Slavlje Dinama nakon sto su pobijedili Rijeku rezultatom 5:1
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
NA TRON SA STILOM

Ovo je vjerojatno najvažnija hrvatska titula Dinama u povijesti! I jedna od tri najbolje sezone ikad...

Modri žive od Europe, pa već danas znamo da će maksimirski klub uživati u obilju i visokom društvu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. svibanj 2021. 23:27

Vjerojatno najvažniju titulu hrvatskog prvaka Dinamo je osvojio sa stilom tri kola prije kraja napunivši mrežu Rijeke i potvrdivši nadmoćnu klasu, ostalo mu je da u finalu Kupa s Istrom zaokruži jednu od tri najbolje sezone u povijesti kluba. Od 1963. i 1967. Modri ne pamte takve rezultate na europskoj i domaćoj sceni i knjiga o 2021. godini već ima zlatni uvez.

Trener Zoran Mamić pritom je dobio rješenje za zatvor i morao ostaviti momčad uoči Tottenhama, a Damir Krznar pjesničkim talentom Gustava Krkleca ispjevao je pobjedničke stihove koji su na Rujevici zaliti šampanjcem.

Osijek je opasno zaprijetio, a Modri žive od Europe koja sad osim Lige prvaka ne nudi ništa sjajno jer Konferencijska liga je “sirotinjska večera“ u odnosu na “bal bogataša“ pa već danas znamo da će maksimirski klub moći uživati u obilju i visokom društvu. Dinamo bi bio ozbiljno uzdrman da su mu Nenad Bjelica i njegova “kohorta“ oteli krunu, ali nova bitka slijedi već od ljeta. Zato je ova titula toliko vrijedna, ujedno i kao potvrda četvrtfinala Europske lige.

Začinili su je revijom golova u sezoni pojačane efikasnosti jer već šest godina nisu toliko zabijali, ali u finišu su bili i pozorne obrane budući da na Maksimiru upravo drže niz od sedam utakmica u kojima nisu primili gol u HNL-u, što se nikad ranije nije dogodilo. Osijeku komplimenti što su Modri morali izvući najbolje od sebe za 34. titulu nacionalnog prvaka, a 22. u današnjoj Hrvatskoj.

Možda to na Rujevici ne bi tako poetski završilo za Zagrepčane da Nino Galović nije upisao “tečaj twista” u krivi čas, pa povukao za sobom i Luku Capana i Andriju Vukčevića što je bilo puno previše za Ivana Nevistića. Kad su već trojica zabili autogol, čovjeku skoro bude žao što jednak “pothvat” nije uspio i Tomečaku pa da cijela startna obrana podnese jednak teret katastrofalnog nastupa. Rijeka je barem u jednom vratila Dinamu milo za drago, Menalo je bio strijelac već u 21. sekundi i revanširao se Ivanušecu koji je u prosincu na istom stadionu, ali drugim vratima pogodio mrežu također nakon 21. sekunde. Tada je završilo 2:2.

No, Dinamo je dominirao, iako je poravnao tek u 42. minuti. Nino Galović je “plesao twist“ pred golom dok je Oršić prodirao po lijevoj strani i na njegov pas petom je šokirao i sebe i Nevistića. Nije to bilo dovoljno pa su se kolege nadovezale, a kako Mišić od dolaska u Zagreb puca bolje od gričkog topa, Rijeka je brzo ostala bez kisika. Mislav Oršić još se potvrdio i kao najbolji golgeter kluba.

Rijeka je pala, treće mjesto je sve dalje, a Hajduk kuca na vrata. Goran Tomić i momci morat će ih dobro zaključati i zakračunati da ih Bijeli s Poljuda ne izbace na cestu. Iz vlaka za Europu. Rano su zabili, ali nisu igrali. U prvom dijelu su se još koliko-toliko branili, u drugom glave su bile spuštene, a mreža prepuna.

Rijeci nikad otkad je Damir Mišković predsjednik nije opasnije prijetilo da ostane bez kontinentalne vize. No, fantastični Dinamo zablistao je u svojem sjaju, pogotovo u drugom poluvremenu, a to je razina koju ne mogu pratiti. Hoće li se oporaviti? Za Modre moraju navijati u finalu Kupa jer samo tako kao četvrti mogu na ždrijeb u Nyon.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 19:45