Simon Rožman
 Andreas Hillergren/TT News Agency/via REUTERS
IZ RIJEČKE IZOLACIJE

'PROTIV SAM IGRANJA KAO DA SMO NA MJESECU, NOGOMET BEZ PUBLIKE NEMA SMISLA!' Trener Rijeke poručio: 'Počinjemo s taktikom za obranu drugog mjesta'

RIJEKA Simon Rožman iz ‘apartmana’ vodi pripreme svoje momčadi
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 29. travanj 2020. 01:17

U samoizolaciji je na Rujevici trener Simon Rožman nakon što je prije sedam dana vratio iz Celja. Odmor je predugo trajao, poglavito jer je došao u trenutku kada je njegova momčad odigrala najbolju utakmicu od njegova dolaska na Rujevicu. Hajduk je, naime, toga 8. ožujka, bio crv na riječkoj udici. Dva dana nakon toga - razlaz... Koronavirus prokletstvo. Riječani su počeli individualno trenirati prije desetak dana, a sedmi je dan na Rujevici i Simon Rožman. Iz svog “apartmana” na stadionu gleda treninge na tri terena...

Na mobitelu s dečkima

Kako izgleda jedan trenerski dan u samoizolaciji na stadionu?

- Budim se vrlo rano. Sunce udara... Čekam da dečki dođu, odgledam treninge kao supervizor. Lijevo i desno, imam na dlanu sve terene. Sve do ručka. Pa analiza kako je bilo i što smo napravili. Na mobitelu s dečkima, suradnicima koji rade na terenu, što ćemo dalje raditi... Drugi dan ista priča. Napravim nešto i za sebe u apartmanu, govori Rožman koji je na stadionskoj izolaciji sa svojim prvim pomoćnikom Alešom Kačičnikom. Cijeli stadion za njih dvojicu.

U kakvu su stanju došli igrači nakon što su više od mjesec dana bili u “kućnom pritvoru”, radili samostalno po zadanom programu. Trening iz “kućne radinosti”...?

- Nismo napravili testiranja da bismo mogli imati točne pokazatelje. Ali gledajući što sada radimo, mislim da su se držali uputa. Odradili zadane programe. Mogu ih pohvaliti. Njihov rad se vidi po tome što se sada penje krivulja rada. Nemam brojčane argumente, ali golim okom vidljivo je da su igrači na željenoj razini za nastavak priprema.

Na travnjacima Rujevice treninge vode Danko Matrljan i Aris Naglić, pomoćni trener i kondicijski stručnjak.

- Tu je još trener vratara Gojko Mrčela, a zamolili smo i trenera juniora Vjekoslava Miletića da uskoči. Četvorica su na terenu. Hvala im. Kao i Miletiću da se spremno odazvao. Ja i Kačičnik iz “apartmana” ne uskačemo u trening... Iz visoka se ponekad bolje vidi. Puno razgovaramo prije i poslije treninga. Nije im lako. Posljednji trening je u 12.30, a već je vrućina... Zadovoljan sam kako sve to izgleda.

HNK Rijeka

Još jedan tjedan ovako pa počinju prave pripreme, četiri tjedna za nastavak prvenstva. Novi termin je 30. svibnja?

- Očekujem da ćemo za sedam dana početi raditi na taktici i uigravanju. Imali bismo četiri tjedna. Polako dižemo pripremljenost, a nakon dva tjedna bit ćemo spremni za završnu fazu rada. Bit ćemo spremni u ovim okolnostima.

Raditi po svome

Prijateljske utakmice ogledalo su pripremljenosti. Jer od 8. ožujka do 30. svibnja dugo je razdoblje?

- Ne znam hoće li se moći igrati prijateljske utakmice. Pričao sam s puno trenera, nitko da bez prijateljskih utakmica ulazi u - prvenstvo. Poslije će neki biti pametni... Govoriti da su imali pravo. Radit ćemo po svome, imamo strategiju i plan kako bi htjeli i trebali izgledati.

Nogomet bez publike je juha bez soli... Na Farskim otocima prvenstvo kreće 9. svibnja, bez publike, a igračima je zabranjeno pljuvanje, brisanje nosa...

- Protivnik sam utakmica bez publike. Sablasno je to kao da igrate u krateru Mjesečeve površine. Igra se zbog publike. Nogomet je najpopularniji sport, ljudi se dođu zabaviti. Daje neke emocije igračima i trenerima... Publika je sastavni dio jedne predstave. Ne vidim nikakav smisao u igranju bez publike. Moja poruka na temu igrati ili ne igrati...

Nema nogometa, u subotu sam gledao derbi prvenstva Bjelorusije Dynamo Brest - Šahtjor 0:2...

- Ne pratim. Analiziram naše utakmice, slabosti i dobre strane. Gledam najbolje svjetske ekipe i razmišljam što dodati našoj igri, igračima. Što bismo mogli kod pojedinog igrača unaprijediti. Imam puno posla i u slobodnom vremenu.

Više od mjesec dana imali ste vremena staviti pod povećalo igru svoje momčadi, svoj rad, dobre strane, greške. Utakmica s Hajdukom jamačno je bila najbolja predstava od vašeg dolaska. Nakon onog poraza od Lokomotive na startu proljeća došlo je do promjene. Više u glavama nego u nogama.. Promijenili ste i raspored, prešli u 3-5-2 i nakon tri dana srušili Dinamo u Kupu na Rujevici?

- Analizirao sam samo proljeće, jer promijenilo se puno igrača. Zanimljivo je kako se u tri dana od poraza od Lokomotive do pobjede nad Dinamom, sve promijenilo. U zimskim pripremama odradili smo kako treba, a došla je prva utakmica koja je bila - plači voljena zemljo. Sami igrači nisu znali što se dogodilo...Tri dana nakon toga preokret. Zadovoljan sam kako smo odigrali sve proljetne utakmice. Čak i u Maksimiru, gdje je rezultat u konačnici bio jako loš, ali po meni na terenu nije tako izgledalo. Veseli me da smo u ovom dijelu prvenstva imali rep i glavu, vidjelo se što želimo u igri. Raslo je samopouzdanje.

Model je najvažniji

Promjena sustava. Ne volite govoriti o rasporedu, tvrdite nisu bitne brojke nego...

- Model igre je najvažniji. Što radimo kada izgubimo loptu, odnosno kada je u našem posjedu. Pokazalo se da s trojicom iza igrači koje imamo mogu pružiti maksimum u recimo tom - rasporedu. Nije to zabetonirano, da će tako biti idućih godinu dana. Igrač mora biti univerzalan bez obzira na svoju prirodnu poziciju. U nastavku karijere će ga sigurno čekati novi taktički izazovi.

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: Simon Rozman, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Ipak, nakon poraza od Lokomotive, brzo ste reagirali. Novim rasporedom dobili ste Štefulja, Smolčića na stoperu...

- Promjenama smo uspjeli iznenaditi Dinamo u toj kup-utakmci. Ponovili smo... Što je dobro ne treba mijenjati.

U pobjedi nad Hajdukom Pavičić je sudjelovao sa 16 minuta, a Lončar nije ni ulazio u igru. Konkurencija je velika.

- Imamo dobar roster. Možemo se prilagođavati suparnicima. Imamo širinu ako netko padne u formi. Mislim da su igrači shvatili da moraju maksimalno trenirati, a onda je na treneru da odabere početni sastav, mijenja trojicu tijekom utakmice. Želim na terenu ekipu koja će napraviti sadržaj i rezultat. Profesionalci su. Imao sam slatke brige odabira, s obzirom na to da sam imao petnaest kvalitetnih igrača u sjajnoj formi. Inače je bilo uspona i padova...

Čuo sam se s ljudima iz Maribora, ali želim nešto napraviti na Rujevici

Prije šest godina, s 31 godinom, postali ste trener Celja, kao najmlađi slovenski trener. Sada je Jakirović preuzeo Maribor. Navodno ste i vi bili kandidat za klupu Mariborčana?

- Čuli smo se... Bilo je razgovora, ali nikada nisam zagrizao taj mamac. Trener sam Rijeke, imam ugovor, koji je manje bitan, od činjenice da želim tu nešto napraviti. Imamo viziju i strategiju. Rijeka je moj izazov. Lijepo je čuti da netko o tebi razmišlja, poglavito klub kao što je Maribor. Čestitam Jakiroviću. Sjajan je trener i sigurno će imati uspjeha u velikom klubu za Sloveniju kao što je Maribor.

Ljestvica na kraju sezone pokazat će gdje nam je mjesto

Deset je kola do kraja, ali se prvenstvo koji slučajem ne nastavi, Rijeka bi ostala druga. Najpoštenije bi bilo da se igra do kraja?

- Apsolutno se slažem. Gledali ste utakmice prvenstva Bjelorusije, to sigurno ne bi nikada da ima drugog nogometa... Za nastavak sam prvenstva, ali da svi imaju iste uvjete. A ne da su u svakoj županiji različiti uvjeti priprema. Treba paziti da ne idemo u srpanj i kolovoz kada su velike vrućine. Bit će kako odluči HNS, mi ćemo se prilagoditi.

Rijeka brani drugo mjesto...

- Na kraju sezone ljestvica pokazuje gdje klub pripada. Ne ekipa, igrači, nego cijeli klub. Sezona nije utrka na sto metara, već maraton. Padaš i ustaješ... Mi smo rasli do utakmice s Hajdukom. Bit će tako i dalje. Nemamo nož pod grlom. Cilj je izboriti Europu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 14:25