Bjelica i Osijek trenutačno su na vrhu
 IVAN PERIC/CROPIX
RIJETKO NA TRONU

Osijek je na ovaj scenarij čekao punih 20 godina! Bjelica je ponovio pothvat apsolutnog HNL rekordera!

Tad je Bjelica bio igrač i Osijek je uzeo naslov jesenskog prvaka. A trener je bio apsolutni kralj...
Piše: Darko RužićObjavljeno: 01. prosinac 2020. 11:47

Rijetko kada su Osječani na vrhu prvenstvene tablice. Uglavnom na njoj obitavaju iza nekog drugog, najčešće Dinama. A od ovog kola oni su na čelnoj poziciji u Prvoj HNL. Trener Nenad Bjelica ih je doveo na poziciju na kojoj je to prije njega s tadašnjom generacijom Bijelo-plavih učinio još jedino Stanko Mršić, rekorder po broju utakmica na trenerskoj klupi u Hrvatskoj nogometnoj ligi. Čak štoviše, on je s u to vrijeme Bjelicom kao igračem, pa Beljanom, Ergovićem, Prišćem, Neretljakom, Turkovićem, Mituom, Balićem, S. Vranješom..., izdržao cijelu polusezonu i “uzeo” naslov jesenskog prvaka.

Sada kao trener

Samo, bilo je to već prilično davno, još 2000. godine. Nitko prije Mršića i još uvijek nitko nakon njega nije ostvario taj uspjeh. Jedino se sada, ove sezone Bjelica, ali ovaj puta kao trener, približio toj mogućnosti. Vrijeme će pokazati i hoće li mu se posrećiti...

Pod Mršićevim su vodstvom Bijelo-plavi u prvenstvu bili u nizu od dvanaest utakmica u kojima nisu doživjeli poraz. Sezone 2017./18., kad im je trener bio Zoran Zekić, bili su blizu novom rekordu, ali iako su ostvarili sedam pobjeda i jedan neodlučan ishod umiješao se između toga i jedan poraz. Sada je Bjelica sa svojim učenicima u novom naletu, neporažen već deset kola.
Otkako je sjeo na klupu prvoligaša s Drave, Bjelica još nije osjetio gorčinu izlaska s terena pognute glave u Prvoj HNL. Iako, morao se i te kako “čupati” protiv Rijeke u odigranom derbiju prošlog kola. S igračem manje, zbog isključenja Domagoja Pavičića, domaćini su uspjeli staviti Osječane na veliku kušnju iz koje su se ipak izvukli zahvaljujući prelijepom pogotku kojeg je postigao Petar Bočkaj. Kako god, zadovoljstvo nije potpuno, izjave o zasluženosti podjele bodova samo su utjeha za neostvareni cilj i želju.


- Mi smo htjeli pobijediti, a nismo uspjeli. Bod koji smo osvojili smo zaslužili, ali više smo željeli. Nismo uspjeli, nismo bili dovoljno dobri i to treba priznati - izjavio je trener Bijelo-plavih Nenad Bjelica.

Stvarno lijep pogodak

Uvijek je otvoren, iskren i svojoj nogometnoj filozofiji dosljedan...

- Moja momčad mora igrati na pobjedu, ovaj puta je loše ušla u utakmicu, zbog čega je Rijeka lako izlazila iz zadnjeg reda i iznosila loptu. Mi smo prečesto kasnili i ona je to koristila - još na vruće nakon derbija zborio je Bjelica.

Mijenjao je formacijski raspored svojih igrača, tražio bolja rješenja, ali za više od boda nije uspio.
- Da, tri puta smo mijenjali formaciju. Rijeka je povela iz naše pogreške, a imali smo igrača više pa smo s 3-5-2 prešli na 4-2-3-1, na kraju i na 4-4-2. Zadovoljan sam kako su to igrači prihvaćali i kako su reagirali primjenjući drugačije sustave tijekom utakmice. Moram biti pošten i reći da pobjedu nismo zaslužili, ali osvojeni bod jesmo. Nije bilo lako, na Rujevici je igralište vrlo brzo i treba se tome prilagoditi - kazao je Bjelica.

Kad se činilo da je na vidiku prvi poraz Bijelo-plavih otkako im je trener, bljesnuo je Petar Bočkaj. Postigao je rijetko viđen gol desetak minuta prije kraja utakmice i donio svojoj momčadi poravnanje rezultata.

- Da, stvarno je bio lijep gol. To Bočkaj ima, on zna svojom ljevicom s desne strane potegnuti i pogoditi, pronaći onaj daljnji kut. Na tome mu moram čestitati. Iako, bilo je nekih situacija kada je u igri s njegove desne strane, gdje su bili on i Silva, trebalo i kvalitetnije centrirati, ali to je izostalo. No, njega je izvukao postignuti pogodak - rekao je trener Bijelo-plavih.

Lorinc Meszaros počasni građanin Osijeka

Veliko će priznanje ovih dana dobiti vlasnik NK Osijek Lorinc Meszaros. Naime, 2. prosinca je Dan grada Osijeka, a tom prigodom zaslužnima se uvijek dodijele nagrade. Među ovogodišnjim laureatima našao se i mađarski poduzetnik i gospodarstvenik koji je prije četiri i pol godine uložio svoj kapital u osječkog prvoligaša. Spasio ga je tada od totalne propasti jer novčana ga je neimaština okovala u tolikoj mjeri da mu je prijetio pravi raspad, bankrot i preseljenje u najniži natjecateljski razred. Onda se ukazao i pojavio Meszaros, koji je postao većinski vlasnik kluba, ubrizgao u njega kapital i sa svojim suradnicima načinio uzoran klub s kakvim se i on i svi u Osijeku s pravom ponose.
I ne samo to - Meszaros je odlučio graditi novi stadion na Pampasu, a uz pomoć novčanih sredstava Mađarske Vlade i veliki nogometni kamp za potrebe Osijekove škole nogometa. Za sve do sada učinjeno Gradsko vijeće Osijeka prihvatilo je prijedlog i odlučilo Lorinca Meszarosa proglasiti svojim počasnim građaninom. Doduše, zbog mjera koje vrijede u ovo doba pandemije COVID-19 uručenje nagrade neće biti uprizoreno kako bi bilo u prijašnjim normalnim okolnostima na svečanoj sjednici Skupštine Grada Osijeka, ali Meszarosu će zasluženo priznanje biti uručeno na način koji se tek treba dogovoriti.

TOP PET NAKON 13 KOLA POČETKOM STUDENOGA 2000.
1. Osijek 13 9 3 1 35:19 30
2. Dinamo 13 8 4 1 30:11 28
3. Hajduk 13 7 3 3 20:8 24
4. Zagreb 13 7 3 3 30:25 24
5. Šibenik 13 6 2 5 14:14 20
---
TOP PET NAKON 13 KOLA KRAJEM STUDENOGA 2000.
1. Osijek 13 8 3 2 21:11 27
2. Dinamo 11 8 2 1 29:11 26
3. Gorica 11 7 2 2 24:15 23
4. Hajduk 11 5 2 4 15:11 17
5. Rijeka 9 5 1 3 10:10 16

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 17:52