TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
HAJDUK NA PREKRETNICI

Ovo nije dovoljno za naslov prvaka: Livaja treba pomoć, a Gustafsson u derbiju više neće imati alibija

Ono što nije dobro je forma ofenzivnog trojca Sahiti - Mlakar - Biuk...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 27. rujan 2021. 09:42

Marko Livaja (28) nikada u karijeri nije zabio više od osam golova u jednoj prvenstvenoj sezoni. Sada je već na sedam, i to nakon samo devet odigranih kola. Livaja zabija svakih 114 minuta, što je prosjek elitnih svjetskih strijelaca. Dodamo li golovima i dvije asistencije, lako ćemo izračunati da je sjajni poljudski ofenzivac sudjelovao u čak devet od ukupno 15 prvenstvenih golova.
Međutim, Hajduk je - i s takvim Livajom - u devet kola upisao 19 bodova.

S takvom dinamikom nakon 36 kola imao bi 76 bodova, što ne bi bilo dovoljno za naslov prvaka. Dinamo je prošlu sezonu kao prvak okončao s 85 bodova, sezonu ranije s 80, a sezonu 2018./19. s čak 92 boda. Želi li Hajduk do naslova, Livaja hitno mora dobiti golgetersku pomoć suigrača. I ne samo golgetersku, nego i po pitanju igre, jer današnji Hajduk posve je ovisan o jednom igraču. Što na duge staze nikako ne može biti pobjednička formula.


Hajduk u nedjelju gostuje u Osijeku. Bit će to velika utakmica s golemim ulozima. Derbi koji bi bitno mogao usmjeriti prvenstvenu sezonu oba kluba. Pobjednik utakmice u Gradskom vrtu napunit će samopouzdanjem, medijskim lovorikama, analizama u kojima će se isticati snaga i karakter momčadi koja može pobjeđivati u tako bitnih 90 minuta. Poraženu momčad čekat će sve kontra toga, što neće biti lako proživljavati. Postoji doduše i treća opcija, da derbi završi bez pobjednika...


Nenad Bjelica u prvom je okršaju nadmudrio švedskog stručnjaka Jensa Gustafssona. U izgubljenoj je poziciji uveo Marina Pilja kao veznjaka viška s kojim je potpuno promijenio zbivanja na travnjaku. Gustafsson nije imao odgovor na takav potez, ali treba iskreno priznati da mu je manevarski prostor bio iznimno sužen. Hajduk je osim tek pridošlog i vidljivo nespremnog Filipa Krovinovića, u veznom redu imao još samo Josipa Vukovića kao igrača sposobnog odgovoriti standardima takve utakmice. Sada ovaj dvojac ima i Marca Fossatija, iskusnog Talijana koji donosi lepezu taktičkih rješenja s obzirom na svoje igrače kvalitete. Plus što je Krovinović neusporedivo spremniji nego što je bio koncem srpnja. U nedjelju u Gradskom vrtu stoga Gustafsson više neće imati alibi kakve god trenerske poteze vukao uoči ili za vrijeme utakmice.


Hajduku je veliki plus i povratak sjajnog Lovrencsicsa (33). Iskusni mađarski bek protiv Lokomotive nije pružio ono što inače daje, ali tek se vratio iz ozljede i treba još malo vremena, a do Osijeka ima još šest dana. Ne zaboravimo da je - uz već opjevanog Livaju - Hajdukova ključna snaga bila desna strana momčadi. Lovrencsics i Sahiti svojom su trkom, energijom, okomitim prodorima, ali i efikasnošću donosili značajnu prevagu na utakmicama. Sinoć je to izostalo vjerojatno više zbog slabije igre Sahitija (22). Mladi krilni napadač daje sve od sebe u svakoj utakmici, igra s izraženom emocijom, a to strahovito troši. Gustafsson ga kroz ovaj tjedan mora odmoriti, te napuniti energijom i samopouzdanjem, jer Sahiti s početka sezone jako treba ovom Hajduku.


Sinoć smo protiv Lokomotive vidjeli i Davida Čolinu (21) u drugačijem izdanju. Napokon je govorom tijela odavao sliku igrača koji živi za tih 90 minuta. Oduzeo je suparnicima dosta lopti, pokazao čvrstinu u fazi obrane, iako ne i dovoljnu probojnost u napadu. Je li Čolina s takvim pristupom zadržao prednost pred Ivanom Dolčekom (21) i tek pridošlim Darijom Melnjakom (28)? Teško je davati prognoze, ali po onome što smo do sada vidjeli u radu švedskog trenera, u Gradskom vrtu na lijevom boku lako bi mogao istrčati Melnjak. Ima iskustvo, a ima i ime...


Hajduku uoči Osijeka plus donosi i sinoćnje izdanje Lovre Kalinića. Dominantan, siguran, a u kritičnim je trenucima obranio veliku šansu i dobar udarac Kačavende. S takvim Kalinićem obrana Hajduka odmah raste barem 30 posto.


Ono što možda najviše brine navijače Hajduka su Stipe Biuk (18) i Jan Mlakar (22). Biuk je - očekivano - upao u krizu. Nema mladog igrača koji je nije osjetio na svojim leđima, pa to prolazi i Biuk koliko god talentiran bio. Važno je da mladi krilni napadač shvati kako je to normalno i kako se iz krize izlazi isključivo teškim radom i strpljenjem. Ne dvojimo da je Gustafsson toga svjestan te da će Biuku biti adekvatna potpora na tom putu. Mlakar pak nije zabio već petu utakmicu u nizu. Uz to evidentno ne igra dobro, iako će sinoćnju lošu izvedbu donekle pokriti asistencija za odlučujući gol Marka Livaje. Međutim, Slovenac za sada pruža premalo.


Kad se podvuče crta, Hajduk ima temelje za optimizam uoči derbija u Osijeku. Kalinić se vratio u formu, stoperi su solidni, Lovrencsics je ozdravio, Livaja je priča za sebe, Fossati daje širinu veznom redu, Melnjak dimenziju više lijevom boku, a Krovinović kreaciju koja je vidljivo nedostajala u okršaju s Lokomotivom. Ono što nije dobro je forma ofenzivnog trojca Sahiti - Mlakar - Biuk. Barem jedan od njih trojice u Gradskom vrtu u nedjelju mora biti na visokoj razini želi li Hajduk napokon pobijediti i utakmici u koju ne ulazi kao izraziti favorit. Što mu ove sezone još nije pošlo za rukom...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 08:18