NIKOLA KRSTIC/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA
OSVRNUO SE I NA HNL

Luka Modrić o bolnoj temi HR nogometa: ‘Taj oronuli objekt je naša utvrda, mora ga se končano srediti‘

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije je komentirao domaći nogomet i stadione
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. srpanj 2022. 13:31

Luka Modrić je dao ekskluzivni intervju za Sportske novosti (prvi dio pročitajte OVDJE, a drugi OVDJE) u kojem se osvrnuo na brojne teme. Kapetan Vatrenih je, između ostalog, progovorio i o sve jačem HNL-u, ali i stadionima koji su hrvatska boljka.

U Splitu, prije Francuske, publika vam je priredila impresivnu koreografiju i ovacije, kao kruna za 150 nastupa za Hrvatsku.

"Dok mi postavljate pitanje, opet se ježim. Ne mogu drugo nego da se još jednom svima zahvalim na takvoj pažnji. To me silno raduje i motivira, urezuje mi se u memoriju za sva vremena."

Volite igrati na Poljudu?

"Volim kao i svi jer je ambijent uvijek super, kao što volim igrati u svakom kutku Hrvatske jer je ljubav navijača svugdje istovrsna. Maksimir? To je naša utvrda i naravno da nam nedostaje jer smo toliko toga lijepog doživjeli kroz sve te godine, unatoč svim teretima tog oronulog objekta. Mislim da se konačno mora nešto učiniti da se stadion sredi i da reprezentacija i klubovi na njemu igraju pred punim kapacitetom. Uzvrat s Dancima igrat ćemo u Maksimiru i uvjeren sam da će opet biti odlična atmosfera."

image

Luka Modrić je poslao apel da se Maksimir uredi

GORAN MEHKEK Cropix

Objektivno rečeno, vaš glas je jako važan u reprezentaciji. Imate li problem s time da kao lider imate posebne odgovornosti za život reprezentacije, što može nekome biti i krivo?

"Kao kapetan momčadi i igrač koji je prošao sito i rešeto, mislim da imam pravo kazati što mislim u svezi onog što je važno za reprezentaciju. To ne poručujem preko medija, nego kažem tamo gdje je to red kazati. S izbornikom imam korektnu komunikaciju, pita me za neko mišljenje, ali u konačnici uvijek on odlučuje po svom."

Vaše je mišljenje bilo da je Kovačić vaš logični nasljednik i onda kada je bio kritiziran. Danas je to raširen stav?

"Od prvog dana o Mateu imam isti stav. Mogu biti malo subjektivan jer mi je još kao klinac bio drag, kao pristojno i ponizno dijete koje voli nogomet. Kasnije, kad je iskoračio u karijeri, pa smo postali i suigrači, učvrstili smo prijateljstvo, a i kum sam njegovom sinu. No, to nema veze s uvjerenjem da je top igrač. Bio je on to još u Realu, gdje je igrao puno više i bio znatno cjenjeniji nego što to ljudi misle. Možda se zaboravi, ali u Realu je bio važan igrač i otišao je svojom voljom, a ne zato što ga je klub htio pustiti. U Chelseaju se potpuno etablirao, osvojio je i tamo Ligu prvaka, jedan je od stožernih igrača, sve ga je to osnažilo u samopouzdanju i napredovanju. Odličan je u kreaciji igre, ali je sada napravio veliki iskorak u defenzivnoj igri. Stariji je i zreliji, jako mi je drago da ga sada svi uvažavaju kako to zaslužuje."

Treći tenor vezne linije je...

"Ah, Broz... Ne znam što bih više kazao za njega. Čovjek odigra četiri puta 90 minuta sada u lipnju, kao da je sezona tek počela. U istom visokom ritmu, uvijek miran na lopti, pravovremenih rješenja i pasova, to je brutalno. Brozović je čudo, trkački nevjerojatan, ali i tehnički top. Užitak je kad vam on čuva leđa."

Ode Perišić u "vaš" Tottenham?

"Osjećao sam da bi se to moglo dogoditi znatno prije nego se doznalo. Tamo je trener Conte, s kojim je Perja osvojio scudetto i impresionirao Contea. Kako je igrao ove sezone u Interu, to je fenomenalno. Tehnički top, fizički top, moć ponavljanja kao nikad u karijeri. Znate što, dok rezimiramo sezonu i učinke naših igrača, stalno mi se po glavi vrti jedna misao. Samo da budemo svi zdravi i tako orni kao do sada. To je ključ našeg Mundijala..."

Neki misle da je ključ u taktičkoj postavci i načinu igre. Neki prizivaju igru s tri stopera. Nama se čini da je ono što ste rekli prije, oko Danske, ključ za dobru Hrvatsku u Kataru. Dakle, 4:3:3 i 4:4:2, a ne 3:5:2?

"Mogu samo ponoviti - mi smo najbolji kada smo 100% unutra, kompaktni, puni strasti i motiva! Što se taktike tiče, na stranu osnova o kontroli lopte i nametanja posjeda i ritma kako nama odgovara, nisam za otkrivanja tople vode. Vidjelo se kako nam je najbolje u igri, a naravno da uvijek treba imati uvježbane alternative pa reagirati, kao primjerice sa Španjolskom na Euru."

'Vidi se veliki iskorak nacionalne lige'

Bili ste dio nekog drugog HNL-a, kako vam se čini ovaj posljednji?

"Naravno, pratio sam HNL, vidi se veliki iskorak nacionalne lige! Prije svega na planu zanimljivosti, jačoj neizvjesnosti. To je mamac za publiku i dobru atmosferu. Dinamo je naposljetku zasluženo obranio titulu, kao što je Hajduk zaslužio Kup. Jako je dobro da se trka za vrh proširila na Hajduk, Osijek i Rijeku i neka tako bude i dalje. Liga će biti još zanimljivija, a korist će imati i reprezentacija."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 13:56