BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
NAJBOLJI IKAD

Ovo je idealna momčad najvećeg HR derbija! U najboljih 11 sedam ‘Modrih‘, ali nema bolje špice od Livaje

Krovinović dobiva prednost pred Gojakom i Mišićem, jer je oslobodio kreativni potencijal Splićana
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 04. prosinac 2021. 11:24

Prije kakvih osam mjeseci, u trenutku dok je Dinamo tutnjao prema četvrtfinalu Europske lige, bila bi to parodija od izbora.

U kombiniranih idealnih 11 Dinama i Hajduka upao bi eventualno jedan igrač "bijelih", Marko Livaja pogodio bi u sudačkoj nadoknadi da spasi čast svoje momčadi za 10:1. Jedan prijelazni rok i dvadeset utakmica kasnije, prednost "plavih" se naočigled topi, margina koja razdvaja povijesne rivale na terenu sve je manja. Vrteći opcije uoči nedjeljnog derbija, uvažavajući klasu i formu igrača, došli smo do 7:4 za Dinamo.

Problemi sa stoperima

Serijski prvak Hrvatske crpi prednost iz napadačkog potencijala svojeg rostera, što je činjenica koju će potvrditi i pogled na gol-razliku na tablici HT Prve lige. Dinamo je u petnaest utakmica postigao 34 gola, a Hajduk s nastupom više stigao do brojke 27. Premda trenutačno ne igraju neki bajan nogomet, Bruno Petković i Mislav Oršić ostaju fiksirani u napadačkoj liniji kao starteri, dok im Marko Livaja "sekundira" kao Hajdukov jedini predstavnik na terenu, iako u stvarnosti udara ritam i dvojici dinamovaca i cijeloj ligi, izrastajući u jednu od većih HNL ikona u posljednjih desetak godina.

Razlike postaju delikatne, pitanje subjektivne procjene, kada se terenom spustite prema obrani. Dinamo tamo ima sve većih problema sa stoperima čim je Josip Šutalo, ljetos četvrti u hijerarhiji, već do polovice sezone preskočio Theophile-Catherinea, Lauritsena i Perića. Iskusni francuski stoper oscilira do te mjere da trenutačno prednost dajemo Josipu Elezu, koji također ne briljira, ali djeluje stabilnije i staloženije.

Ademi kao sidro

Gergö Lovrencsics utrčao je na teren ispred Moharramija i Ristovskog, koji su ove sezone dijelili minutažu. Mađarski branič jači je u napadačkim izletima nego u defenzivnim akcijama, ali dosadašnji je dojam da je oplemenio Hajdukovu igru. Melnjak na suprotnoj strani igrališta tek treba uvjeriti javnost da je pojačanje, i zato prednost dajemo Franjiću, koji je lijevi bek postao silom prilika, ali svejedno je na toj poziciji odigrao nekoliko velikih utakmica ove sezone.

Premda tek izlazi iz ozljede i hvata zalet, Arijan Ademi s jedanaest godina staža u velikom derbiju ostaje sidro oko kojeg vežemo ostale vezne igrače. Filip Krovinović ovdje je prije Gojaka i Mišića, jer je lakim korakom i logičnom loptom oslobodio kreativni potencijal "bijelih"...

Idealna momčad derbija:

Livaković; Franjić, Elez, Šutalo, Lovrencsics; Krovinović, Ademi, Ivanušec; Oršić, Petković; Livaja

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 18:11