PAUN PAUNOVIC/CROPIX
POLA PLANA JE POZNATO

Primorac ostaje trener! Ako Hajduk nastavi pobjeđivati, neće mu biti lako reći: ‘Gospar Boro, vratite..‘

Predsjednik je u potrazi za trenerom ‘kapitalcem‘, no nema žurbe jer ‘privremeni‘ je podignuo momčad
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. studeni 2020. 21:07

Prekinuo je Boro Primorac negativnu seriju nogometaša poljudskog kluba. Nije ni znao da je Hajduk dva mjeseca bez pobjede, a onda je uzeo tri boda Slavenu Belupu u Koprivnici i zatvorio priču. Preciznije rečeno, zatvorio jednu, a otvorio drugu temu. Jer, Primorac je pobijedio, a trener je s prefiksom “privremeni”.

Bijeg sa sedme pozicije

Hoće li ostati kao trajni? Ništa nije isključeno, ali za sada je sigurno da će biti trener do kraja jeseni. Koliko će pritom utakmica voditi, još se ne zna, jer u HNL-u samo su odgode stalne. Igrat će se jednom već odgođena Lokomotiva, ali sve su glasnije najave da će se odgoditi derbi s Dinamom, koji je i podnio takav zahtjev, a ne bi se začudili da se i jadranski derbi s Rijekom na Poljudu (6. prosinca) odgodi za proljeće. U tom raspletu čekale bi Primorca najviše tri utakmice prvenstva i Kup sa Zagrebom. Nije veliki posao, premda su četiri tjedna do kraja jeseni.


U kojem smjeru ide razmišljanje Lukše Jakobušića, tek će vrijeme pokazati. Razvidno je da neće žuriti s izborom trenera, jasno je da želi “kapitalca” kao dugoročno rješenje, no pitanje je ima li Jakobušić profil željenog trenera za Hajduk. Nije tajna da bi želio trenera iskustva i znanja poput Bore Primorca. Zato je Primorca i postavio kao privremeno rješenje koje se, uostalom, potvrđuje kao dobar potez. Hajduk se stabilizirao, uzeo je četiri boda, pobjegao s one sramotne sedme pozicije. Sve izgleda obećavajuće, nije tako crno kao prije tri tjedna kada je Jakobušić nakon Pule morao posegnuti za promjenama u stručnoj piramidi.

Obrambena formula

U Koprivnici je Hajduk djelovao ozbiljno i čvrsto. Primarno je zatvorio prilaze golu, nije slučajno da je Belupo tek u 85. minuti prvi put serioznije zaprijetio Posavcu. Uz to, činjenica je da je Hajduk prvi put ostao čiste mreže u zadnja dva mjeseca. U četiri prethodna dvoboja uvijek je primio najmanje jedan zgoditak i pritom je zaradio tek jedan bod. Za Koprivnicu je Primorac pronašao obrambenu formulu, ali i napad je pružio svoj doprinos.


Pobjeda na zahtjevnom gostovanju veliki je poticaj za nastavak. Nije Hajduk u Koprivnici briljirao, ne treba pobjedu nad Belupom pretvarati u neki kolosalni uspjeh. Važna je primarno zbog prekida neuspješnog niza, zbog kvalitetne obrane. Primorac je igrače, barem dijelom, uspio uvjeriti kako zaista mogu puno više od tog sedmog mjesta s kojeg su krenuli u koprivnički dvoboj.

Zaustavljanje pada

I strateg Bijelih je zadovoljan, posebno drugim poluvremenom.


- Vjerujem u ekipu, vjerujem da mogu igrati bolje nego do sada i da pritom mogu biti kreativni. Zadovoljan sam, vidim da su sretni. Kao što sam sretan i ja. I navijači također - kazao je Primorac nakon utakmice protiv Slavena Belupa.


- Imali smo dosta problema u prvih 20 minuta, Slaven je dobra ekipa koja zna dati gol, dobro se brane, mladi su. Imali smo i sreće u početku, ali poslije smo kontrolirali igru, imali šanse i zasluženo pobijedili. U drugom poluvremenu bili smo puno bolji. Nismo primili gol, što je dobro i za sljedeće utakmice.


Jakobušić ima vremena. S prvim imenovanjem dobio je “bingo”. Primorac se potvrdio kao kvalitetno rješenje u fazi kada je trebalo zaustaviti pad. Ali, ako zareda s nekoliko pobjeda, neće ni Jakobušiću biti jednostavno kazati:


“Gospar Boro, vratite se u Akademiju.”


Trenutna ideja nije ostanak Primorca na klupi prve momčadi bez obzira na jesenski rezultat. Traži Jakobušić rješenje, ali što ako ne nađe svog “kapitalca” spremnog uhvatiti se golema posla redizajniranja Hajduka? Zato je dobro imati Primorca. Psihološki je podigao momčad, osvojio bodove i uz sve to ima karakteristiku “vojnika kluba” što predsjedniku pruža mogućnost mirne potrage. Ne pati rezultat, a ima i potrebno vrijeme. Makar do kraja jeseni, ali onda se mora odlučiti.

Vuškoviću treći žuti

Bijeli su nakon Koprivnice ostali u Zagrebu, već sutra poslijepodne igraju zaostalu prvenstvenu protiv Lokomotive. Taj susret zbog trećeg žutog karton propustit će Mario Vušković, a u konkurenciji za njegovu alternaciju Primorac ima Dimitrova, te dvojicu igrača iz B ekipe, Radića i Ševelja. (jr)

PRIMORAC vs. VUKAS U PET KATEGORIJA

1. MOMČAD Nije se puno mijenjala, osim promjena nastalih uslijed ozljeda i kartona, ali ipak vrijedi zabilježiti da je Primorac prednost u prvoj postavi ponudio Umutu i Brniću, a do sada standardne Grka Diamantakosa i Gyurcsa posjeo na klupu.


2. OBRANA Bitno je poboljšana povratkom Simića, jer činjenica je da je prvi put u posljednjih pet susreta Hajduk ostao bez primljenog zgoditka u HNL dvoboju, a uz Simića stoperski tandem je stvarao dosada standardni Vušković

.
3. PRISTUP Ako je suditi po utakmici u Koprivnici, uspio je iskusni Boro Primorac uvjeriti igrače da uistinu vrijede više negoli su pokazivali u nekim prethodnim dvobojima, jer povratak samopouzdanja bio mu je primarni cilj.


4. IGRA Ostala je na istim postavkama, s tim da je ulaskom Umuta kapetan Caktaš više preuzeo ulogu kreativnog veznjaka asistenta, nego strijelca koji dolazi iz drugog plana što se u Koprivnici pokazalo dobitnom kombinacijom.


5. REZULTAT U konačnici promijenio se rezultat, što je i najvažnija posljedica smjene trenera, nakon dvije nule sa Šibenikom i Istrom uzeo je Primorac četiri boda u dvije utakmice s Osijekom i Slavenom Belupom. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 20:11