GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
BEZ NJEGA - NI PROTIV ZAGREBA!

Predsjednik Hajduka sada ima laganu zadaću: Pronaći novac i njega obavezno zadržati za sljedeću sezonu!

Na ljeto se s posudbe iz Turske vraća igrač čija bi se primanja trebala preusmjeriti na Livaju.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. ožujak 2021. 15:14

Ne može ni protiv Zagreba bez Marka Livaje. No Livaja, no party. Trebalo je 45 minuta u Veslačkoj da Paolo Tramezzani s klupe podigne svog najboljeg igrača i time pokrene anemičnu momčad. Hajduk je u prvom poluvremenu ogleda s četvrtoligašem podsjetio zbog čega je ove sezone dugo plutao u prosjeku HNL-a i onda se ponovno ukazao Livaja.

Nogometni show

U Rijeci je s četiri sjajne asistencije pokazao zbog čega je doveden, jedna je lopta bila dovoljna da Umut proslavi sebe i momčad. U Veslačkoj nam je samo potvrdio da je proljetni Hajduk s njegovim potpisom potpuno drukčija momčad. Fossati pruža stabilnost u sredini, Todorović probija po boku, Jairo ponovno zabija, mladi Biuk i Ljubičić se mogu razigrati, ali sve se to događa kada je u igri Livaja. Bez Livaje poluvrijeme je na nuli.

Jasno je pritom da Zagreb nije mjerilo za kvalitetu igre, još manje nam je namjera nakon pobjede protiv četvrtoligaša nekoga kovati u zvijezde, ali razvidno je da je Hajduk s Livajom neusporedivo bolji, opasniji i efikasniji. Bili s druge strane Rijeka ili Zagreb, prvoligaš ili četvrtoligaš, razlika koju stvara jedan igrač evidentna je i nesporna.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

U zadnjih deset sezona Hajduk je imao Ohandzu kao igrača koji je navijačima nudio spektakl, ali i golove u važnim, prije svega, europskim utakmicama. Ohandza je dva ljeta zaredom, 2015. i 2016., potpisivao prolaze protiv Norvežana, Rumunja i Ukrajinaca. Unatoč dugoj borbi s ozljedama, vratio se i donio pobjedu protiv Dinama na Maksimiru u svom zadnjem derbiju. Ohandza je igrač kojeg navijači i danas prizivaju na povratak jer Kamerunac je nudio nogometni show, bio je klasa koja pokreće momčad. Baš kao i danas Livaja. Marko Futacs je odnio titulu prvog strijelca lige, u svibnju 2017., nakon 25 godina, postao prvi hajdukovac s tim pojedinačnim naslovom.

Velike razlike

Identični je doseg ponovio i Caktaš dvije godine kasnije, a zatim je prošle sezone ponovno podijelio titulu najboljeg golgetera HNL-a s Marićem i Čolakom. Međutim, individualni doseg ostao je u sjeni iznimno lošeg klupskog rezultata, četvrtog i petog mjesta u HNL-u, brzih ispadanja u Europi.

Ljubimac navijača bio je Artem Milevskij, Bjelorus iz ukrajinske reprezentacije, koji je na Poljud došao u pozno doba karijere, već načet osobnim problemima. Potezima velemajstora osvojao je srca navijača, ali bili su to tek pojedinačni bljeskovi kojima je pokazivao kako je nekoć igrao u kontinuitetu osvajajući naslove s kijevskim Dynamom.

Na desetke igrača dovodio je Hajduk posljednjih sezona, plaćao ugovore koji su dosezali i vrtoglavih 700.000 eura po sezoni. Ali, nije ništa osvojio. U zadnjih deset godina sve je ostalo samo na jednom Kupu, onom iz 2013. s momčadi bez zvijezda, sa skromnim ulaganjima. Jakobušić je zato s Livajom zaigrao na “sve ili ništa”. Bez alibija krenuo po europski plasman, ali i Kup.

- Biti prvi ili drugi, osvojiti naslov ili biti finalist, to su velike razlike - sintagma je kojom se vodi predsjednik Hajduka.

Zato nije pretjerano niti euforično poslije samo dvije utakmice ustvrditi da Lukša Jakobušić mora pronaći novce kako bi zadržao Livaju i sljedeće sezone. Grčki izvori tvrde da je Livaja u AEK-u zarađivao oko 700.000 eura po sezoni.

Preusmjeravanje novca

Sportski direktor Mindaugas Nikoličius, arhitekt proljetnog Hajduka, prilikom predstavljanja 27-godišnjeg povratnika, objasnio je kako je Livaja pristao na “poček plaćanja”. Što znači čekanje i koliko Hajduk uopće može platiti Livaju delikatno je pitanje. Ali, s druge strane, situacija je potpuno jasna. Livaja se potvrdio kao igrač prevage kao rijetko koji nogometaš koji je odjenuo dres Hajduka zadnjih sezona. Jednostavna je time i zadaća Jakobušića. Zadržati Livaju pod svaku cijenu jer ako Hajduk već u kadru ima igrača (Eduok) kojeg plaća na razini koju je Livaja imao u Grčkoj, onda je jasno da se ti isti novci moraju preusmjeriti.

Za Jakobušića će veći problem biti kako na ljeto riješiti ugovor najskupljeg igrača Eduoka koji se vraća s posudbe iz Konyapsora, nego kako platiti aktualnu “jedanaesticu”. Livaja je potpisao ugovor do kraja sezone i njegov daljnji ostanak ovisit će o ponudama koje stignu na adresu njegovog menadžera, ali ovisit će i o rezultatu Hajduka. Osvoje li Bijeli trofej Kupa, nastave li se pojačavati za sljedeću sezonu, nema spora da će i Livaja imati izazovne argumente za ostanak. Imat će “career challenge” napasti s Hajdukom titulu prvaka. Jasno, u toj pozitivnoj priči Jakobušić mora pronaći novce kao bitan sastojak za konačni happyend. Ali, barem predsjednik zna kojim putem i s kojim kadrom mora do cilja...

OD INOHE NEKAD DO LIVAJE DANAS

Izdvojili smo 20 najznačajnijih transfera u zadnjih deset sezona u koje, dakako, ne ulaze bitne posudbe poput Lovre Kalinića.

Na popis 20 najznačajnijih uvrstili smo igrače koji su pri dolasku u Hajduk imali status poznatih poput Milevskoga i Almeide, igrače čiji je dolazak izazvao veliki interes navijača, pobudio očekivanja, potaknuo snove o rezultatima. Drugi kriterij je bio plaćena odšteta, (Gyurcso, Posavec, Iluridze...), odnosno, visoki ugovor (Eduok) i očekivani status pojačanja (Diamantakos...).

Jasno, u konkurenciju su ušli i oni koji su na Poljud došli sa skromnim očekivanjima, a igrajući u bijelom dresu klubu su priskrbili pobjede, ali i značajnu odštetu pri odlasku poput Ohandze i Kouassija. Na listi značajnih pojačanja svoje mjesto našao je i Borja Lopez kao talent iz Barcelone B, zatim Simić iz Milana, Vuković kao obećavajući golgeter iz regije, te Inoha, prvi Japanac u Hajduku.

2011./12. - I. Vuković, Inoha
2012./13. - Maglica, Sušić, Kouassi
2013./14. - Iluridze
2014./15. - Milevskij
2015./16. - Ohandza
2016./17. - Futacs
2017./18. - Radošević, Lopez, Almeida, Caktaš
2018./19. - Gyurcso, Jairo
2019./20. - Eduok, Simić, Posavec
2020./21. - Kačaniklić, Livaja

U zadnjih pet godina po jedno finale i polufinale Kupa

U posljednjih pet sezona Hajduk je u Hrvatskom nogometnom kupu jednom došao do finala, 2018. godine kada je poražen od Dinama u Vinkovcima (0:1). Jednom su Bijeli izborili i polufinale, dvaput su ispali u četvrfinalu, a prošle sezone su se od Kupa oprostili u ranoj fazi, u osmini finala, i to od Gorice, koja sad Bijele čeka u četvrtfinalu.
SEZONA 2015./16. (polufinale)
Hajduk - Dinamo 0:2, 0:4
SEZONA 2016./17. (četvrtfinale)
Split - Hajduk 2:1
SEZONA 2017./18. (finale)
Dinamo - Hajduk 1:0
SEZONA 2018./19. (četvrtfinale)
Osijek - Hajduk 2:1
SEZONA 2019./20. (osmina finala)
Gorica - Hajduk 2:1

LIVAJA vs. RIJEKA
Sve se događalo oko njega, sjajna predstava, asist za gol.
Ocjena u SN - 7,5.
LIVAJA vs. ZAGREB
Jedno poluvrijeme za puno majstorstva, gol i asistenciju.
Ocjena u SN - 8.

27 godina prošlog je kolovoza navršio Hajdukov ofenzivac Marko Livaja
3,0 milijuna eura vrijednost je Marka Livaje danas prema portalu TM
0,7 milijuna eura godišnji je ugovor koji je Marko Livaja imao u AEK-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 18:11