno čvrstih duela, a najviše mi se sviđa to što se poslije utakmice rukujemo i kažemo: Bilo je dobro! Tučnjava na terenu, ali znamo da je to naš posao, nema zle krvi...


Sledili ste se kada je Batinić na Poljudu pokazao crveni karton?
- Bio sam šokiran! Rekao sam mu odmah da nije crveni, neka pogleda VAR. Nije bilo namjere. Takvi su dueli koje vodim. Čvrst sam. Nisam nikada dobio izravni crveni karton.

VAR vam je protiv Gorice uzeo jedan gol, sada je poništo crveni karton...
- Dio našeg novog nogometa. Budućnost, sigurno velika pomoć sucima.


Marić 19, Caktaš 18, Čolak 16 golova... Još 90 minuta.

- Nogomet ponekad piše prekrasne priče... Zašto u zadnjem kolu ne bih zabio tri gola...


Do sada ima 16 kao što je Puljić imao prošle sezone, odnosno Heber prije dvije godine i Andrijašević one šampionske sezone.
- Zadovoljan sam sezonom. Još poneki gol... Pa ćemo podvući crtu.

Priča o Čolaku i Dinamu?
- Istra i Lokomotiva su moja preokupacija.


Inozemstvo, ako dođe dobra ponuda.

- Lijepo mi je ovdje, Rijeci puno dugujem. Eventualni transfer mora zadovoljiti Rijekine apetite. Živi od prodaje igrača. Iz Europe ili Hrvatske, svejedno...


Najdraži gol sezone?
- Dinamu u Kupu!

Igrač uzor...
- Otkako ozbiljno pratim nogomet, samo - Mandžukić! Fascinira me svojim načinom igrom. Postigao je velike stvari.

DVOZNAMENKASTI STRIJELCI U HNL-u

19 GOLOVA
Mirko Marić
18 GOLOVA
Mijo Caktaš
16 GOLOVA
Antonio Mirko Čolak
14 GOLOVA
Kristijan Lovrić
13 GOLOVA
Mislav Oršić
12 GOLOVA
Ivan Krstanović
11 GOLOVA
Marko Tolić, Lirim Kastrati, Samuel Emem Eduok
10 GOLOVA
Damian Kadzior

ČOLAKOVE TRI RIJEČKE SEZONE

SEZONA 2017. - 2018.
16 utakmica
6 pogodaka
6 asistencija
SEZONA 2018. - 2019.
31 utakmica
19 pogodaka
4 asistencije
SEZONA 2019. - 2020.
39 utakmica
22 pogotka
4 asistencije

2,4
milijuna eura vrijednost je Čolaka prema portalu TM
26
godina ima snažni napadač rođen u Ludwigsburgu
2022.
istječe aktualni Čolakov ugovor s riječkim klubom

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 20:41