VLADO KOS/CROPIX
UTAKMICA SEZONE

Pogledajte golove: Lokomotiva zahvaljujući autogolu Osječana u 88. minuti završila druga!

Veliki junak Lokomotive je i golman Ivo Grbić, VAR imao gomilu posla, Rijeka treća!
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. srpanj 2020. 20:21

OSIJEK - LOKOMOTIVA 1:2 (Marić 58'; Jakić 54', Lončar 88' - autogol)

Stadion Gradski vrt, bez gledatelja, Sudac: Duje Strukan (Split).

Sudac: Duje Strukan (Split). Pomoćnici: Perić i Radić. Četvrti sudac: Matoc. VAR: Vidulin. AVAR: Zobenica. Delegat: Bogdanović.

Osijek (4-4-2): Ivušić - Silva, Škorić (od 58. Lončar), Majstorović, Talys - Ndockyt, Jugović (od 85. Beljo), Žaper, Lopa - Marić, Mance. Trener: Ivica Kulešević.

Lokomotiva (3-4-3): Grbić - Kovačić, Mersinaj (od 70. Budimir), Kolinger - Karačić, Jakić (od 80. Majić), Cokaj (od 72. Sammir), Čeliković (od 46. Marković) - Kastrati, Tolić, Uzuni. Trener: Goran Tomić.

Žuti kartoni: Škorić 25. potezanje, Čeliković 33. udaranje laktom, Kastrati 39. opasna igra, Majstorović 42. preoštar start, Jakić 68. prekršaj, Uzuni 90. prekršaj. Crveni kartoni: -.

Igrač utakmice: Ivo Grbić.

VELIKA POBJEDA LOKOMOTIVE


Lokomotiva je odigrala najbolju sezonu u povijesti kluba. osvojila je 2. mjesto u prvenstvu, a u subotu u Šibeniku igra finale Kupa. Zasluženo, jer su negdje od studenog igrali najbolji nogomet u ligi, iako su u nju ušli s tri startna poraza. Osijek je bio blizu tog drugog mjesta, ali na kraju nije znao pronaći put do pobjede u ključnoj utakmici. U kojoj je ostao bez navijača na tribinama, a bez Bočkaja i Kleinheislera na terenu. Što su bila dva teška udarca za momčad. No, Osijek je imao dobru sezonu u kojoj je momčad ipak napravila iskorak.

88' - 1:2 Budimir


Kakvo slavlje gostiju! Tolić je oštro ubacio s desne strane, lopta se odbijala ispred Ivušića, da bi na kraju pogodila Lončara i završila u mreži. Autogol koji Lokomotivu dovodi na drugo mjesto.

85' - Ndockyt pucao, Grbić briljira


Ndockyt je dobio loptu na nekih deset metara, pucao je odmah i to dobro, ali je Grbić sjajno obranio. Golman Lokomotive briljira večeras. U sljedećem napadu prijetio je Osijek preko mladog Belje.

83' - Jugović za 'milimetar' pokraj gola


Kakva šansa za domaće. nakon gužve pred vratima lopta je došla do Jugovića, koji je odmah pucao, ali je lopta otišla tik uz vratnicu.

82' - Kastrati promašio zicer
Dočekala je Lokomotiva svoju kontru i to četiri na dva. na kraju je Uzuni dodao Kastratiju koji je ubio u odličnoj poziciji za gol , ali je pucao ravno u Ivušića.

80' - Majić umjesto Jakića


Strijelac za Lokose Kristijan Jakić morao je izaći zbog problema s ramenom, što je svakako udarac za goste, jer Jakić je jedan od njezinih ključnih igrača.

78' - Pilj dobro pucao, Grbić odličan


Osijek je i dalje bolji, sigurniji s loptom i svakako opasniji. Sada je s ruba kaznenog prostora pucao Pilj, ali je Grbić odlično obranio. I dalje je Rijeka druga.

78' - Lokomotiva usporila igru


Bliži se kraj utakmice, što znači da su obje momčadi umorne. Lokomotiva možda izgleda umornije, njezini igrači kao da su malo umrtvili loptu, napadi gostiju nisu okomiti. No, to ništa ne znači, jer kad Kastrati ili Uzuni prime loptu, njihovi se motori odmah pale.



73' - Ulazi Sammir


Uvodi Lokomotiva svog velikog aduta s klupe. Sammir ulazi u igru za posljednjih 20 minuta. Cokaj je izašao, Sammir ušao. Već minutu kasnije je pucao, ali u blok.

69' - Jugović odlično pucao, ali pokraj gola


Dobar je Osijek, čvrst i konkretan. Pokušao je ovaj put Jugović s 22, 23 metra. Odličan udarac ipak je otišao jako blizu gola.

67' - Marić nije uspio pobjeći Kolingeru


Dočekao je i Osijek prostor za kontru, Marić je krenuo prema Grbiću, ali Kolinger je bio odmah uz njega, izdržao je duel, nije mu dopustio bijeg i na koncu je blokirao njegov pokušaj.

65' - Lokomotiva se povukla, Osijek preuzeo rizik


Gosti iz Zagreba su se povukli, prepustili su Osijeku da preuzme napadački rizik, a Lokomotiva čeka prostor za novu kontru preko Kastratija ili Uzunija.

MARIĆ, CAKTAŠ I ČOLAK PO 20 GOLOVA


Kakav ludi rasplet prve HNL. Gledamo fantastičnu borbu za drugo mjesto, ali i jednako sjajnu utrku za prvog strijelca lige. sada Čolak, Marić i Caktaš imaju po 20 golova, no prvi je Čolak jer je među njima najmanje igrao u ovoj sezoni. No, još se puno igra u Osijeku i Rijeci.

58' - 1:1 Marić ⚽


Nije Osijek izgubio glavu nego je krenuo po gol i brzo ga je dobio. Talys je ubacio u kazneni prostor, Lokomotivina obrana je malo zaspala, Marić je primio loptu i neobranjivo zabio za 1:1. Sada je opet Rijeka druga na ljestvici.

LOKOMOTIVA JE DRUGA


Lokosi su s ovim pogotkom došli korak do raja, odnosno oni su ti koji sada drže drugo mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. U Rijeci je Čolak zabio i četvrti gol Istri, ali to Lokose više nije briga.

53' - 0:1 Jakić ⚽


Jakić je nakon odlične akcije Uzunija i Kastratija zabio gol, ali suci su pokazali zaleđe. Međutim, nakon VAR provjere ustanovljeno je da Jakić zabio čisti gol. Uzuni je pucao, loptu je Ivušić dobio do Jakića, koji ju je potom gurnuo u mrežu. Sve je bilo čisto, bez ikakvog zaleđa.

47' - Škorić pucao iz blizine, Grbić čudesno spasio gol


Osječani su konkretniji u nastavku. Nakon kornera Škorić je pucao glavom s možda četiri metra, loptu smo već svi vidjeli u mreži, ali je Grbić sjajnom intervencijom spasio siguran gol.

46' - Marković umjesto Čelikovića


Lokomotivin trener Goran Tomić napravio je prvu izmjenu, umjesto Čelikovića uveo je Markovića.

POLUVRIJEME


Osijek i Lokomotiva odigrali su dobrih 45 minuta, obje momčadi imale su trenutke dominacije, ali nitko nije imao baš čistu šansu za gol. važnost utakmice je golema i to očito djeluje na igrače, posebno uz spoznaju da je Rijeka već riješila pitanje pobjednika u utakmici s Istrom. Lokomotiva je u dosadašnjem dijelu prvenstva u drugim poluvremenima bila obično bolja momčad, s tim da je posebno opasna u samoj završnici. Osijek bez Bočkaja i Kleinheislera sigurno ne igra svoj najbolji nogomet.

39' - Karačić umalo zabio za goste


Opet prijete gosti. Tolić je dugo vukao loptu, onda je proslijedio Karačiću na desni bok, a Karačić pucao izravno na vrata, Ivušić je to jedva obranio. Lokosi su opasni iz kontri.

36' - Mance odlično prošao, Grbić obranio


Mance je bio u dugom trku s Kolingerom. prvi udarac Mancea Kolinger je blokirao, lopta se opet odbila do Mancea, čiji je drugi udarac obranio Grbić. Dobro se igra u Gradskom vrtu.

Čolak treba još jedan gol i prvi je strijelac lige


Antonio Čolak briljira na Rujevici. zabio je i treći gol, ovaj put s 11 metara. Zabije li još jedan, bit će prvi strijelac lige.

31' - Silva pokazao klasu, ali i sebičnost


Za mnoge je Osijekov Silva najbolji desni bek u Prvoj HNL. Pokazao je Silva koliko je brz i opasan s loptom, prošao je od svog do suparničkog kaznenog prostora, ali kad je trebao dodati, išao je na šut, iako je imao puno bolja rješenja.

29' - Marić pucao preko gola


Odlična akcija Marića i Lope koji su dva puta odlično kombinirali da bi na kraju Marić iz dobre situacije pucao, ali ipak preko gola.

Rijeka vodi 2:0, Čolak ganja Caktaša i Marića


Na Rujevici je pitanje pobjednika već riješeno. Rijeka protiv Istre vodi 2:0, što znači da Osijek i Lokomotiva nemaju ovdje što čekati. Treba im pobjeda ako žele na drugo mjesto.
Na Rujevici je Čolak zabio svoj drugi gol, tako da se i on uključio u utrku za prvog strijelca lige. Čolak je na 18 golova, dva manje od Caktaša. Ako ga dostigne bit će prvi strijelac jer ima manju minutažu u sezoni.

23' - Uzuni malo zakasnio


Kastrati je odlično ubacio na drugu stativu, ali je Uzuni bio za malo kratak. Lokomotiva je ponovno nekako opasnija, ima bolju kontrolu igre.

18' - Rijeka je povela i sada je druga


Nema golova ni u Osijeku, ali zato je Rijeka na Rujevici povela protiv Istre. Strijelac je Čolak, koji je zabio svoj 17. gol sezone. U ovom trenutku Rijeka je druga i ide u kvalifikacije za Ligu prvaka.

KOHORTA KAO DA JE NA STADIONU


Osijek ima doista odličnu podršku, jer pokraj stadiona okupio se veliki broj Osijekovih navijača pa je atmosfera takva kao da je Kohorta na tribinama.

13' - Marić odlično pucao, Grbić obranio


Od 10. minute kao da se Osijek pribrao i sada izgleda bolje. Mirko Marić lijepo je ušao u kazneni prostor i opasno pucao iako je bio dosta iskosa, no Grbić je bio siguran na golu. Osijeku je najvažnije da je uspostavio kontrolu igre, da je primirio goste.

8' - Lokomotiva je bolja, mogla je i do vodstva


Gosti iz Zagreba bolje su otvorili utakmicu i za sada izgledaju konkretnije, razigranije i značajno brže. U 8. minuti brzu kontru preko Jakića trebao je okončati Uzuni, ali Kastrati mu je loptu dodao iza leđa. da je lopta bila točnija, Lokosi bi imali zicer za 1:0...

MARIĆ TREBA DVA GOLA


Mirko Marić dugo je slovio kao napadač koji će biti prvi strijelac lige, ali uporni Mijo Caktaš ga je ipak nadmašio. Caktaš je zabio 20 golova, a Marić 19. No, ako obojica budu na 20 golova, Caktaš će biti prvi strijelac zato što je ukupno odigrao manje minuta od Marića. Tako kažu pravila...

1' - Lokomotiva odmah prijeti


Već u 1. minuti Lokomotiva je nakon slobodnog udarca ubacila loptu pred vrata, ali ju je Škorić odbio u korner nakon kojeg se ništa nije dogodilo.

Tomić: Rekao sam igračima da uživaju, pred njima su dva velika finala

Piše Predrag Jurišić

Osim ozlijeđenog Atiemwena, svi ostali nogometaši Lokomotive kandidiraju za nastup u Osijeku. Na raspoložbi treneru Goranu Tomiću tako su i oporavljenici Sammir i Petrak, pa će na klupi Lokosa u Gradskom vrtu doista biti velika gužva. A zagrebački su nogometaši u Osijek otputovali u sjajnom raspoloženju...

- Ozračje je izvrsno, na sastanku uoči zadnjeg treninga rekao sam igračima da je sad njihovo vrijeme za uživanje! Pred nama su, naime, dva finala, dvije utakmice u kojima mogu potvrditi sve dobro što smo napravili ove sezone i pokazati svu raskoš svoga potencijala, nadarenosti i kvalitete. Spremni smo za veliki okršaj, osjećam da su igrači prepuni samopouzdanja - kaže Tomić.

Samo brojke

Trebao bi to biti spektakularan dvoboj u Osijeku - i domaćinu i vama, naime, odgovara samo pobjeda?

- Ovo je valjda dosad najjednostavnija najava neke utakmice, jer nam samo pobjeda donosi to željeno drugo mjesto. I Osječani i mi želimo isto, vjerujem da ćemo pronaći pravu taktiku za tih posljednjih ovoprvenstvenih 90 minuta.

Osječani posljednjih dana ne biraju riječi kojima napadaju HNS, ogorčeni su odlukom da se ova utakmica igra pred praznim tribinama. Kako to komentirate?

- Ne bih previše o tome govorio. Činjenica je da bi s publikom na tribinama spektakl bio potpun. K tome, Osječani su pred svojim navijačima neporaženi gotovo godinu i pol dana, na domaćim utakmicama imaju opipljiv vjetar u leđa s tribina i razumljivo mi je njihovo razočaranje i nezadovoljstvo. No, zdravlje je ipak na prvom mjestu...

Je li vam ta spoznaja da je Osijek posljednji put poražen prije 17 mjeseci i dodatni izazov? Podsjetimo, u Gradskom su se vrtu kao gosti zadnji put veselili nogometaši Hajduka 3. veljače prošle godine, pogotkom Mije Caktaša slavili su 1:0...

- Prije ovakvih, velikih utakmica, uvijek se izvlače neke statistike. Te nije ovima postignut pogodak, te nisu ovi pobijedili od tada i tada... To su, na kraju krajeva, samo brojke. I svaki niz ima svoj kraj! Pa tako vjerujem da će i serija neporaženosti Osječana na svom stadionu u subotu biti prekinuta.

Ima li favorita u tom izravnom okršaju za drugu poziciju na ljestvici? Je li netko u prednosti ili su izgledi podjednaki?

- Osijek je na svom travnjaku uvijek blagi favorit, nema tu nikakvih dvoumica. S njima ove sezone zasad nemamo pozitivan omjer (dvije pobjede Osijeka, jedna Lokomotive, op. a.), na jesenskom gostovanju u Gradskom vrtu nismo dobro prošli, u prosincu je bilo 4:0 za domaćina. Ali, tada smo bili još kako oslabljeni, praktički u sastavu nismo imali ni jednog srednjeg braniča. U subotu ćemo gledati neku sasvim drukčiju utakmicu, kompletni smo i bit će to prava borba - kaže Tomić i ističe:

- Osijeku svi komplimenti, iskusna je to momčad, pokazali su nakon stanke zbog pandemije koronavirusa svoju snagu. Igraju na svom travnjaku, pa iako neće biti gledatelja, to svakako donosi domaćinu malu prednost. Barem na papiru. Ali, imamo i mi dosta ‘streljiva u svom oružju’, imat ćemo što za pokazati. U jednoj se utakmici svašta može dogoditi, siguran sam da će i subotnji okršaj ponuditi neizvjesnost i dramatiku. A mi smo spremni za sva iskušenja, mentalno smo čvrsti, znamo što nas očekuje u Osijeku i znat ćemo odgovoriti na sve izazove koji će biti pred nama - kaže Tomić.

Kako će Lokomotiva igrati u Gradskom vrtu? Hoće li zgusnuti sredinu i pričekati suparnika, pa svoju šansu tražiti u munjevitim protunapadima, ili će, pak, pokušati dominirati?

- Vidjet ćemo kako će se razvijati događaji na terenu. Ali, ne možemo mi nešto previše mijenjati, zna se dobro kako igramo, iako smo u odnosu na prošlu sezonu poboljšali neke potankosti. Poglavito u tom pozicijskom nogometu, kad igramo protiv suparnika koji se protiv nas brani. Dinamična smo momčad, naš je arsenal iznenađenja za suparnika prilično bogat i dio tog repertoara svakako ćemo ponuditi u Osijeku - nije želio Tomić otkrivati sve svoje adute.

Osijek bez trojice važnih igrača, silno ljuti na HNS, ali i vrlo optimistični

Piše Darko Ružić

Mogli bismo se najavljujući derbi našaliti i reći: Bijelo-plavi su dobili što su željeli, sami odlučuju o svojoj sudbini, pa sad kada to imaju da vidimo što će s time. Pred njima je utakmica sezone, utakmica u kojoj imaju jedinstvenu, prvu do sada prigodu da se plasiraju na drugo mjesto i steknu pravo sudjelovanja u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Došao je, dakle, i taj dan u kojem pada odluka. Ona za prvenstvo najbitnija odavno je riješena, Dinamo je prvak. Zna se i da Inter iz Zaprešića odlazi među drugoligaše, ali kako će se rasporediti na ljestvici momčadi koje žele igrati u Europi, bit će poznato večeras. Hrvatska je dobila sasvim poseban derbi. Onaj u kojem će snage odmjeriti dvije, nakon Dinama, najuspješnije momčadi u natjecanju. Ona koja pobijedi slavit će, ali samo takav ishod joj osigurava drugo mjesto. Podjela bodova bi Rijeku stavila u poziciju da im se nasmije u lice i u posljednji ih trenutak u ludoj završnici HNL-a pretekne u poretku.

Gradski vrt će zjapiti prazan. Tvrdokornost Izvršnog odbora HNS-a na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom pomela je bez rasprave i stavljanja na dnevni red zahtjev Osijeka da se igra u nazočnosti gledatelja. Malo je reći da su u gradu na Dravi, u njegovu prvoligašu, ljuti i bijesni. Odluku HNS-a doživjeli su tragičnom i sramotnom, ali nema im druge, Bijelo-plavi će u odlučni boj sami. I protiv svih, jer baš takvog su uvjerenja, da im se na sve moguće načine i sa svim raspoloživim alatima priječi dolazak do željenog cilja. Prvo su grubo eliminirani iz polufinala Kupa, a sada kada je pred njima najvažnija utakmica sezone, najvažnija utakmica koju su u prvenstvu HNL- a dosad igrali, zapriječen je ulazak u Gradski vrt onima od kojih su očekivali veliku podršku s tribina, navijačima.

- Nema našoj momčadi druge nego izdići se iznad svega čime je sputavaju nogometni moćnici i skupiti svu snagu pa s dodatnim motivom i energijom dokazati kvalitetu kojom će ostvariti svoj cilj - i dan nakon odluke IO HNS-a, ne skrivajući razočaranje i ljutnju, kazao je direktor NK Osijek Igor Galić.

Nema u Osijeku bahatosti, nema ničeg osim goleme želje i velikog samopouzdanja. Nikad u nogometu, ni u jednoj utakmici, nema i ne postoje jamstva u konačan ishod. Ali, Bijelo-plavi su napeti kao puške i čekaju početak derbija, svjesni da su pred ciljem i nemaju namjeru zastati u tako ključnom trenutku.

Važni izostanci

Iako, neće biti u svom najboljem sastavu iz kojeg će zbog ozljeda izostati Petar Bočkaj, Laszlo Kleinheisler i Eros Grezda.

- Nikad to ne spominjem unaprijed, ali činjenica je. Otkako je prvenstvo nastavljeno nakon prekida zbog koronavirusa još nijednom nisam imao na raspolaganju kompletnu momčad. Međutim, ovo je specifična utakmica, ključni dio natjecanja i tko god igrao znam da će dati svoj doprinos da ostvarimo pobjedu i željeni plasman - kazao je trener Bijelo-plavih Ivica Kulešević.

A izostanak važnih mu igrača nije jedino što ga muči.

- Izrazito sam razočaran odlukom HNS-a koja je zabranila nazočnost gledatelja. To znači da nam je oduzeto pravo na domaćinstvo, jer navijači su nam uvijek velik poticaj. No, nije prvi put da se događa nešto što ide preko leđa našeg kluba, a i mojih - rekao je Kulešević.

Ipak, unatoč svemu, pun je optimizma.

- Očekujem pravi derbi, onaj koji će stvoriti junake, a i tragičare, ove druge ne mislim u našim redovima. Želimo biti drugi, žele to i Lokomotiva i Rijeka, ali njima ostaje još finale Kupa koje je nama nepravedno oduzeto. Zato mi danas pred sobom za razliku od naših konkurenata imamo “biti ili ne biti”, a ja u svoje igrače vjerujem i očekujem pobjedu i slavlje nakon utakmice - zaključio je trener Ivica Kulešević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:23