MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
RIJEČ ISKUSNOG STRUČNJAKA

‘Krovinović je na 60% onoga što je nekoć pružao, a gdje su njih dvojica? Ne mogu se oslanjati samo na Livaju‘

Najveći prostor za napredak vidi u igraču koji je negda nosio dres lisabonske Benfice
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. siječanj 2022. 15:37

Hajduk je odigrao remi s Veležom u testnoj utakmici. Da je neki “deja vu”, da se vratimo u prošlost, ni tada bod ne bi bio dobar rezultat u igri s Rođenima. No, pripreme su u pitanju, jasno je da nema podražaja kod igrača kakav je u dvobojima što bodove nose. Stoga dvoboj s Veležom treba gledati iz druge perspektive.

- Istina, zato i rezultat potpuno stavljam sa strane. Da je Hajduk pobijedio 3:0 u identičnoj igri, opet bih isto pričao - kaže nam u uvodu analize iskusni stručnjak Ivan Pudar.

Treba još raditi

Netko će Pudaru zamjeriti kritičnost, ali kada govorimo o stručnoj razini, nema spora da je nekadašnji vratar, a kasnije i trener Hajduka, dobro detektirao bit pripremnih utakmica i posljedice koje proizlaze iz tih dvoboja.

image

Ivan Pudar







VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

- Ne držim da je rezultat onaj koji određuje atmosferu. Nisam pritom pristalica ni onih teorija “bolje sada gubiti, nego u prvenstvu”. Pobjede su uvijek pravi motivator, međutim, mogao je Hajduk čak izgubiti od Veleža, ali ako igra ima karakteristike one koja se radila kroz trening, onda bih opet rekao da je obećavajuće. Međutim, u susretu s Veležom bilo je dobrih, ali i onih segmenata igre na kojima treba raditi.

Idemo redom... Prvo pozitivni segmenti jer ipak je Hajduk protiv Veleža kreirao četiri-pet velikih prigoda, istinskih “zicera”.

- Prvo i najvažnije, Livaja je igrač koji razigrava kompletnu momčad. Uz to, postigao je pogodak što je situacija na koju nas je naviknuo. Međutim, kod njega je bitno da se vidi želja podizanja cijele ekipe. Svojim kretnjama, bjegovima, odvlačenjem čuvara i, naposljetku, kvalitetnim dodavanjima. S druge strane, stalno vidim Krovinovića kao igrača koji ima veliki prostor za napredak. Po mom sudu, Krovinović je tek na 60% onoga što je nekoć pružao u europskim klubovima.

Koliko je izbor protivnika određivao motivacijsko stanje igrača?

- Legitimno je to pitanje jer uvijek se motiv u prijateljskim dvobojima veže uz suparnike, međutim, ne bih se previše bavio drugima. Koncentrirao bih se na igru Hajduka s kojom ni trener nije bio zadovoljan. Nisam ni ja, iskreno rečeno. Trener je uz to naglasio razočaravajući rezultat, ali bez obzira na rezultat želio bih da sam protiv Veleža vidio kompaktniji Hajduk u svim linijama. Ne mogu reći kakvog su intenziteta bili treninzi, koliko je umor od priprema utjecao na izvedbu, ali u konačnici smo vidjeli jednu utakmicu koja se odradila. Nije se pokazala neka izrazita želja, istina, bilo je i prilično hladno, ali kako Bijelima, tako i suparniku. Ukupno gledajući, nije trener mogao dobiti neke nove povratne informacije iz oba pripremna dvoboja. Dapače, svi smo vidjeli ono što smo i prije znali.

Morat će i drugi rješavati

Je li Hajduk pet dana prije početka polusezone spreman za otvaranje proljetnog dijela u Šibeniku?

- Ne bih rekao da je spreman, međutim, s klasom koju posjeduje u Marku Livaji ne bih strahovao od prve utakmice. Premda je novi trener Šibenika Ferdo Milin sigurno motiviran da se dokaže protiv Hajduka, pojedinačna kvaliteta je i na strani Bijelih i držim da će Splićani uzeti bodove. Međutim, veće je pitanje kontinuiteta. Neće se Hajduk moći oslanjati samo na Livaju, bit će puno utakmica koje će morati rješavati i drugi igrači. Zato realizacija brine, na tome bi Dambrauskas trebao više raditi ovog tjedna, iako je jasno da se u pet dana neće bitno promijeniti stanje. Treba u kontinuitetu podizati koncentraciju i realizaciju. Hajduk ima širinu kadra, ali uvijek me smeta koliko je stranaca dovedeno s toliko skromnim učinkom. Gdje su Kačaniklić i Eduok, oni mi prvi padnu napamet. Ima u kadru puno igrača koji su dovedeni da bi rješavali pogotke, ali od njih se ništa ne dobiva već dulje vrijeme. Stalno ozlijeđeni, stalno ih nema na dispoziciji - raspričao se Pudar i nastavio:

- U redu, ponekad odem od teme, ali sve to neće utjecati na utakmicu u Šibeniku. Bez obzira na pripremne rezultate, optimist sam za Šubićevac jer Hajduk ima dovoljnu dozu agresije da bi dobio utakmicu koja će sigurno imati ratnički, borbeni predznak. S Grgićem u sredini još će više dobiti u dimenziji agresije.

Posebna je tema Nikola Kalinić, igrač koji je u Hajduku počeo stvarati ime upravo s Pudarom na klupi konstantna je priča ovog zimskog mercata. Trebao bi biti najveće pojačanje Bijelih, rješenje za realizaciju, ali ionako se ispisalo previše teksta o Kaliniću koji još uvijek nosi plavo-žuti dres Verone.

- O Kaliniću ćemo kada dođe - smireno je poručio Pudar.

Što znače rezultati na pripremama?

Hajduk nije upisao pozitivan rezultat u ogledu s BH premijerligašem, ali nije nikakav šok. Jedna obična pripremna utakmica. Što znače rezultati na pripremama? Dobio je Hajduk na pripremama pred tri godine Šahtara u Turskoj (4:1), a znao je prošle zime odigrati identičnih 1:1 s Croatijom Zmijavci na Poljudu. U oba navrata je proljeće otvorio s gostujućom pobjedom 1:0, prošle godine upravo na Šubićevcu. Ali o tome će se više pisati sljedećih dana. Prvo sutra Varaždin i onda je sve okrenuto Šibeniku.

185 nastupa za Hajduk upisao je Ivan Pudar

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 16:05